U20-as B divíziós férfi Eb: Moldova legyőzésével továbbra is hibátlan a mérleg
14
Jul
2024
U20-as B divíziós férfi Eb: Moldova legyőzésével továbbra is hibátlan a mérleg
2024. július 14.  |  16:40
Moldova ellen folytatta szereplését a magyar U20-as férfi válogatott, a Romániában zajló B divíziós Európa-bajnokságon. A helyszín az első fordulós mérkőzésünkhöz hasonlóan ismét Pitesti volt, Carlos Vallejo tanítványai pedig harmadik győzelemük megszerzésére törekedtek. A játék képe hasonló volt az Örményország elleni mérkőzéséhez, nemzeti csapatunk végig kontroll alatt tartott mérkőzésen végül 33-112-re, 79 pontos arányú győzelmet aratott, amelynek köszönhetően hibátlan mérleggel várhatja a jövő hét keddi, Ukrajna elleni következő felvonást.
 
A kezdőcsapatban az előző mérkőzéshez képest egy változás történt, Cseh Botondot váltva a Koszovó elleni mérkőzéshez hasonlóan Meszlényi Róbert kapott helyet. Az Ukrajna elleni találkozóval ellenben Moldova is egy helyen változtatott, Lavric helyett Ormanji neve szerepelt a kezdők között. Feldobásból Moldova szerezte meg a labdát, ezzel az első támadás jogát. Kemény védekezés, majd Csuti, Reizinger és Meszlényi gyors duplái után azonnal magunkhoz ragadtuk az irányítást (0-6). Az első moldáv kosarat Iastremschi könnyű középtávolija jelentette, ezt követően előbb Borta büntetőjével, majd Sorochin és Macaru kosaraival közeledtek hozzánk ellenfeleink. Csátaljay hármasa juttatott minket ismét két labdás előnybe, a rövid megingás után pedig újra sorra tudtuk szerezni a kosarakat, hamar kialakítva a közte 11 pontos előnyt (9-20). 
 
A negyed második felében meglehetősen kemény, fizikális küzdelem zajlott. Bár nem tudtunk rögtön akkora előnyre szert tenni, mint tettük azt Örményország ellen, viszont szépen fokozatosan ezen a találkozón is növelni tudtuk a különbséget. Védekezésben szoros emberfogást alkalmaztunk, aminek köszönhetően percekig moldáv kosár nélkül telt a játék. Mindkét csapat hamar összeszedte saját maga faultjait, így akár a büntetőzésen is lehetett volna a hangsúly az első játékrész végéhez közeledve, viszont ebből kevesebbet, hármaskísérletből ellenben annál többet vállaltak a csapatok. Ez számunkra kedvezett inkább, mivel előbb Cseh, Schmera majd ismét Csátaljay volt triplából eredményes, Kaye szépségdíjas zsákolása után pedig hamar nagy előny birtokában voltunk (10-31).
 
A biztos vezetés tudatában sem engedtünk ki, továbbra is magas fordulatszámon pörögtünk. Az előző mérkőzéseken kiválóan játszó Csendes Péter sikeres büntetőivel kezdődött a következő 10 perc. Még csak alig 11 perc játék zajlott, amikor Bor és Pleesz kivételével már mindenki legalább 4 percet töltött a pályán. A csereként beállt Meszlényi és Schmera összjátéka után egyre nagyobbá vált a különbség, amit egy Csendes Péter hárompontos tovább növelt (10-38). A második negyed közel fele elment, amikor még nem volt moldáv kosár. Ebben a negyedben egy 11-0-s szériával nyitottunk, ez összességében egy 24-0-s rohanást jelentett. 
 
Időkérés következett moldáv oldalon, mivel sem támadásban, sem védekezésben nem voltak azonos súlycsoportban a felek. Halmai önzetlen passzából Csuti szerzett könnyű kosarat, ismét egy szép akció volt feljegyezhető. Borta kosara 11 perc moldáv kosár nélküli percet szakított meg (12-48). Hajdu pontjával hamar elértük az 50 pontot is, majd Halmai kosarával már 40 pont volt a differencia (12-52). Kiemelendő volt Meszlényi Róbert teljesítménye, aki 14 egységet jegyzett, mindezt 7/7-es mezőnymutatóval. A hátralévő időben nem változott a játék képe, a félidőre 15-58-as állással vonultak a csapatok.
 
A második félidő Reizinger labdaszerzésével, majd kosarával kezdődött. Továbbra sem tudott játékának minőségében változást elérni Moldova. Újabb Reizinger labdaszerzés után Csendest indította, aki a villámakcióból Kaye zsákolását készítette elő. Bor Gábor beállásával, majd zsákolásával mindenki pályára lépett, és pontot is szerzett magyar oldalon. 25 perc játék telt el, amikor már 30 lepattanót (10 támadó-20 védekező), 23 asszisztot, 12 szerzett labdát és 6 blokkot jegyezhettünk.
 
Nem sok kérdés maradt hátra, amikor elértünk 75 pontra. Ellenfelünk ekkor még mindig 15 egységen állt, így közte 60 volt az állás. Macaru hárompontosa az első sikeres hármas volt 14 moldáv triplakísérlet után. Válaszunk azonban erre is volt, Meszlényi és Schmera szállította a pontokat a negyed végén (24-89).
 
A negyedik negyedben Kaye-Hajdu és Pleesz-Cseh összjátéka eredményezett gyors magyar pontokat. A játék továbbra is különösebb esemény nélkül zajlott, míg nem egy labdaszerzés után a moldávok addigi legjobbja, Borta érkezett szerencsétlenül földre. Szerencsére nem szorult ápolásra, saját lábán hagyta el a pályát, lecserélésével azonban tovább nőtt a különbség és az örmények elleni mérkőzésnél is korábban értük el a száz pontos álomhatárt (27-101). 
 
A folytatásban mintha elfáradtak volna a csapatok, látszódott a három nap alatt lejátszott három mérkőzés hatása. Moldova a végére megtalálta kinti dobásait, két triplát is elhelyeztek egymást követően. A mérkőzést Schmera Gergely kosarai zárták, beállítva a 33-112-es végeredményt. Összességében a magyar válogatott megtette feladatát, és hozta a kötelező győzelmet Moldova ellen. A sikernek köszönhetően 3/3-as mérleggel Svédországgal azonos, hibátlan mutatóval várhatjuk az ukránok elleni, újabb fontos mérkőzést.
 
Moldova - Magyarország 33-112 (10-31, 5-27, 9-31, 9-23)
 
U20-as B divíziós férfi Európa-bajnokság
Románia, Pitesti, Pitesti Arena
Csoportkör
V.: Unsworth, P. (GBR), Turunen, S. (FIN), Hasanov, A. (AZE)
 
Moldova: Borta 5, Macaru 13/9, Ormanji -, Sorochin 6/3, Iastremschi 4. Csere: Hranovski 2, Biriucov -, Zara -, Voitenco -, Meachinin -, Tarlev 3/3.
 
Magyarország: Csendes 5/3, Meszlényi 20/6, Reizinger 11/3, Hajdu 15/3, Csuti 6. Csere: Cseh 12/3, Csátaljay 6/6, Halmai 4, Schmera 16/3, Pleesz 2, Kaye 13, Bor 2.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek