A Sopron lett a bronzérmes
21
Feb
2016
A Sopron lett a bronzérmes
2016. február 21.  |  18:38


A bronzmeccset bevallottan sikerként kezelő pécsiek a Körmend elleni vereség miatt kifejezetten csalódott Sopronnal találkoztak a Zsíros Tibor Magyar Kupa bronzmeccsén. Ennek ellenére a csalódottak kezdtek jobban, s gyorsan elhúztak hat ponttal (2-8). A túloldalon Walker két gyors kosarával válaszoltak, jellemző, hogy az első öt percben kizárólag ő tudott eredményes lenni pécsi oldalon, így nem is csoda, hogy nőtt a csapatok között a különbség. Aztán Bíró Olivér percei következtek, de öt pontja is csak a zárkózásra volt elegendő (12-19).

A soproniak ugyanis remekül használták ki magassági fölényüket, így a hetedik percben már 12-21-re vezettek. A pécsiek harcosságára jellemző, hogy szívósan próbálkoztak, mindent megtettek, hogy partiban legyenek, ám nem sok siker koronázta törekvéseiket (16-28).

A második tíz percben pillanatok alatt hat pontnyira felzárkózott a Pécs (27-33), de Rujákék egy 10-0-ás sorozattal ismét biztonságos távolságra kerültek. Szívósan próbálkozott a PVSK, s 38-48-nál ismét meccsben voltak. Azért a Sopron a nagyszünetig odafigyelt arra, hogy túl nagy lendületet ne kapjon Csirke Ferenc együttese, s végül 14 pontos előnnyel zárták a félidőt (40-54).

A játék a fordulás után sem sokat változott, a Pécs becsülettel próbálkozott, s rendre vissza is tudtak zárkózni 10 pontra, viszont ennél közelebb már nem engedte őket a harmadik negyedben a Sopron. A pécsiek szekerét a Nelson-Walker duó húzta, míg a túloldalon Takács Norbert és Tiggs tett be a legtöbbet a közösbe. A nyolcadik percre Nelson hármasával hosszú idő után újra tízen belül volt a Pécs, így Sabáli Balázs fiai nem nyugodhattak meg. Sőt, Bíró Olivér triplája és Nelson kettese négy pontnyira olvasztotta a soproni előnyt.

A záró negyed így ismét nyílt csatát ígért, ami egyértelműen a hatalmasat küzdő pécsiek érdeme. Az átmenetileg ritmuság vesztő Sopron erőltette a palánk alatti megoldásokat, de nem sok sikerrel. Így aztán Bíró Olivér kosarát követően Popadics triplája már pécsi vezetést mutatott, először a mérkőzésen!

Ekkor Csirke Ferenc egy dobás közbeni faultot kritizált, amiért technikait kapott, így a Sopron meg tudta állítani a pécsi rohanást (71-73). Néhány sikertelen támadás után az utolsó negyed felénél a pécsi edző kért időt.

A PVSK hozzáállását kiválóan mutatja, hogy Nelson bokája kifordult, de a labdáért még odaért, s parádésan indította Popadicsot. Izgalmassá vált a meccs, Ruják kér hármasa után három perccel a vége előtt hat ponttal az SKC tartott előrébb (73-79). Ám ezen az estén nem lehetett a Pécset leírni, a nyolcpontos előnyt (75-83) az utolsó perc elejére egyetlen egységnyire csökkentették (82-83). A végjátékban Taylor csak az egyik büntetőjét dobta be, a túloldalon viszont Popadics kezéből kiütötték a labdát, de az visszakerült a pécsiekhez. Egyetlen másodperc maradt csupán a végéig, Csirke Ferenc időkérésen próbálta lerajzolni a meccsnyerő figurát, de végül nem sikerült azt végrehajtani. Így a Sopron nyerte meg a bronzérmet.

PVSK-PANNONPOWER - Sopron KC 82-84 (21-30, 19-24, 26-16, 16-14)
SYMA-csarnok, 2500 néző
Vezette: Papp P., Farkas G., Tőzsér D. (dr. Valovics I.)
PVSK: Walker 17/6, POPADICS 22/6, BÍRÓ 12/6, Budimir 5/3, Horti 7 Csere: NELSON 14/6, Czukor -, Antóni 3/3, Kővágó-Laska 2
Sopron KC: RUJÁK 15/9, TIGGS 19, Rancic 5/3, Tóth G. 7/3, Taylor 11 Csere: TAKÁCS 19/15, Dénes 2, Bavcic 4, Molnár 2

Sabáli Balázs: Azt kértem a tegnapi fájó vereség után a csapattól, hogy adjon önbizalmas a bronzmeccs a bajnokság hátralévő részére. Hihetetlen, hogy ebben a szezonban sokadjára adunk le jelentős előnyt. Rossz döntéseket hozunk támadásban, majd kapjuk a triplákat. Ezzel erőt adtunk a Pécsnek. Laroche játékát a tegnapi ujjficama miatt nem akartuk kockáztatni.

Ruják András: Látszott, hogy kevesebb energiával mozogott mindkét csapat. Mi megint a szokásos formánkat mutattuk, jól kezdtünk, majd ismét kiengedtünk. A végén nyerni tudtunk, s ennek örülök.

Csirke Ferenc: Ezután a meccs után nyugodtan kioszthatnának két bronzérmet. A második félidőben megértették a játékosok, hogy miért a védekezés a legfontosabb. Kevesen voltunk ahhoz, hogy meg tudjuk nyerni a meccset. Aztán pont két védelmi hiba miatt kaptunk két hármast a végén. Ennek ellenére nagyon büszke vagyok a csapatra.

Horti Bálint: Az első félidőután összeállt a védekezésünk, harcoltunk, sajnos a legrosszabbkor jött az a két hármas.

Vármegyei szövetségek