Európai Egyetemi Játékok: Két győzelem, egy vereség a nyitányon 5-5-ben
19
Jul
2024
Európai Egyetemi Játékok: Két győzelem, egy vereség a nyitányon 5-5-ben
2024. július 19.  |  12:00
Két férfi csapatunk nyert, a miskolci női együttes kikapott az Európai Egyetemi Játékok 5-5-ös kosárlabda tornájának nyitó napján. A debreceni fiúk a harmadik negyedben már 18 ponttal is vezettek, majd megnehezítették saját dolgukat, de legyőzték portugál ellenfelüket. A miskolci legénység szoros első félidő után parádés harmadik negyedet produkálva simán verte német riválisát. A miskolci lányok az első negyedben még tartották a lépést a nemzetközi szinten jegyzett játékosokat is felvonultató olasz ellenfelükkel, amely a második negyedben "robbantott", és biztosan győzött.
 
 
 
 
Férfiak, C csoport
 
Lisszaboni Egyetem (portugál) - Debreceni Egyetem 71-77 (10-17, 17-23, 23-18, 21-19)
 
Debrecen: VÁRBÍRÓ 7, VARGA S. 10/6, Neuwirth 10/9, GÁSPÁR 10, Czermann 9. Cs.: Turán, VÁRSZEGI 18/12, Horváth B. 7/3, Hibján, Kiss K. 4. Edző: Nagy Lajos.
 
Egy jó büntetővel Várbíró Gergő szerezte a torna első magyar pontját. A magassági fölényben lévő debreceniek első akciókosarát Czermann Patrik dobta, a portugálok távoli kísérletekkel operáltak, eredménytelenül. Közel 3 perc elteltével betörésből szerezték első pontjaikat, hasonló találattal felelt rá az egyetemi döntő MVP-je, Varga Sándor révén a Debrecen. A szakasz közepe a luzitán legénységé volt, amely két gyors lerohanás utáni kosárral fordított. Hosszabb debreceni kosárcsendet tört meg szép sarok hármassal Neuwirth Bence. Ezzel visszaszerezte a vezetést a magyar egyetemi bajnok, és a találat nagy lökést adott neki. Gáspár Mátyás támadólepattanó után növelte az előnyt, majd ügyes akció végén Horváth Botond is betalált, szépen eloszlottak a debreceni pontok. A negyed végén egy lisszaboni duplára Várszegi Ádám felelt mutatós hármassal. A szakasz Czermann dudaszóra dobott pöci kosarával és 7 pontos debreceni vezetéssel zárult, amely a parádés, 12-3-as utolsó bő 3 perces rohamnak volt köszönhető.
 
A második etap elején egy jó büntetővel és kosárral 10-re nőtt a különbség. Az első portugál tripla sem törte meg a debreceni lendületet, Kiss Kolos is "beköszönt", majd szép leválás után Czermann újabb találatával 10 pont fölé nőtt az előny. A debreceni zóna ellen beesett egy újabb portugál tripla, majd a lisszaboni legénység is zónára állt át. Három jó büntetővel "lőtávolon belülre" került az ellenfél, kellett Horváth Botond hármasa. Ez megnyugtatta a debrecenieket, akik Várbíró és Várszegi vezetésével a félidő hajrájában egy 12-5-ös rohammal 16 pontra növelte előnyét. A félidő portugál triplával és 13 pontos debreceni vezetéssel ért véget.
 
Portugál duplára Neuwirth révén két hármassal felelt Nagy Lajos együttese. Várszegi is beemelt egy újabb triplát, Nagy dobópárbaj alakult ki, amelyben tartotta biztos vezetését a Debrecen. Ahogy az első, a harmadik negyed dereka is a portugál csapaté volt, amely egy 12-3-as rohammal 10 ponton belülre került. Ekkor Varga emelt be egy hármast. A negyed végén Czermann megkapta a 4. hibáját, a szívós portugál együttes pedig büntetőkkel 7 pontra csökkentette hátrányát. Nagyon jól jött Várszegi hármasa. A szakasz portugál büntetőkkel, majd két debreceni technikaival fejeződött be.
 
A negyed végi 8 pontos magyar vezetés a technikai hibákért járó büntetők és a portugál támadás után 4-re zsugorodott. Várbíró keze nem remegett meg a büntetővonalon, ám a válaszul érkező portugál hármas után egyetlen triplányira csökkent a különbség. Pontatlanná vált a lisszaboni gárda, büntetőkkel és Várszegi újabb hármasával 9 pontra nőtt az előny. Portugál időkérés után a debreceni zóna ellen betörésekből szerzett kosarakkal a szakasz felénél 5 pontra jött föl az ellenfél, ráadásul Czermann kipontozódott. Jókor jött Gáspár kosara, kár, hogy a bónusz büntető kimaradt. Szűk 4 perccel a vége előtt egy újabb portugál tripla fokozta az izgalmakat. A vezérré előlépő Gáspár támadópattanó, majd Várszegi indítás után szerzett duplájával duplázta meg 4 pontos előnyét a Debrecen. Állandósult egy 5 és 10 pont közötti magyar vezetés. A meccs egy kakaskodással zárult, végül 6 pontos diadallal kezdte meg szereplését a magyar egyetemi bajnokcsapat.
 
Nagy Lajos: - Egy kellemetlen harcmodorú ellenféllel játszottunk. A torna első meccsével járó idegességnek, lámpalázának tudom be azt a hullámvölgyet, amelybe bekerülve megnehezítettük a saját dolgunkat, de összességében a mérkőzést végig kézben tartva győzelemmel kezdtük a tornát, aminek nagyon örülök. 
 
 
 
A csoport
 
Miskolci Egyetem - Drezdai Műszaki Egyetem (német) 81-48 (21-18, 17-14, 23-5, 18-11)
 
Miskolc: TÓTH B. 10/3, KOZÁK M. 16, Kozák B. 4, LIPPAI 11, GERŐCS 13/3. Cs.: Orliczki 2, Ragályi 4, SÁNDOR 8/6, Molnár B. 3, Szőke G. 4, Gadus 3/3, Nyíri 3. Edző: Béres Dávid.
 
Lippai Szabolcs ügyes átadását Gerőcs Bálint hamar pontokra váltotta, a vendéglátók ügyesen játszották át a német zónát. Nem sokkal később az előbbi "feladó", Lippai maga is beköszönt, sőt 2+1-es akciót mutatott be. A remek fizikumú, magassági fölényben lévő drezdaiak kapkodtak, mindent "erőből" próbáltak megoldani. Kozák Márton betörésből növelte a hazai előnyt, majd bő 2 perc elteltével betörésből az első német pont is megszületett. A csereként beálló Orliczki Mátyás szerzett előbb labdát, majd duplát. Állandósult egy 5-7 pontos miskolci vezetés, majd már a negyed második felében egy 2+1-es akcióval, valamint 2 büntetővel ledolgozta hátrányát a germán gárda. Jól jött Sándor Bence triplája, de a drezdaiak kezdtek belelendülni, és egy 7-0-lal, többnyire rendezetlen védelem elleni kosarakkal fordítottak. Orliczki betörésből, Sándor pedig lerohanás után szerzett kosárral egalizált a negyed hajrájában, amely egyértelműen a házigazda miskolciaké volt, akik egy 7-0-lal és 3 pontos előnnyel zárták a negyedet.
 
Ezt növelte 2-vel újabb betörés után Kozák M. - válaszul egy német tripla érkezett. Gerőcs lerohanás után, Kozák Bertalan pedig büntetőből volt eredményes, 8-3-mal kezdve a szakaszt 8 ponttal ellépett a Miskolc. A drezdaiak szenvedtek a miskolci zóna ellen, igaz a szakasz derekán a hazaiak is megálltak támadásban, pedig több esélyük volt, 10 pont fölé hizlalni előnyüket. A hosszú "kollektív kosárcsendnek" ugyan támadólepattanó után a német legénység vetett véget, de azonnal érkezett a válasz Tóth Bencétől, akinek a hármasa után 10-re nőtt különbség. A félidő 4 német ponttal és 6 pontos miskolci vezetéssel zárult.
 
Pazar 6-0-lal kezdve a második félidőt villámgyorsan megduplázta szünetbeli előnyét a hazai gárda. Folyamatosan "nyílt az olló", Kozák M. és Gerőcs vezérletével nem sokkal a negyed derekán túl 20 pont fölé nőtt a Béres-legények előnye, akik egy 19-3-as 7 percet "repesztettek". Bár a németekre nem jellemző, de úgy tűnt, beletörődtek a vereségbe, kedvüket szegte a miskolci "henger" - ötlettelenül, erőlködve játszottak, nem tudtak mit kezdeni a szervezett miskolci zónával. 
A záró szakaszban Béres Dávid már a következő csatákra gondolva próbálta pihentetni csapata kulcsjátékosait. Megtehette, csapata a parádés harmadik negyednek köszönhetően fölényes győzelmet aratott a jó szerkezetű drezdai csapat ellen. Másfél perccel a befejezés előtt Gadus Fábián dobott egy triplát, így minden miskolci játékos szerzett pontot a nyitó találkozón.
 
Béres Dávid: - Nagyon fontos az első meccs, nem hittem volna, hogy csapatként rögtön ilyen jól tudunk működni. Az első félidő még szoros volt, de szünet után megvolt a kinti és a benti játék egyensúlya, és a védekezés is összeállt. Próbáljuk hasonló szellemben folytatni, nagyon örülök annak, hogy mindkét magyar férfi csapat győzelemmel kezdett. 
 
 
 
 
Nők, A csoport
 
Miskolci Egyetem - Bolognai Egyetem (olasz) 31-65 (11-10, 3-26, 13-14, 4-15)
 
Miskolc: Kecskés 3, Tóth B. 3, OLÁH 11/9, Kababik 4, Dr. Sikora 5. Cs.: Vég-Dudás 3, Szegeczki 2, Balla, Hajdu, Lukács, Kápolnai. Edző: Kovács Dénes.
 
Tóth Boglárka révén az a Miskolc szerzett vezetést, amely előtte csaknem egy percen át védekezett, mivel az olasz lányok többször is visszaszerezték a lepattanót a hazai palánk alatt. A vendégek egyenlítő találata után Kababik Bianka is betalált, majd dr. Sikora Emőke volt eredményes. A küzdelmes, ideges játékot hozó első percekben a hazaiak vezettek, de tapadtak rájuk az olaszok, sőt a negyed derekán át is vették a vezetést. Ekkor a miskolciak nem nagyon tudtak mit kezdeni az agresszív bolognai védekezéssel. A meglehetősen hosszúra nyúlt hazai kosárcsendet Oláh Fruzsina törte meg, akinek a negyed hajrájában dobott hármasával minimális előnnyel zárta a szakaszt a vendéglátó.
 
A második negyed elején az olaszok - akiknél jelentős Euroliga, valamint élvonalbeli tapasztalattal rendelkező kosaras is szerepelt - átrohantak a miskolciakon, egy 11-0-s 3 perccel indították a szakaszt, érthető volt Kovács Dénes időkérése. Utána be is emelt egy újabb hármast Oláh, de rögtön jött rá a válasz, szintén tripla formájában. Folyamatosan nőtt a különbség, a remek fizikai állapotban lévő olaszok könnyű ziccerekkel folyamatosan növelték előnyüket. Egy 22-3-as 6 percet "repesztettek", a szakvezető időkérései sem törték meg lendületüket. Szünetre 20 pont fölötti előnyre tett szert a Bologna.
 
A harmadik negyedben büntetőkkel, valamint Oláh harmadik triplájával kiegyenlítetté tették a játékot a hazaiak. A vonalról Kecskés Karina is megszerezte első pontjait, az olaszok tartották 20 pont körüli előnyüket, pedig küszködtek a hazai zóna ellen. A szakasz hajrájában ügyes akció végén Szegeczki Nóra is megszerezte első pontjait, a negyedet Vég-Dudás Anna 1 jó büntetője zárta. A negyedik negyedben már mindkét oldalon pihentek a meghatározó játékosok, biztosan nyert az olasz csapat.
 
Kovács Dénes: - Tudtuk, hogy egy nagyon jó képességű csapattal kezdünk, de ennek ellenére a lányok koncentrált, tudatos és érett játékot nyújtottak az első negyedben, és ennek meg is lett az eredménye. A második negyedben kijött a fizikai különbség, amint az várható is volt. Szünetben rendeztük a sorokat, és bár alulmaradtunk, összességében egy hasznos meccset játszottunk, amely remélem segítségünkre lesz abban, hogy holnap legyőzzük a cseh Ostravát.  
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek