A ráadásban nyert a Körmend
19
Feb
2016
A ráadásban nyert a Körmend
2016. február 19.  |  18:06
A Körmend kezdett jobban, az elkapkodott paksi támadásokból rendre könnyű kosarakat szereztek gyorsindításokból. Ráadásul Petty révén két szép triplát is dobtak, így úgy tűnt, rögtön meg tudnak lépni ellenfelüktől a vasiak. Ám a túloldalon Robinson is elkapta a fonalat, s három gyors triplájával máris szoros volt az állás. De hiába a fellángolás, továbbra is a paksiak hibáztak többet, így az első negyed végén a hatszoros kupagyőztes tartott előbbre két ponttal.

A szünet után újra meglépett a Körmend, elsősorban védekezésben gyengélkedtek ekkor Tóth Ádámék. Mihelyst sikerült rendezni hátul a sorokat, egyből megváltozott a játék képe, s az eladott körmendi labdák után Kovács Ákos és Robinson kosaraival az ASE vezetett az utolsó támadás előtt (41-39). A végén Robinson talán fölösleges faultja után Channels két büntetőjével teljesen nyitott maradt a meccs.

Fordulás után folytatódott az adok-kapok, hol egyik, hol a másik csapat vezetett. A paksiak elsősorban tripláikkal tartottak előbbre, na meg azzal, hogy Tóth Ádám révén volt egy stabil, ponterős emberük a palánkok alatt. Egyre szebb megoldásokat láthatott a közönség, mindkét csapat jól játszott. A negyed derekára meglépett a Paks (65-56), Cizmic mester időt is kért gyorsan. Tanítványai azonban nem igazán találták a paksi védekezés ellenszerét. Így az ellenfél palánkja alatt ekkor ugyancsak elég inaktív ASE tartani tudta vezetését (68-61).

A záró játékrész két gyors körmendi kosárral indult, így nem nyugodhattak meg a paksiak. Különösen azért nem, mert egyetlen Barnies-duplán kívül négy percig nem tudtak a gyűrűbe találni. Így aztán Petty kosarával két pontra felzárkózott a Körmend (70-68). Ám egy bírói ítéletet igencsak hevesen reklamáltak a vasiak, a kapott technikai hiba után három pontot dobott a Paks. Meglehetősen paprikás lett a hangulat a pályán, s ez rossz hatással volt a játék színvonalára. A körmendiek egyre többet foglalkoztak a játékvezetőkkel, miközben a biztosnak tűnő helyzetekben is dobás helyett a passzt választották. A kapkodásból az ASE ébredt hamarabb, Dunn hármasával három perccel a vége előtt újra nyolc pont volt a felek között (76-68). Érthetetlen módon ez el is altatta Medvééket, a Körmend pedig egyetlen perc alatt két pontra felzárkózott (76-74). A paksiak buta hibák sorozatával segítették Ferenczéket, Medve és Tóth Ádám támadófaultja, valamint egy lépés hiba miatt három támadást is elrontották. Így 28 másodperccel a vége előtt az egyenlítésért, illetve a győzelemért támadhatott a Körmend, Channels ziccerig cselezte magát, nem is hibázott a piros-feketék legjobbja. A túloldalon a Paks dobásig alig jutott, így jöhetett a hosszabbítás.

A ráadást a Körmend kezdte jobban, Dickerson triplájára, Petty kettesére és Channels büntetőjére aztán Kovács és Barnies triplája érkezett válaszként (82-82). A hosszabbításban egyértelműen a körmendiek akarata érvényesült, Petty és Channels tarthatatlannak bizonyult, így a mérkőzés jelentősrészében vezető paksiaknak a továbbjutásba került a negyedik negyedbéli sok hiba.

Atomerőmű SE - Egis Körmend 88-93 (20-22, 21-19, 27-20, 8-15, 12-17)
SYMA-csarnok, 700 néző
Vezette: Pálla Z., Benczur T., Praksch P. (Várhalmi)
ASE: Kovács 7/3, Robinson 15/9, BARNIES 25/9, Eilingsfeld 6, TÓTH Á. 15 Csere: DUNN 16/6, Medve 1, Watkins 3, Will -
Körmend: PETTY 23/15, CHANNELS 21/6, McKinney-Jones 12, DICKERSON 23/9, Duinker 6 Csere: Tóth N. 4, Ferencz 3, Lakosa 1, Farkas -
Kipontozódott: Robinson (43. perc)

Schmidt Béla: Ismét egy hosszabbításos meccs, ezúttal mi kaptunk ki. A Körmend a végjátékban megfojtotta a kettő-kettő elleni játékunkat, így végül megérdemelte a győzelmet.

Tóth Ádám: Véleményem szerint egy megnyert mérkőzést veszítettünk el. A Körmend az egyik legjobban védekező magyar csapat, nem ízlett nekünk ez a stílus. Nincs más hátra, megyünk tovább, s koncentrálunk a bajnokságra.

Teo Cizmic: Nagyon sok energiát fektettünk ebbe a mérkőzésbe, nagyon örülök, hogy nyerni tudtunk. Sokat hullámzott a játék, de ez a kosárlabda szépsége. Mindkét csapat nyerhetett volna ezen az estén, gratulálok a Paksnak remekül játszottak.

Tóth Norbert: Fontos meccs, fontos győzelem volt ez számunkra. Ilyen sikerekkel születnek a nagy csapatok, remélem, ez most energiát ad a csapatnak, s azt a játékot nyújtjuk a jövőben, amit tudunk.

Statisztika:  http://kosarsport.hu/game/hun_cup/x1516/hun_cup_2

Vármegyei szövetségek