Szenzációs győri női bronz az Európai Egyetemi Játékok 3x3-as szakágában
16
Jul
2024
Szenzációs győri női bronz az Európai Egyetemi Játékok 3x3-as szakágában
2024. július 16.  |  07:50
A TFSE hosszabbításban elvesztette negyeddöntőjét ukrán ellenfelével szemben, a Széchenyi Egyetem együttese viszont - amelytől már a csoportból való továbbjutás is szép eredmény volt - Rozmán Lilla extra egyéni teljesítményére építve legyőzte német ellenfelét, és bejutott a legjobb 4 közé az Európai Egyetemi Játékok 3x3-as szakágának női tornáján. Az elődöntőben a spanyol csapat túl nagy falatnak bizonyult dr. Barthalos István tanítványainak, ám a bronzcsatában drámai, hosszabbításos ütközetben, a végén egy szédületes távoli találattal legyőzte a TFSE-t búcsúztató ukrán együttest, és történelmet írva, egyetemi szinten először szerzett érmet, méghozzá bronzérmet.
 
 
 
Negyeddöntő
 
Testnevelési Egyetem - Vaszil Stefanik Kárpátaljai Egyetem (ukrán) 15-16
 
TFSE: Horváth D. 5, Burján, Dúl 4-4, Király 2.
 
Jobban kezdett, és 7-2-re elhúzott a rutinos, az egyetemi tornákon rendre az élmezőnyben végző ukrán csapat, a kissé lámpalázas TF-nek az első percekben több volt a faultja, mint a pontja. Király Andrea távoli találata sem adott lökést a fővárosiaknak, akik a játékidő derekán 12-5-ös hátrányban voltak. Az utolsó 4 percet azonban keményebb védekezéssel, támadásban egységes csapatjátékkal és egy bravúros távoli kosárral Burján Laurától 8-1-re nyerve hosszabbításra mentették a találkozót. A túlórát, mintegy "lendületben maradva", Horváth Dóra révén kosárral kezdte, és átvette a vezetést a TF, de utána egy távoli ukrán dobást követően beesett a labda a gyűrűbe, így drámai csatában végül lemaradt az elődöntőről a TFSE csapata.
 
 
Széchenyi István Egyetem - Göttingeni Egyetem (német) 18-14
 
Széchenyi Egyetem: Rozmán 13/8, Bánszegi 4/2, Baffy 1.
 
Rozmán Lilla két szép távoli találatával 4-1-es repülőrajttal indítottak a győriek, majd miután a harmadik is beesett, már 7-3-ra vezettek a magassági fölényben lévő német együttes ellen. Keményen, jól zártak ki a lányok a lepattanóknál, Bánszegi Borbála pöci kosara után a játékidő felénél 5-re nőtt a győri előny. Megtört a lendület, büntetőkkel és egy távoli kosárral 1 pontra jött föl a német csapat, a legjobbkor emelte be negyedik (!) távoli kosarát Rozmán, aki szinte extázisban kosarazva büntetőből, majd betörésből 5-re növelte az előnyt. Egy távoli, majd egy közeli német kosár fokozta az izgalmakat, ám a kis pihenőjéből visszatérő, tarthatatlan Rozmán betörésből újra betalált. Közelített a fizikai fölényben lévő német csapat, 1 pontra feljött, amikor a center, Bánszegi dobott "gyilkos" távoli kosarat. Ez hatalmas lökést adott a Széchenyi csapatának, amely Rozmán két újabb bravúros betöréses kosarával, valamint Baffy Fanni ziccerével eldöntötte a meccset, és bejutott a legjobb 4 közé.
 
 
 
Elődöntő
 
Széchenyi Egyetem - Valencia Egyetem (spanyol) 11-20
 
Széchenyi Egyetem: Rozmán 5/4, Baffy 3/2, Mihály 2/2, Rozmán 1.
 
A csoportkörben már találkoztak egymással a felek, akkor 17-15-ös spanyol siker született. Betörésből most is a Valencia szerzett vezetést, Baffy Fanni hasonló módon egalizált. Keményen védekeztek a csapatok, 2 perc elteltével mindkét együttesnek volt már 3-3 hibája. A spanyolok kaptak előbb lábra, betörésekből elért kosarakkal és egy távoli találattal 6-1-re elléptek. Érződött, hogy a spanyol lányok egy órával többet pihenhettek az elődöntőre, mint a bravúrt bravúrra halmozó Rába-parti hölgyek. Érthető győri időkérés után jött egy parádés távoli találat Rozmán Lillától. A spanyoloknak mindenre volt válaszuk, hiába emelt be egy remek távolit Mihály Emma és villant Bánszegi Borbála is, állandósult az ellenfél 3-4 pontos vezetése. A győriek elfáradtak, nem nagyon tudták áttörni a "spanyol falat", 6 ponttal ellépett a Valencia. Baffy távoli találata adott még némi reményt, majd Rozmán is betalált távolról, de a végjáték az egyértelműen frissebb spanyol csapaté volt, a messze erőn felül teljesítő Széchenyi Egyetem pedig a bronzéremért léphetett pályára.
 
 
 
 
A 3. helyért
 
Vaszil Stefanik Kárpátaljai Egyetem (ukrán) - Széchenyi István Egyetem 15-16
 
Széchenyi Egyetem: Baffy 9/4, Bánszegi 5, Rozmán 2/2.
 
Parádésan kezdett, és már 9-4-re is vezetett a győri együttes a nyomasztó magassági fölényben lévő, ám sérülés miatt csere nélkül játszó kárpátaljai egyetemisták ellen. Különösen a mozgékonyságát remekül kihasználó és távolról kétszer is betaláló Baffy Fanni volt elemében, de a magas ukrán lányok ellen a palánk alatt ügyes leválások után Bánszegi Boglárka is hozta a pontokat. Ekkor azonban megtört a lendület, és magassági fölényét kihasználva ledolgozta hátrányát az ukrán együttes. 9-9-nél Baffy dobott egy szerencsésnek tűnő palánkos távolit, majd a gyűrű alatt végig hatalmasat küdő Bánszegi újra betalált, Baffy 2 jó büntetőjével 4-re nőtt az előny. Úgy tűnt, megvan a meccs, ám a végjátékban újabb ukrán kosarak születtek, ráadásul 17 másodperccel a befejezés előtt a szabad labdáért harcolva ellenfelével valóban elég szerencsétlenül ütköző Rozmán Lilla ellen - talán túl szigorúan - sportszerűtlen hibát ítéletek a játékvezetők. Egy büntetőt bedobtak az ukránok, majd a drámai végjátékban 3 másodperccel a befejezés előtt hosszabbításra mentették a meccset, Rozmán távoli találatát időn túlinak ítélték a játékvezetők. Szerencsére nem ez volt az utolsó dobása...
 
A ráadás elején mindkét csapat játékosai több akciót is elhibáztak, majd egy közeli találattal a kárpátaljaiak szereztek vezetést. A győrieknek több alkalmuk is volt egyenlíteni, ellenfelük pedig több ízben is lezárhatta volna a meccset. Végül az összecsapáson addig pont nélkül álló, ám korábban többször is remeklő Rozmán egészen hihetetlen, a sarokba kiugorva eleresztett távoli kosara a Széchenyi Egyetem együttese javára döntötte el a bronzcsatát! Jó sarokból dobta, közvetlen a szakmai stáb elől, úgyhogy pár másodpercen belül egymás nyakába borulva örült a négy játékos és a dr. Barthalos István vezette szakmai stáb, a győriek pedig ezzel a diadalukkal amellett, hogy bravúros bronzéremmel zárták a tornát, valahol egy kis "elégtételt is vettek" az ellenfélen a TF negyeddöntőbeli, szintén hosszabbítás utáni kiejtéséért!
 
 
 
 
Fotó - EUG 2024

Vármegyei szövetségek