Férfi NB I. A-csoport: Lezárul az alapszakasz első fele
07
Jan
2016
Férfi NB I. A-csoport: Lezárul az alapszakasz első fele
2016. január 7.  |  18:15
Közel háromhetes szünet után ismét folytatódnak a küzdelmek a férfi élvonalban. A 13. forduló zárja az alapszakasz első felét, amely azért is kiemelten fontos, mert ezután kialakul a februári Magyar Kupa nyolcaddöntő mezőnye. Pénteken két, szombaton öt mérkőzést rendeznek.

Kezdésként jön a tavalyi döntő „visszavágója”: a nemzetközi kupában menetelő Szolnok a Kecskemétet fogadja a Tiszaligetben. A hazaiak számítanak a mérkőzés esélyeseinek, még akkor is, ha egyelőre még kérdéses az új szerzemény, Jarrod Jones szereplése. A vendégeknek viszont égetően nagy szükségük lenne a győzelemre, pont a már említett kupadöntő miatt.

Tévés meccsen kerül sor a szezon első vasi rangadójára. A tabella és a forma vendég sikert jósol – a Falco legutóbbi négy mérkőzését elveszítette, a Körmend viszont legutóbb legyőzte a címvédő Szolnokot –, ám nincs könnyű helyzetben Teo Cizmic edző, hiszen a hírek szerint három légiósa, Perry Petty, Wesley Channels és Cole Dickerson is sérüléssel bajlódik.

Papíron könnyű meccs vár a listavezető Paksra, amely a kiesés ellen menekülő, utolsó előtti helyen álló MAFC-ot fogadja szombaton este hazai pályán. Schmidt Béla legénysége azonban nem veheti félvállról a mérkőzést, mert a fővárosiak már háromszor is győzni tudtak idegenben, ráadásul abból kétszer a mezőny első feléhez tartozó csapatok otthonában (Körmend és Zalaegerszeg).

Hosszú utazás vár a Zalaegerszegre, amely Nyíregyházára látogat. A kék-fehérek hétfőn este játszottak egy zártkapus edzőmérkőzést a Körmenddel, amit 83-80-ra meg is nyertek. További jó hír a zalai szurkolóknak, hogy a meccsen már ismét pályára lépett a hosszú sérüléséből felépülő horvát erőcsatár, Ante Krapic. A Bujtosi csarnok átépítése miatt Sitku Ernő csapata továbbra is „albérletben” játszik.

Új edzővel áll fel a Jászberény Pécsen: Forray Gábor és Lo Elhadji Malick után Szrecsko Szekulovics irányítja a sereghajtót. A kék-fehérek már biztosan ki vannak éhezve a sikerre, legutóbbi tíz meccsüket egyaránt elveszítették. A baranyaiak legutóbb a sérült Veljko Budimir nélkül is nyerni tudtak Kecskeméten.

Az előző szezonban több nagy csatát is vívott egymással a Sopron és a Kaposvár, ezúttal sem várható másként. A hazaiak sikerük esetén feljebb zárkózhatnak a tabellán, a somogyiaknak pedig a Kupa-döntőbe jutáshoz lenne nagy szükségük a győzelemre, valamint a nyolc közé jutás felé is nagy lépést tehetnének. Bővült Kmézics Zorán edző repertoárja, hiszen a sérültek felgyógyultak, már teljes értékű munkát tudnak végezni. Grebenár Péter kisujja is szépen javul, de jelen pillanatban lázas beteg. Novar Gadsonnak a hétvégén jár le a próbajátéka, sorsáról a mérkőzés után dönt a kék-fehérek szakmai stábja.

A nyolcadik látogat a negyedikhez: vagyis az Alba a Szegedet fogadja. Braniszlav Dzunics együttese jó formában zárta a 2015-ös évet: előbb könnyedén verte a Falcót, majd Nyíregyházán aratott magabiztos diadalt. A csongrádiak eddigi tizenkét találkozójukból ötöt nyertek és hétszer szenvedtek vereséget, tehát mérlegük negatív. Érdekesség, hogy az Albával két éve bajnoki címet és kupagyőzelmet ünneplő Juhos Levente először játszik korábbi csapata ellen.

A 13. forduló műsora:
Szolnoki Olaj KK - KTE-Duna Aszfalt 2016.01.08. péntek 18:00
Falco-Trend Optika KC Szombathely - Egis Körmend 2016.01.08. péntek 18:00
Atomerőmű SE – MAFC 2016.01.09.     szombat 18:00
MARSO Nyíregyháza - Zalakerámia ZTE KK 2016.01.09. szombat 18:00
PVSK-PANNONPOWER - JP-TOP COP Jászberény 2016.01.09. szombat 18:00
Sopron KC - Kaposvári KK 2016.01.09. szombat 18:00
TLI-Alba Fehérvár - Naturtex-SZTE-Szedeák 2016.01.09. szombat 19:00

Vármegyei szövetségek