Férfi NB I. A-csoport: a 17. forduló beharangozója
04
Feb
2016
Férfi NB I. A-csoport: a 17. forduló beharangozója
2016. február 4.  |  20:30

Csütörtökön a ZTE-Pécs találkozóval kezdődik és szombaton hat mérkőzéssel zárul a 17. forduló a férfi élvonalban.

A ZTE hosszú idő után szenvedett vereséget legutóbb a Kaposvár ellen, a PVSK viszont odahaza verte a Nyíregyházát. A jelek szerint a vendégeknél mindenki egészséges, hazai oldalon viszont Anthony Nelson szereplése kérdéses, ő már az előző fordulóban is sérülten játszott. A kék-fehéreket minden bizonnyal fűti a visszavágás vágya, hiszen október 17-én legyőzte őket a Popadics által vezérelt Pécs (81-62).

A Paks is revansra készül, miután a negyedik fordulóban a tolnaiak is beleszaladtak a késbe Szombathelyen (81-61). Azóta a két csapat ellentétes pályán szerepel: Schmidt Béla fiai a Szolnokkal holtversenyben vezetik a tabellát, a sárga-feketék viszont hiába szerepelnek extrán hazai pályán, idegenbeli sorozatos botlásaiknak köszönhetően a tabella hetedik helyéről várják a mérkőzést. Az előző körben az ASE Szolnokon, a Falco Sopronban maradt alul rangadón.

Újabb hazai mérkőzés előtt áll a MAFC, amely ezúttal a Kaposvárt fogadja a felújított Gabányi László Sportcsarnokban. Érdekesség, hogy Garai Péter együttese eddig a mezőnyből egyedüliként még nyeretlen pályaválasztóként, a somogyiaknak viszont finoman fogalmazva sem ment eddig idegenben: a Nyíregyházán aratott sikerük mellett hat vereséget tudnak felmutatni. A kaposváriak mellett szól viszont a forma, Zorán Kmézics tanítványai legutóbbi két meccsüket hozták, a fővárosiak viszont négy forduló óta nem tudnak nyerni, legutóbb az Alba ellen maradtak alul (84-108).

A Körmendnek is vissza kellene találnia a helyes útra ahhoz, hogy ne szakadjon le még jobban a tabellán az élbolytól. Pedig nem vár könnyű feladat a piros-feketékre, hiszen bár a sereghajtó Jászberényt fogadják hazai pályán, Szrecsko Szekulovics együttese 13 sikertelenül megvívott forduló után a múlt héten nagy hátrányból felállva legyőzte a Szegedet, így biztosan önbizalommal telve érkeznek majd meg a vasi kisvárosba. A hazaiak malmára hajthatja a vizet, hogy a hírek szerint a hosszú ideje sérüléssel és betegséggel bajlódó Cole Dikerson ismét ott lehet a keretben társaival. A JKSE idegenben még nem nyert meccset a szezonban.

A címvédő Szolnok a szerdai, Sassariban elveszett EuroCup mérkőzése után szombaton Nyíregyházára utazik. Nincs irigylésre méltó helyzetben Sitku Ernő, az NYKK szakmai igazgatója. Nem csak azért, mert csapata hat meccses negatív szériában van (ezzel jelenleg övék a legrosszabb formában lévő gárda a mezőnyben), hanem azért is, mert két meghatározó játékosára nem számíthat: Malcolm Miller hazautazott Amerikába a nagymamája temetésére, a sérült Lekli Józsefnek pedig három hét pihenőt írtak elő az orvosok, ami a jövő héten fog lejárni. Ami szintén biztosnak tűnik, hogy a másik oldalról a bokasérüléssel bajlódó Sztrahinja Milosevics fog hiányozni.

Szenzációs formának örvend a Sopron, amely a Falco legyőzésével hétmeccses (a nemzetközi kupával együtt nyolc) veretlenségi szériánál tart. Sabáli Balázs együttese szombaton este Szegedre látogat. A hazaiaknak égetően fontos lenne egy győzelem, mert a rájátszást jelentő nyolcadik helyért nagy csatában - és jelenleg lépéshátrányban - vannak a Péccsel, a Kaposvárral és a Kecskeméttel, míg az SKC számára a sorozatos győzelmek után megnyílt az esély a felsőházi középszakasz elérésére.

Az Alba Fehérvár a tavalyi ezüstérmes Kecskemétet fogadja hazai pályán. Braniszlav Dzunics együttese a paksi vereséget követően nagy fölénnyel győzte le a Körmendet és a MAFC-ot, így a papírforma Lóránték sikerét jósolja. A két gárda őszi találkozóján is sima fehérvári siker született (63-94).

A 17. forduló műsora:

Zalakerámia ZTE KK - PVSK-PANNONPOWER csütörtök 19:00

Atomerőmű SE - Falco-Trend Optika KC Szombathely szombat 16:00

MAFC - Kaposvári KK szombat 17:30

Egis Körmend - JP-TOP COP Jászberény szombat 18:00

MARSO Nyíregyháza - Szolnoki Olaj KK szombat 18:00

Naturtex-SZTE-Szedeák - Sopron KC szombat 18:00

TLI-Alba Fehérvár - KTE-Duna Aszfalt szombat 18:00

Vármegyei szövetségek