Faragó Péter: Győztes mentalitás
16
Aug
2024
Faragó Péter: Győztes mentalitás
2024. augusztus 16.  |  14:00
U16-os fiú válogatottunk komoly megpróbáltatásokkal küszködik a korosztályos B divíziós Európa-bajnokság helyszínén, az észak-macedóniai Szkopjében. A mieink a csehek ellen már épphogy ki tudtak állítani egy egészséges kezdőötöst, de utolsó csoportmeccsünket a bosnyákok ellen (82-68) és a 9-16. helyért lejátszott, Csehország elleni mérkőzést (57-79) is meg tudtuk nyerni, utóbbi ilyen körülmények között óriási bravúrnak számít.
 
A két találkozó után Faragó Péter szövetségi edző értékelt és adott helyzetjelentést:
 
 
"Három vesztes meccsel a tarsolyban érkeztünk az utolsó csoportmeccs elé. A nyilatkozatom írásának pillanatában már tudtuk, hogy a csoportunkból Svájc és Belgium is a 4 közé jutott, így ez a két mérkőzés nekünk papírforma szerint alakult. A portugálok elleni meccs igenis a nyerhető kategóriába tartozott, de nem tudtunk élni a lehetőséggel. Bosznia pedig úgy várt ránk, hogy verte a portugálokat, és alig kapott ki Belgiumtól. A körbeverés miatt legalább 7 ponttal kellett nyernünk egy olyan csapat ellen, amely elkezdett meglehetősen jó formába lendülni.
 
A meccs eleje mindkét csapatnak tapogatózással kezdődött. A mi oldalunkon sok volt a kihagyott ziccer, és emiatt a leindításokból kaptunk könnyű kosarakat. A második negyedben már kezdett kirajzolódni, hogy ma miből lehetünk eredményesek. Letámadás utáni könnyű kosarakkal zárkóztunk, amihez jó helyezkedés párosult. A második félidőben aztán tudatosan játszva teljesen lebontottuk őket az elzárásokból, és a zónánk ellen sem tudtak érdemleges dolgot csinálni. A második félidei játékunk a Svájc elleni első félidőhöz volt hasonlatos, magas színvonalon sikerült játszani, és nem első alkalommal működött a három irányítós rendszer. Nagyon örültem, hogy akadtak már nagyon jó egyéni teljesítmények, amiket a torna végén majd kiemelek.
 
Sajnos azonban a Bosznia elleni meccs végére érezhető volt, hogy a játékosok fáradtak, egy játékos betegség miatt hazautazott, és Silye Daniella technikai vezetőnk kórházba került. Gáspár Vince a melegítésnél lett rosszul, kezdtünk nagyon rosszul kinézni. A következő két éjszaka a csapaton majdnem mindenkin végigment ez a vírus. Edzőink, Sipos Péter és Komlódi Dénes, valamint jómagam járkáltunk a kórházba, és a gyerekek egymást váltották az infúzión. A szálláson Nyitrai Bazsi és Simon Cinti tartották a frontot a megmaradt játékosokkal. Elérkeztünk a Csehország elleni meccs reggeléhez, és a megbeszélésen volt összesen öt egészségesnek látszó játékos, plusz három, aki ugyan nem volt az, de legalább dísznek le tudott ülni a padra. De milyen szép dísznek!
 
Az öltözői eligazítás után tulajdonképpen kimentünk maroknyi seregünkkel, és agyonvertük a cseheket hatan, akik a másik csoportból 4 győzelemmel és 1 vereséggel érkeztek, és csak a körbeverés miatt nem lettek csoportelsők. A meccsben nem csak az volt fantasztikus, hogy egyáltalán nyertünk, hanem hogy ezt milyen játékkal tettük, és nem volt kérdés. Győztes mentalitás. Már a Bosznia elleni meccs előtt feltettük magunknak a jó kérdéseket, amik okoztak akkora belső feszültséget, hogy picit elmozdítsanak minket. Szeretném megköszönni a szülők segítségét, akik ezekben a kihívásos időkben is segítettek, ahol tudtak. Jelenleg nem tudom, a meccs reggelén, hogy milyen összetételben és hányan tudunk pályára lépni ma, és azt sem, hogy meddig tart az energiánk, de bizakodó vagyok, hogy találunk öt játékost, akinek nem veszélyeztetjük az egészségét, ha játszik."
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball
Legnépszerűbb hírek

Vármegyei szövetségek