Férfi NB I, a 15. forduló beharangozója
22
Jan
2016
Férfi NB I, a 15. forduló beharangozója
2016. január 22.  |  20:01


A 15. fordulóval folytatódik a férfi élvonalbeli kosárlabda bajnokság. Ezúttal teljes lesz a kör, minden mérkőzést szombaton rendeznek.

Kezdésként a „cápák" fogadják a „delfineket", vagyis Nyíregyháza-Kaposvár találkozó lesz. A somogyiak hosszú évek óta nem tudtak győzni a szabolcsi megyeszéken, utoljára éppen Kmézics Zorán irányítása alatt jött össze nekik. Sitku Ernő csapatának is - amely a múlt héten nem játszott bajnokit - óriási szüksége lenne a győzelemre, hiszen hosszú ideje nem nyert már mérkőzést. A hazaiaknál Bus Iván felépült, Lekli József ugyan továbbra sem egészséges, de várhatóan így is vállalja a játékot, míg a túloldalon Grebenár Péter belázasodott, az új igazolás, Ermin Jazvin viszont debütálásra kész.

Eddig csak papíron játszott hazai pályán a MAFC, most azonban valóban így lesz. Végre elkészült, és sikerült is hitelesíteni a Gabányi László Sportcsarnokot, így a fővárosiak tényleges otthonukban fogadhatják azt a Zalaegerszeget, amelyet hatalmas meglepetésre a bajnokság második fordulójában legyőztek. Telt ház (a jegyek többsége már elővételben elfogyott) és remek hangulat várható. A hazaiaknál Siladji Paksra igazolásával egyelőre csak két légiós bevethető, Egerszegen viszont visszatérhet Kinney.

A Falco is revansra készül. Kálmán László együttese azt a Jászberényt fogadja az Aréna Savariában, amely egyetlen győzelmét a vasiak ellen szerezte. A sereghajtó kispadján jelenleg a sárga-feketék 2008-as bajnokcsapatát irányító Szrecsko Szekulovics foglal helyet. Bár az edzőváltás győzelemmel még nem párosult, a szerb mester érkezésével kezd egyre jobb játékot mutatni a JKSE. A szombathelyi centerekre rájár a rúd mostanság: a klub a napokban köszönt el a térdműtét előtt álló Dobos Lászlótól, a kanadai magas ember, Ryan Wright viszont - szintén térdsérülés miatt - nem tudott edzeni a héten. Amennyiben nem épül fel holnapig, nem marad klasszikus ötöse a Falcónak.

Több mint egy hónap után játszik ismét hazai pályán a Szeged, amely feledtetné szurkolóival az Alba és a Körmend elleni gyengébb játékot. Nikola Lazics együttese azt a KTE-t fogadja, mely egy győzelemmel gyűjtött eddig többet náluk. A lila-fehérek önbizalmának vélhetően jót tett a Falco legyőzése, bár az egyelőre kérdéses, hogy milyen hatással lesz rájuk az irányítócsere: Lawrence Alexander helyére Eugene Harris érkezett.

Három magabiztos győzelem után a múlt héten megtört az Alba, amely Zalaegerszegen szenvedett vereséget. Braniszlav Dzunics együttesére ezúttal újabb rangadó vár: nagy kérdés, hogy sikerül-e visszavágniuk a Körmendnek az őszi vereségért. A hazaiaknál a hosszú ideje harcképtelen Tóth Pétert leszámítva mindenki egészséges, míg a vendégeknél Cole Dickerson és Josh Duinker is beteg.

A Paks számára a Pécs elleni mérkőzésen a hazai veretlenség megőrzése a tét. Bár a tolnaiak továbbra sem számíthatnak Ryan Watkinsra (a center hazautazott Amerikába, beteg édesapjához), a MAFC-tól igazolt Nikola Siladjival bővült Schmidt Béla csapatának rotációja. A vendégek a Sopron elleni hazai vereséget szeretnék „visszahozni" egy bravúrral.

Tovább folytatja erőltetett menetét a bajnoki címvédő Szolnok, amely azok után, hogy szerdán este Isztambulban játszott EuroCup mérkőzést, csütörtök este ért haza, szombaton reggel pedig útnak indul Sopronba. Sabáli Balázs együttesének tavaly sikerült a bravúr, vélhetően idén is megpróbálják a Novomatic Arénában legyőzni a piros-feketéket. A vendégektől, akik közös megegyezéssel szerződést bontottak Olekszandr Lipovijjal, sérülés miatt hiányozni fog Sztrahinja Milosevics, valamint kérdéses Milos Boriszov játéka is.

A 15. forduló műsora:

MARSO Nyíregyháza - Kaposvári KK szombat 16:30
MAFC - Zalakerámia ZTE KK szombat 17:30
Atomerőmű SE - PVSK-PANNONPOWER szombat 18:00
Falco-Trend Optika KC Szombathely - JP-TOP COP Jászberény szombat 18:00
Naturtex-SZTE-Szedeák - KTE-Duna Aszfalt szombat 18:00
Sopron KC - Szolnoki Olaj KK szombat 18:00
TLI-Alba Fehérvár - Egis Körmend szombat 20:00

Vármegyei szövetségek