Kihívás lesz a 3x3-as válogatott edzőjének lenni
27
Jan
2016
Kihívás lesz a 3x3-as válogatott edzőjének lenni
2016. január 27.  |  17:19
Az utóbbi években nem rendeztek play-offot a pécsi csapat nélkül a magyar élvonalbeli férfi kosárlabda bajnokságban. A baranyaiak a legutóbbi öt kiírásban a legjobb nyolc között végeztek, és miután jelenleg is ezt a pozíciót foglalják el hat győzelemmel és kilenc vereséggel, jó esély mutatkozik arra, hogy nem idén szakad meg ez a jó sorozat. Baranya Megye 2015. évi profi edző különdíjasával, Csirke Ferenccel beszélgettünk, akit az MKOSZ keddi elnökségi ülésén kinevezett a 3x3-as férfi felnőtt válogatott vezetőedzőjévé.

- Már egy ideje nyomon követem a 3x3-as kosárlabdát is, nyaranta két játékosom, Halász Ákos és Horti Bálint is érdekelt volt benne. Tisztában vagyok a világ élmezőnyével, érdekes, hogy akit most a legjobb játékosként tartanak számon, őt négy éve kinéztük egy nyári campen a Péccsel, de pont azért nem igazoltuk le, mert egy kicsit „túl streetballosnak” tűnt az öt-öt elleni játékhoz. A második legjobb játékost is ismerem, hiszen ő az a Majsztorovics, aki pár éve Szegeden próbálkozott. A 3x3-as kosárlabda egy kicsit olyan sport, mint a tenisz, itt az edzőnek csak az edzéseken van szerepe, hiszen meccselnie nem lehet. Speciális az egész, itt inkább az univerzálisabb, erősebb játékosok élnek meg, a nagyon magasak és a nagyon alacsonyak nem igazán. Ami a magyar csapatot illeti: már tavaly sem szerepeltek rosszul a srácok, idén pedig lesz Eb-selejtező, ahol ki lehet jutni a kontinenstornára. Nekem is nagy kihívás lesz ez, nem csak a csapatnak, ezért is vállaltam el a felkérést. Elkezdtem már gondolkozni azon, hogy ki lesz majd az a nyolc ember, aki a csapatot alkotja, de nyilván fontos lesz az is, hogy kik vállalják a szereplést a nyáron egy kilenc hónapos szezon után. Egyelőre a program még nem ismert, de várhatóan május közepén állunk majd munkába.

- Addig is akad tennivaló bőven, hiszen klubszinten a PVSK-t irányítja. Most már reális elvárásnak tekinthető a szurkolók részéről a nyolcba jutás a pécsi csapattal szemben?

- Nagyjából a vezetőség is mindig ezt a célt tűzi ki. Mivel a többséghez képest szerényebb költségvetésű csapat a miénk, ezért azt gondolom, hogy majdnem minden évben bravúr, hogy nyolcba jutunk. Ha ez esetleg most is sikerülne, akkor idén is meg fogunk olyan klubokat előzni, akiknek nagyobb lehetőségeik vannak.

- Pedig nehezen indult a szezon. Idén is nehezen találták meg a megfelelő légiós irányítót, ráadásul a sérülések sem kímélték a csapatát.

- Ez most már a harmadik évünk, amelyik hasonlóképp indul. Persze azért ebben a balszerencse is közrejátszik, idén például a kiszemelt amerikai játékos sérülten érkezett meg hozzánk. A sorsolásra is foghatnám, de nem szeretném, pedig azt azért nem árt tudni, hogy az elmúlt két évben az első három fordulóban egyszer játszottunk itthon, akkor is egy bajnokesélyes csapat, a Paks ellen, egyszer pedig Nyíregyházán kellett játszanunk, úgy, hogy három napunk volt a két bajnoki között. Kipróbálnánk már egy másik szezonkezdést is…

- Elkezdődött az alapszakasz második köre. Hogy érzi, összeállt már a Pécs?

- Annyiban mindenképp, hogy jelenleg már mindenki bevethető. Bár fizikálisan még nem vagyunk a topon, Budimir például az elmúlt három hónapból kettőt kihagyott, ez igencsak érződik a játékán. Úgy érzem, arra mindenképp alkalmas ez a csapat, hogy a nyolcadik helyet elérje, de azt látni kell, hogy ez egy nagyon erős bajnokság.

- Ez köszönhető a légiós-korlát emelésének?

- Inkább úgy fogalmaznék, hogy hozzánk képest erősödtek a csapatok, ugyanis azzal, hogy több légióst foglalkoztathatnak, többen is meg tudják erősíteni a centersorukat. Ez eddig három külföldinél nehezebben működött, mert kevés a nagyon jó magyar magas ember. Márpedig igazán komoly eredményt az tud elérni, ahol komoly centersorok is vannak. Viszont az is biztos, hogy nem lett sokkal több nem Magyarországon született játékos a bajnokságban, mert a többségnél a három külföldi mellett tavaly is volt legalább egy-két honosított.

- Tegyük fel, idén is bejutnak a legjobb nyolc közé. Mit gondol, mikor érhet el eggyel magasabb szintet a pécsi kosárlabda?

- A tavalyi és a három évvel ezelőtti bajnokságban még februárban is volt esélyünk a felsőházra, a páros évekre viszont általában a nehéz szezonkezdet, majd egy jó január-február volt jellemző, ami után becsúsztunk a nyolcba. Azért ahhoz, hogy olyan csapatot rakjunk össze, amelyik a négybe jutáshoz is esélyes, a szerencse mellett reálisan nézve több pénz is kell. Elengedhetetlen, hogy már a szezon kezdetétől fogva jól teljesíts, ehhez pedig az kell, hogy a jó magyarok mellett beletrafálj a légiósokba. Erre a legjobb példa az idei Zalaegerszeg, ahol nagyon szép szakmai munka folyik, ők megtalálták augusztusra a négy légióst, nem kellett novemberig várniuk arra, hogy összeálljanak, ez már szeptemberben megtörtént. Ráadásul van egy olyan centerük, aki a posztján uralja az egész bajnokságot. Persze a sok szerencséjük mellett legalább annyi szerencsétlenségük is volt, hiszen őket sem kerülte el a sérüléshullám.

- A bajnokság mellett a kupában is lesz dolguk. A sorsolásra nem lehet panaszuk, hiszen papíron a Pécshez legközelebb álló ellenfelet, a Falcót kapták.

- A továbbjutásról egy mérkőzés dönt, ráadásul semleges pályán. Ha reálisan nézem, akkor azt mondom, két-három olyan csapat volt, akik ellen azt mondtam volna, hogy „érdemes elutazni” a kupadöntőre, ebből az egyiket megkaptuk, úgyhogy elégedett vagyok. Gyorsan hozzáteszem, hogy a Falco hat légióssal, magyar válogatottakkal ugyanúgy esélyesebb nálunk, de azért ez a meccs nekik is idegenben lesz, márpedig idén a szombathelyiek odahaza sokkal jobban játszanak, mint vendégként, vagy semleges pályán. Felkészülünk belőlük, szeretnénk játszani egy jó meccset, aztán lesz, ami lesz.

Vármegyei szövetségek