Bravúros vb-bronz lányainktól
07
Jun
2015
Bravúros vb-bronz lányainktól
2015. június 7.  |  21:23
A debreceni U18-as 3x3 világbajnokság záró napján előbb bejutott az elődöntőbe, majd ott - hosszabbítás után - elszenvedte egyetlen vereségét a vb-n, végül megnyerte a 3. helyért rendezett összecsapást és világbajnoki bronzérmes lett az Aho Nina, Horváth Krisztina, Tóth Tímea, Kányási Veronika összetételű magyar csapat.

Negyeddöntő:

Magyarország-Olaszország 10-5
A magyar csapat pontszerzői: Aho 4, Tóth 3, Horváth 2, Kányási 1.

A mieink a negyeddöntőig a tekintélyt parancsoló mérleggel (4 győzelem 1 vereség) eljutó olaszokkal játszottak az elődöntőért. A dobóverseny győztesét, Giulia Ciavarella kisasszonyt is a soraiban tudó olaszok Egyiptomot 11-5-re, Svájcot 11-9-re, Romániát 15-6-ra verték, az amerikaiaktól 18-5-re kikaptak. A nyolc közé jutásért a mieinkhez hasonlóan a talján lányok is megszenvedtek, ők Új-Zéland legjobbjait győzték le 11-9-re.
Lányainkra egy remek szerkezetű csapat várt, ellenfelünknél minden játékos 180 centi fölötti - 182 és 186 centi közöttiek - a mieinktől csak Tóth Tímea. De a centik mozgékonysággal pótolhatók.

Tóth Timi büntetővel a mieinket juttatta vezetéshez. A 4. percig maradt az 1-0, óriási küzdelem folyt a pályán, mindkét csapat jól védekezett. Az olaszok bár próbálták kihasználni, magassági fölényüket, képtelenek voltakpozícióból bármit is megoldani, keményen védekező lányainkkal szemben. A  mieink viszont mozgékonyságukat nem tudták érvényre juttatni, pontra pontokra váltani. Tóth újabb büntetőjével 2 pontosra nőtt az előny, az olaszok rontottak a vonalról. A 4. perc végén Tóth Tímea harmadik büntetőjét is bedobta, majd az olaszok megszerezték a meccs első akciókosarát.
Egy percre rá Horváth Krisztina révén a mieink is megszerezték első mezőnykosarukat egy szép középtávoli tempó formájában. Időt kértek az olaszok, akik sokkal jobban szedték a lepattanókat, ám közelről is rendre tévesztettek. Aztán egyet csak , de Aho rögtön felelt rá. Egy távoli is beesett az olaszoktól, amellyel 1 pontra jöttek föl. Horváth büntetőt rontott, majd akcióból betalált 2 és fél perccel a vége előtt. Tóth szerelt gyönyörűen egy olasz dobást. 108 másodperccel a vége előtt Aho Nina talált be középtávolról. Ez őt megnyugtatta, a végjátékban már nem tudták tartani az olaszok, sőt egy kifejezetten szellemes akció végén Kányási Veronika is eredményes volt, végig vezetve győzött a negyeddöntőben, s jutott a világ legjobb 4 csapata közé U18-as válogatottunk.

Elődöntő

Magyarország-Franciaország 11-12 (hosszabbítás után)
A magyar csapat pontszerzői: Horváth K. 6, Aho 4, Kányási 1.

A mieinkhez hasonlóan szintén veretlen franciákkal játszottak lányaink a döntőbe jutásért. A gall leányokat feldobhatta, hogy az elődöntő megelőzően a francia srácok 20-18-ra legyőzték az amerikaiakat, így ők is bejutottak az elődöntőbe.
A franciáknál 170-től 190 centiig szépen eloszlik játékosai magassága. A két "véglet" között találunk egy 176 és egy 181 centis leányzót.
Centerből a franciák szereztek vezetést, Horváth Krisztina ügyesen kibújva egy nála magasabb francia lány mellett egyenlített. A kezdeti gyors kosárváltás után a védekezés dominált, Kányási Veronika büntetőjével átvettük a vezetést, de a franciák szintén büntetőből egyenlítettek. Tóth Tímeának meggyűlt a baja a 190 centis Alexia Chartereau-val. Ennek ellenére Horváth és Aho villanásainak köszönhetően a mieink vezettek, de a franciák rendre egyenlíteni tudtak. A mérkőzés közepéhez érve egy támadó pattanóval - sok ilyet szereztek - fordított Franciaország. Horváth harmadik találatával egyenlítettek lányaink, de újabb gall találat következett. A 181 centis Francesca Dorby akkor villant, amikor Tóth Timi pihent, majd Chartereau-val nem bírt legmagasabb játékosunk. A legmagasabb francia lány kosaraival 3 ponttal megugrottak a franciák. Horváth Krisztina egymaga tartotta versenyben a mieinket, ám ekkor a legkisebb francia, Lisa Berkani bizonyította: nem véletlenül nyerte meg az ügyességi versenyt. lányaink az eredmény s az ellenfél után, ám a távoli dobások nem sikerültek, Horváthon kívül más nem jelentett veszélyt a francia kosárra. Nem egészen 2 perc volt hátra, amikor Aho villant, majd Horváth újabb kosarával a védekezésén szigorító csapatunk 1 pontra jött föl. Sőt, Aho duplájával az utolsó percre fordulva átvették a vezetést lányaink - nem kis üdvrivalgást kiváltva a nézőtéren. Iszonyú küzdelem közepette Chartereau révén 10 másodperccel a befejezés előtt egyenlítettek a franciák - hosszabbítás. Ez 2 francia büntetővel kezdődött, ám azok közül csak 1 ment be. Horváth erőteljes betöréssel egalizált, ám az utolsó szó Chartereau révén a franciáké volt. Csapatunk hét győzelem után az elődöntőben szenvedte el első vereségét a világbajnokságon, s azt is hosszabbítás után.

A 3. helyért:

Magyarország-Izrael 14-12
A magyar pontszerzők: Aho, Horváth 6-6, Tóth 2.

A bronzéremért az az izraeli válogatott volt a mieink ellenfele, amelyet a csoportmérkőzések során 14-9-re legyőztek lányaink. Akik a franciák ellen mindent kiadtak magukból. Igaz az izraeli csapat elődöntője a magyar-francia után volt, de korábbi csoportellenfelünk valószínű, nem igazán hitt a döntőbe jutásban, vagy "rápihent" a bronzmeccsre, ugyanis elég könnyen megadva magát 21-8-ra kikapott az amerikaiaktól.
A bronzmeccsre zsúfolásig megtelt a centerpálya környéke. Aho Nina kosarára azonnal feleltek az izraeliek, majd vezető találatunk szerzője egy duplát is beemelt. Csapatunk kapitánya nagyon elkapta a fonalat, két újabb egypontost is beemelt, két és fél perc elteltével az is állhatott volna a táblán: Aho-Izrael 5-1. Izraeli találat után Horváth állította vissza a 4 pontos  vezetést, majd beesett egy dupla riválisunktól. Tisztára játszott helyzetet értékesített Aho, majd Tóth Tímea "büntetett". A játékidő közepén az ő büntetőivel tartottuk előnyünket, de a szívósan küzdő izraeliek néhány ügyes kosárral igazolták: nem véletlenül kerültek a világ legjobb 4 csapata közé: 2 pontra feljöttek, s több lehetőségük volt még jobban megközelíteni csapatunkat. 9-7 után azonban egy ügyes, a gyűrű alól visszapörgetett kosárral Horváth növelte a mieink előnyét. 3 perccel a befejezés előtt a győri játékos egy duplát is elsüllyesztett 5 pontosra növelve a magyar előnyt. Időt kért ellenfelünk, s rögtön egy duplával közelített. Elkeseredett harc folyt, mindkét csapaton érződött, hogy rövid időn belül már a harmadik meccse. Az utolsó percen belülre érkezve Horváth Krisztina szinte az "égből" a kosárba hulló labdája, majd egy jó büntetője bebiztosította a győzelmet - és a roppant értékes bronzérmet.
Kellettek is a pontjai, mert a végén még beemelt egy duplát az egyik izraeli lány, de ez a magyar győzelmet már veszélyeztette.

Összességében lányaink az öt csoportmeccset követően a nyolcad és a negyeddöntőt is megnyerte, s csupán az elődöntőben - ott is csak hosszabbításban - maradtak alul, majd a bronzmeccset is megnyerték. Az Aho Nina, Horváth Krisztina, Tóth Tímea, Kányási Veronika kvartett 8 győzelem mellett mindössze egyetlen meccset elveszítve lett világbajnoki bronzérmes, Földi Attila tanítványai remek teljesítménnyel rukkoltak elő  Debrecenben, nagy örömöt szerezve a magyar szurkolóknak.

Vármegyei szövetségek