A Körmend az első döntős
20
Feb
2016
A Körmend az első döntős
2016. február 20.  |  19:49

Hamisítatlan kupahangulatban kezdődött a Nyugat-magyarországi fellegvár elődöntője. Olyan lendülettel vetette bele magát a két gárda az összecsapásba, mintha nem is játszottak volna tegnap egy meccset a negyeddöntőben.

A Sopron gyors kosarakkal villámgyorsan ellépett kicsit a Körmendtől, ám a vasi piros-feketék is gyorsan felvették a ritmust, s zsinórban dobott nyolc pontjukkal a negyed felénél már ők tartottak előrébb (7-11). Előnyüket elsősorban a jól induló kisembereknek köszönhetően a negyed végéig meg is tartották.

A második tíz percben alapjaiban változott meg a játék képe. A soproniak tripláikkal szinte sokkolták a Cizmic-csapatot, Tóth Gergely, Ruják és Tiggs megoldhatatlan feladatot jelentettek Pettyéknek. Ha pedig nem tudtak távolról dobni, akkor a védekezési hibákat ziccerekkel büntették meg. A negyed végére tekintélyesnek mondható előnyt szerzett az SKC (46-32), amit a félidőig némileg kozmetikázni tudott a Körmend (46-36).

A hetedik kupagyőzelméért hajtó körmendieken határozottan lehetett érezni a nagyszünetet követően, hogy ott akarnak lenni a vasárnapi döntőben. Meghajtották a negyed elejét, remekül védekeztek, de a két és fél perces soproni kosárcsendet nem tudták igazán kihasználni. Aztán Dickerson triplájával már csak öt pont volt a felek között (48-43). A továbbra is sokat rotáló SKC nem igazán tudta elkapni a ritmust, így ott lógott a levegőben a körmendi egyenlítés. Aztán előbb Parish Petty beütötte a negyedik faultját, majd Rancic triplájával levegőhöz jutottak Rujákék (55-49).

Dickerson és Takács Norbert triplaváltása után Channels is betalált távolról, s a 28. perc elejére máris újra nyitott volt a meccs (58-55). Ám mielőtt Ferenczék elhihették volna az egyenlítést, négy Bavcic-ponttal máris visszaállt a hatpontos differencia. Aztán a mezőny legjobbjának címére joggal pályázó Cole Dickerson vezérletével a dudaszó pillanatára kiegyenlített a Körmend.

Az utolsó negyed Laroche büntetőjével indult, aztán közel három percig nem esett kosár, a gólcsendet Petty triplája törte meg, Tóth Norbert kettese után pedig Sabáli Balázs gyorsan időt is kért (62-66).

Közben Laroche ujja kificamodott, így kényszerből le kellett cserélni. Channels percei következtek, előbb egy dudaszós kettes, majd egy labdaszerzés, s máris hat ponttal vezetett a Körmend (64-70). Ám a Sopron nem hagyta magát, két gyors kosárral újra nyílt volt az elődöntő.

Az utolsó két percnek kétpontos körmendi előnnyel vághattak neki a felek, a legjobb soproni, Kevin Tiggs büntetőkből egyenlített (72-72). Ahajrában mindkét csapat hibázott egyet, az utolsó lehetőség Petty kezében volt, az amerikai pedig 3,9másodperccel a vége előtt betörésből volt eredményes. Egy soproni időkérés még belefért, de Ruják kihagyta a ziccerét, Bavcic meg mellé pöcizte a lepattanót. Ezzel a Körmend teremtette meg magának a lehetőséget a hetedik kupagyőzelem megszerzésére.

Sopron KC - Egis Körmend 72-74 (20-22, 26-14, 15-25, 11-13)
SYMA-csarnok, 1000 néző
Vezette: Cziffra Cs., Györffy P. A., Söjtöry T. (dr. Gincsai J.)
Sopron KC: Laroche 5, TIGGS 22/3, RANCIC 6/6, Dénes 2, TÓTH G. 9/9 Csere: RUJÁK 11/3, Taylor 6, Bavcic 5, Takács 6/6
Egis Körmend: Petty 8/3, CHANNELS 13/3, MCKINNEY-JONES 13/3, DICKERSON 20/6, Duinker 6 Csere: Tóth N. 4, Ferencz 7/3, Lakosa 3, Farkas - 

Sabáli Balázs: Nagyon komoly meccset játszottunk, úgy érzem, mi vesztettük el a végjátékot. Hiába volt még egy faultunk, nem ütöttünk oda. Nem úgy működött a védekezésünk sem a második félidőben, ahogy az elsőben, túl sok könnyű kosarat kaptunk. Kétesélyes volt a találkozó, sajnáljuk a vereséget. Ma még szomorúak vagyunk, de igyekszünk felállni.

Kevin Tiggs: Mindkét csapat keményen játszott, ennek ilyenkor így is kell lennie. Ezúttal a Körmend volt a szerencsésebb.

Teo Cizmic: A mai mérkőzés kísértetiesen hasonló volt a tegnapihoz. Remek ellenfelet győztünk le, a második félidőben jobban játszottunk, jól sikerült a soproniak feltérképezése. Gratulálok a Sabáli Balázsnak, átérzem, mennyire nehéz lehet most nekik, de ez ilyen játék, ma este mi örülhetünk.


Vármegyei szövetségek