Európa-bajnokság, 5. nap
10
Sep
2015
Európa-bajnokság, 5. nap
2015. szeptember 10.  |  02:17


A szerdai játéknapon mind a 24 válogatott pályára lépett, és a csoportküzdelmek vége felé egyre jobban tisztul a kép, mely csapatok folytathatják tovább az egyenes kieséses szakaszban.

Az A-csoportban a házigazda franciák újabb csapást mértek az oroszokra (74-67), akik ezzel el is búcsúztak a további küzdelmektől. Az utolsó csoportmeccsen csak a szép befejezés maradhat a céljuk a már szintén kiesett bosnyákok ellen. Parkeréken kívül tehát a finn, az izraeli és a lengyel csapat is kvalifikálta magát a legjobb 16 közé. Utóbbi kettő egy nagyon szoros találkozót vívott egymással (75-73 Izraelnek). A nagy küzdelmet mi sem jelzi jobban, hogy soha nem volt nagyobb a különbség egyik oldalon sem öt pontnál, illetve hogy 17-szer változott a vezető csapat kiléte.

A B-csoport hozta a szokásos napi felejthetetlen meccsét. A hazai pálya előnyét élvező németek a szerencsével is hadilábon álltak, hiszen már-már legyőzték az olaszokat, amikor Schröder döntő pillanatban büntetőt hibázott, és ezt a túloldalon 3 másodpeccel a vége előtt Gallinari (képünkön) azonnal ki is használta, hosszabbításra mentve az összecsapást. Ahol a lélektani előny már az itáliaiaknál volt, (89-82) A németek kapnak a sorstól egy utolsó - könnyűnek cseppet sem nevezhető - esélyt az utolsó csoportmeccsre. Az eddig csupán 50 százalékos spanyolok ellen még megkísérelhetik a hihetetlen bravúrt, más kérdés, hogy ehhez Gasoléknak is lesz egy-két szavuk. Ugyanis egy esetleges vereséggel és az ezzel járó kieséssel a torna egyik nagy favoritja szolgáltatna negatív szenzációt.

A C-csoportban a görög és a horvát csapat a papírformának megfelelően már továbbjutott. a hellének végig vezetve, magabiztosan verték a szlovéneket (83-72). Egyedüliként ebben a hatosban van három negatív mérlegű csapat, ők az utolsó körben még nagyot harcolhatnak a kiadó továbbjutó helyekért.

A D-csoport mai napjának érdekessége, hogy a három találkozón összesen öt pontnyi különbség alakult ki a végére. Igazi drámai összecsapásoknak lehettek tehát szemtanúi a lett kosárrajongók. A csehek a belgák elleni (66-64), a litvánok az észtek elleni (64-62) győzelemmel jutottak tovább. Utóbbi meccsen a hiányzó Jonas Valanciunas nélkül felálló litvánok nagyon döcögősen támadtak. Csak az utolsó pillanatban, két másodperccel a vége előtt csikarták ki a győzelmet. Hozzá kell tenni, hogy kifejezetten nehéz helyzetből érte el a mindent eldöntő kosarat Jonas Maciulis. 

A csoportküzdelmek utolsó napja csütörtökön lesz, a maihoz hasonlóan mind a 24 csapat pályára lép. 

Legnépszerűbb hírek

Vármegyei szövetségek