Megkezdte a felkészülést az augusztusi vb-előselejtezőre a női válogatott
16
Jul
2024
Megkezdte a felkészülést az augusztusi vb-előselejtezőre a női válogatott
2024. július 16.  |  17:30

A héten megkezdte felkészülését az augusztusi világbajnoki előselejtezőre a magyar női kosárlabda-válogatott. Az immáron Völgyi Péter vezette nemzeti csapat Székesfehérváron készül a ruandai tornára, négy edzőmérkőzés szerepel a programban.

 

Báder Márton: Nagy teljesítmény, hogy a női válogatott kapcsán vb-selejtezőről és olimpiai selejtezőről beszélhetünk, és hogy a csapat van azon a szinten, hogy a világ legjobbjaival felvegye a versenyt, és egy Európa-bajnoki vagy világbajnoki selejtezőre is esélyesként utazhasson el. Köszöntöm Völgyi Pétert a csapatban. Kiváló és felkészült edzőnek tartom, úgy gondolom, hogy örömmel vállalta el a feladatot. Motivációt és inspirációt kell adnunk a játékosainknak és sportszakembereinknek, és ha a válogatott kapcsán erről beszélünk, a nemzeti öntudat mellett folyamatosan feladatoknak kell megfelelnünk. A lányoknál a legfontosabb az, hogy az olimpiai selejtező után megtalálják a következő célokat. A következő feladatokra koncentrálunk, az augusztusi vb-előselejtező erre kiváló lesz.

Pukler Gábor: Sopron után találkozunk itt Székesfehérváron, mind az új szövetségi kapitány, mind az új edzők készen állnak arra, hogy ezt a csapatot sikerre vigyék. Minden feltétel adott a sikeres szerepléshez. Lesznek nemzetközi edzőmérkőzéseink, mielőtt kimegyünk Afrikába. A lányok lelkesek, a következő akadály a jövő évi Európa-bajnokság lesz.

Völgyi Péter: Ha a válogatott élére hívnak egy edzőt, kötelessége elvállalni, ha érzi a bizalmat, és én maximálisan éreztem. Örülök, hogy sikerült ilyen stábot kialakítani, minden edzőkollégám értéket képvisel a kosárlabdában. Egyhullámhosszon leszünk, egy irányba fogunk menni, legjobb tudásunk szerint készítjük fel a nemzeti csapatot. Szokatlan az időpont, ez a megmérettetés új dolog a FIBA versenynaptárában. Szeretnénk kihasználni ezt a négy hetet itt Székesfehérváron arra, hogy összekovácsolódjunk. Támadási és védekezési alapelveket fektetünk le, ezek nélkül komoly csapatok ellen nem lehet helytállni. Sok játékossal dolgoztam együtt utánpótlásban, többekkel klubcsapatban, néhányukkal viszont most találkozunk ilyen komoly szinten először. Érdekes része az ismerkedés a munkának, ellenfélként sokszor szembejöttek, mindenkinek tudom gyengéjét-erősségét, de a személyes találkozás mindig más. Fontos, hogy a sok jó játékosból jó csapatot kovácsoljunk. Jó alapállásból indulunk az Eb-selejtezőn. A múltat lezártuk, a hibákból tanulni kell, minden világverseny egy-egy lépést lehet afelé, hogy a nemzeti csapat eredményes tudjon lenni. Voltak, akik érthető okok miatt lemondták a mostani szereplést, és tudom, hogy vannak, akik nagyon szeretnének bekerülni ebbe a társaságba. Két edzőmérkőzést játszunk Montenegróban (augusztus 1-jén és 2-án - a szerk.), kettőt itthon Csehországgal (augusztus 8-án és 9-én, Székesfehérváron), ezt követően utazunk Kigaliba. Az alapozás közepébe fognak a játékosok belecsöppenni saját klubjukban, utána egy hosszú bajnokság közben kell kiharcolnunk az Eb-részvételt. A hazai versenynaptárat szerencsére megfelelően sikerült kialakítani, elegendő idő áll majd a válogatott rendelkezésére, hogy rendesen fel tudjunk készülni az előttünk álló feladatokra.

Dubei Debóra: Új korszak érkezett el a csapat életében. A fő célja az lesz ennek a négy edzőmérkőzésnek, illetve másfél hónapnak, hogy a csapat és az új stáb minél jobban összeszokjon. A novemberi Eb-ablakban már szinte tökéletesnek kell lennie a felkészültségnek és a munkának, a feltételek mindig is adottak voltak, most is azok, mindenki motivált.

 

A magyar válogatott 15 fős kerete: Dombai Réka, Dubei Debóra, Határ Bernadett, Kányási Veronika, Kiss Virág, Lelik Réka, Mányoky Réka, Miklós Melinda, Papp Dia, Ruff-Nagy Dóra Sitku Zsuzsanna, Studer Ágnes, Tóth Franka, Török Ágnes és Varga Alíz.

A szakmai stáb tagjai: Völgyi Péter szövetségi kapitány,  Iványi Dalma segédedző, Ábrahám Márta segédedző, Jakab Máté segédedző, Horváth Szabolcs erőnléti edző, Burdi Szabolcs fizioterapeuta, Horváth Barnabás fizioterapeuta, Alföldi Zoltán pszichológus, Dr. Kovács Ignác csapatorvos, Plézer Gábor technikai vezető és Pukler Gábor csapatvezető.

 

 

Fotó: Baka Péter / MKOSZ

Vármegyei szövetségek