A Vasasé a Hepp-kupa!
21
Feb
2016
A Vasasé a Hepp-kupa!
2016. február 21.  |  15:26
OSE Lions - Vasas Akadémia 72-83 (14-20, 19-23, 27-23, 12-17)

Legjobb dobók: Surmann P. 27, Surmann G. 12, Andrássy 17, Katona 14, ill. Kiss 18, Wehner 16, Vujovic 11,

Olyasmire készültek az oroszlányiak a Hepp Ferenc Kupa döntőjében, ami a szezonban eddig kétszer nem sikerült nekik, jelesül legyőzni a Vasas Akadémia csapatát. A jelek szerint ez az elhatározás inkább az ő játékukra volt rossz hatással, ugyanis a Surmann Péter, Andrássy Géza, Katona Róbert hármassal egyszerűen nem tudtak mit kezdeni. Csak akkor tudták szorosabbá tenni az állást, amikor jobban odafigyeltek a védekezésre. Azonban továbbra is problémáik akadtak a lepattanókkal, így az első szünetben a Vasas tartott előbbre hat ponttal (14-20).

Kiss Kornél triplájával kezdték a második negyedet az oroszlányiak, amire Surmann Gábor felelt egy távolival. Aztán a másik Surmann-fivér, Péter is dobott egy duplát, így nőtt a felek között a különbség (17-25).

Némileg növelte az oroszlányi reményeket, hogy kulcsemberük, Wehner is beköszönt egy hármassal. Ám ez is csak pillanatnyi fellángolás volt, mivel nem tudtak mit kezdeni a Surmann-fivérekkel, akik remekül mozgatták a fiatalokat. A negyed feléhez közeledve állandósulni látszott a hét pont körüli különbség, frissebbnek is tűnt ellenfelénél a Vasas. Különösen Andrássy Géza volt elemében, nagyszerűen védekezett, s villámgyorsan indult, csapata legjobbja volt ebben az időszakban. Vavra András, az oroszlányiak edzője reklamálásért kapott egy technikait, amit Garamvölgyi Ákos révén ki is használtak, igaz, a játékos bele is sérült a dobásába (24-34).

Egyre idegesebbé váltak az oroszlányiak, Vujovic például teljesen fölöslegesen lökte el Andrássy Gézát, sportszerűtlen fault lett a „jutalma". Ismét Surmann-kosárral növelte előnyét közben a Vasas, ezúttal Péter volt a tripla szerzője. Az oroszlányiak az utolsó két percben azért hajtottak, hogy ne legyen túl nagy a hátrányuk a nagyszünet előtt, egy Sonyák- és egy Tanács-dupla ebben segített is. Így aztán a Vasas szempontjából a lehető legjobbkor jött Andrássy Géza harmadik triplája, így tízpontos előnnyel vonulhattak a piros-kékek az öltözőbe.

Az elődöntőben hasonlóan nehéz helyzetben volt már az Oroszlány, volt tehát előttük pozitív példa. Sonyák egy triplával indított, de Tanács harmadik faultja után palánk alatti kulcsember kényszerült a kispadra. Surmann Péter ki is használta ezt egy ziccerrel.

Andrássy Géza továbbra is remekelt, az U20-as válogatott egyik alapembere büntetőkkel növelte a Vasas pontjainak számát. Eközben Kiss Kornél gól jó plusz faultos akciójával a negyed közepére újra tíz ponton belülre „lopta" az Oroszlányt (42-50).

Jött az igazi adok-kapok, kosár itt, kosár ott, majd Katona Róbert negyedik faultja után Wehner Zoltán büntetőivel már csak hat pont volt közte (48-54). A további felzárkózást saját magának nehezítette meg az OSE, mivel rendkívül fegyelmezetlenül védekeztek. A Vasas pedig továbbra is kevesebbet hibázott, így viszonylag könnyen tudták tartani félidei előnyüket. A negyed vége ezúttal az Oroszlánynak sikerült jobban, Kiss Kornél triplájával a záró tíz percnek 60-66-os állással vághattak neki a döntősök.

Egyre jobb lett a meccs, Zsemlye szép horgára Kiss Kornél triplája érkezett válaszként. A Vasas megtorpanását az egészen remekül kosarazó Surmann Péter állította meg (63-70).

Egyre jobban elkészült erejével az OSE, különösen Vujovic mozgott ólomlábakon a negyed derekára. Wehner kettesével nyolc pontra zárkózott az OSE az utolsó három percre (69-77). Némi reményt jelentett az oroszlányiaknak, hogy Katona támadóhibája után kipontozódott. A legjobban persze akkor jártak volna, ha Surmann Péter pontozódik ki, de ez a veszély nem fenyegette a Vasas irányítóját. Így aztán 26. és 27. pontjával ismét tízzel vezetett csapata (69-79).

A végjátékra már nem maradt nyitott kérdés, a Vasas idén harmadjára is legyőzte az Oroszlányt, ezúttal ez a siker a Hepp Kupa megnyerését is jelentette számukra.

Statisztika: http://195.56.77.56/n4/index.n5.HUN.html?huna_cup_77 

Vármegyei szövetségek