U20-as B divíziós férfi Eb: Negyeddöntőt ért a hatalmas küzdés Svédország ellen
17
Jul
2024
U20-as B divíziós férfi Eb: Negyeddöntőt ért a hatalmas küzdés Svédország ellen
2024. július 17.  |  21:50
Svédország ellen folytatta szereplését a férfi U20-as válogatott a Romániában zajló B divíziós Európa-bajnokságon. Ukrajna ellen értékes lehetőséget hagytak ki a továbbjutást szempontjából, így ezen a mérkőzésen a legjobb nyolc közé jutáshoz győzelmi kényszerben voltak Carlos Vallejo tanítványai. A mérkőzésen végig kiegyenlített játék mellett hatalmas küzdéssel, hátrányból fordítva 80-72 arányban tudtunk diadalmaskodni, ezzel bejutva a legjobb nyolc közé a B divíziós Európa-bajnokságon.
 
 
Az első kosár egy büntetőből Svédország csapatához jegyezhető, Csuti duplájával viszont hamar tudtunk válaszolni rá. A tripla vonalon túlról nem voltak sikeresek az első próbálkozásaink, kisebb kosár csend következett, szerencsére ellenfelünk sem tudott pontos lenni ez idő alatt. Mindkét csapaton érződött a teher, mivel szokatlanul sok volt a pontatlanság. Továbbra is lassúnak volt mondható a kezdés, sokadik magyar elhibázott támadás után korábban ébredtek a svédek, hamar el is tudtak lépni (2-11). Ekkor már ott tartottunk, hogy tizenegy mezőnypróbálkozásból is csak egy magyar kosár született. 
 
Magyar időkérés következett, ami hatékonynak bizonyult. Reizinger hármasa szakította meg a rossz szériát és az ezzel járó több, mint öt kosár nélkül eltelt játékpercet. A következő percekben tovább kapaszkodtunk, előbb Halmai, majd Bor is sikeres volt triplából (11-17). Csátaljay és Reizinger is feliratkozott a pontszerzők közé, megtaláltuk a ritmust és szép lassan tovább csökkent a differencia, újra egylabdás lett a különbség (16-19). A negyed hátralévő része a svédeknek jött ki jobban és magabiztos előnnyel várhatták a folytatást (16-25).
 
 
Remekül sikerült a második negyed kezdete: Előbb Csátaljay hintett triplát Csendes passzából, majd Pleesz duplájával ismét sikerült közelednünk. Ezután Csendes maga is vállalt egy hármast, így ezt a periódust egy 8-0-s rohanással kezdtük, és feljöttünk egy pontra (24-25). Elérkezett az pillanat egy időkéréshez, azonban most svéd oldalról. Gyönyörű Csendes-Pleesz akcióval ekkor már vezettünk is, másodszor a mérkőzésen. Teljesen megváltozott a mérkőzés képe, négy perc is elment már a második játékrészből de még mindig nem dobott pontot ellenfelünk, érezhetően magasabb fokozatra váltottunk védekezésben. 
 
Enyhén megtorpant a lendület, felzárkóztunk, innentől viszont fej-fej mellett haladt tovább a mérkőzés, felváltva hol magyar, hol svéd vezetéssel. Újabb fordulatot Csendes hármasa jelentett, amivel addigi legnagyobb, öt pontos előnyünkre tettünk szert. Válaszul érkezett is a második svéd időkérés. Nem is volt meglepetés, hiszen ebben a negyedben 18-4 volt ekkor a pillanatnyi állás, javunkra. Csuti Korél növelte ponjainak számát, majd a periódus végéig még Bor Gábor gyarapította a magyar pontokat. A negyed utolsó percére magyar időkérés után fordultak a csapatok. Cseh Botond harciasan szedett lepattanót, majd értékesítette 2+1-el a támadást. Az első félidőbe még Schmera duplája fért be, amivel egészen kiváló második negyed után több, mint tíz pontos előnnyel vonulhattunk szünetre (43-32). 
 
 
A folytatásban Anderson dupla, Hajdú tripla, Martenson dupla volt az első kosarak sorrendje. Igyekeztünk tartani a közte tíz pontos különbséget. Kiegyenlített csata zajlott, gyors játékkal. A magyar csapatban nagyon szépen el voltak osztva a játékpercek. A legtöbbek ekkor Csendes volt a pálány (tizenhat perc), viszont a keretből mindenkinek legalább öt perc játék juttott ez idáig. Nem kellett sok kihagyás részünkről, amikor Svédország két triplával és két értékesített büntetővel egy 8-0-s rohanást csinált, ezzel felzárkózva hozzánk (48-45). 
 
Időt kertünk, amivel ideiglenesen rendbe tudtuk tenni sorainkat. A következő percekben taktikai csata zajlott, majd Bor Gábor dudaszós kosara után Adsten hármasával ismét egál volt az állás (50-50). Támadásban gyorsan próbáltunk kosarat szerezni, védekezésben szoros emberfogást alkalmaztunk. Kiegyenlített játék folyt, amikor Reizinger Máté pillanatai következtek. Előbb blokkolása kellett hozzá, hogy ne adjuk ki a vezetést a kezünkből, majd betörését csak faulttal tudták megállítani, duplája azonban sikeres volt és a plusz egy pontot is értékesítette. Mindkét fél megvillanásaira volt válasza a másiknak, így teljesen fej-fej mellett, 56-57-es állással várhatták az utolsó tíz percet a csapatok.
 
 
A negyedik negyedben is változatlan volt a játék képe, kezdésként kosarak mindkét oldalon. Stumert kellett egy szerencsétlen eset után rövid ideig ápolni, majd Johansson triplájával kezdett ellépni Svédország (58-62). Sajnos újabb svéd hármas érkezett, amire magyar időkérés volt a válasz. Ismét az idegesség tört elő, számtalan elhibázott helyzet után azonban Csátaljay hárompontosára nagyon nagy szüksége volt a válogatottnak. A második negyedbeli védekezésünket sajnos nem tudtuk állandósítani, folyamatosan kapaszkodnunk kellett az eredmény után, mivel rendre jöttek a svéd kosarak. A mérkőzésbe visszaálló Stumer kosaraival már közte nyolc volt a svédek javára, innen kellett visszakapaszkodnunk az utolsó öt percre fordulva (62-70). 
 
Csuti kosaraival ideiglenesen tudtuk tartani a lépést, de állandósulni kezdett a 6-8 pont közötti hátrány. Svéd időkéréssel fordultunk a mérkőzés hajrájára, ahol előbb Csuti dupla, majd Csátaljay és szintén Csuti triplára érkezett sorrendben. A gyors kosaraknak köszönhetően pillanatok alatt megfordítottuk a találkozót, Svédország ismét időt volt kénytelen kérni (74-72). Parádésan sikerült a folytatás. Visszataláltunk masszív védekezésünk és gyors támadásainkhoz. Hajdu és Csendes kosarai tették fel az i-re a pontot, és teremtettek fantasztikus hangulatot a jelenlévők körében. A hajrát sokkal jobban bírta Magyarország és ennek köszönhetően óriási küzdéssel egy nagyon szoros mérkőzésen hátrányból fordítva megnyerte a találkozót, ezzel kiharcolva a legjobb nyolc közé jutást a B divíziós Európa-bajnokságon.
 
Magyarország - Svédország 80-72 (16-25, 27-7, 13-25, 24-15)
 
U20-as B divíziós férfi Európa-bajnokság
Románia, Pitesti, Pitesti Arena
Csoportkör
V.: Marinakis, M-K. (GRE), Roxo Perdigao, T. (POR), Miletic, T. (CRO)
 
Magyarország: Csendes 15/9, Meszlényi -, Cseh 5, Hajdu 5/3, Csuti 16/3. Csere: Reizinger 11/3, Csátaljay 11/9, Halmai 4/3, Schmera 2, Pleesz 4, Kaye -, Bor 7/3.
 
Svédország: Andersson 5, Adsten 15/3, Stumer 7, Bodingh 6, Martenson 16. Csere: Riddervold 5/3, Smedjeback -, Gyllebring -, Johansson 18/15.
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek