Európai Egyetemi Játékok: A TFSE és a Győr női csapata a legjobb nyolc között
15
Jul
2024
Európai Egyetemi Játékok: A TFSE és a Győr női csapata a legjobb nyolc között
2024. július 15.  |  12:25
Befejeződtek a csoportmérkőzések, és délután már a nyolcaddöntőket is lejátszották Debrecenben, az Európai Egyetemi Játékok 3x3-as kosárlabda tornáján. A TFSE női csapata sima, fölényes, a győri női együttes pedig nagy csatában kivívott sikerrel bejutott a legjobb nyolc közé. A férfi mezőnyben a torna során igen látványos és folyamatos javulást mutató Corvinus jutott tovább, ám a nyolc közé jutásért hatalmas, drámai csatában kikapott fizikailag sokkal erősebb francia ellenfelétől.
 
 
 
 
Nők
 
A csoport
 
Göttingen Egyetem (német) - Debreceni Egyetem 19-8
 
Debrecen: Gaál 3/2, Holinka-Miklós 2, Vasas 2/2, Mezei 1.
 
Nagyon "beragadt" a kezdésnél a debreceni együttes, 10-1-gyel kezdtek a németek. A folytatásban ugyan kiegyenlítetté tudták tenni a játékot a hazaiak, de a biztos német sikert egy pillanatig sem tudták kétségessé tenni.
 
 
 
B csoport
 
Valencia Egyetem (spanyol) - Széchenyi István Egyetem 17-15
 
Széchenyi Egyetem: Baffy 5/2, Mihály 4/4, Rozmán 3/2, Bánszegi 3.
 
Parádésan, 6-1-gyel kezdtek a győri lányok, majd magukra találtak, és feljöttek a spanyolok. Távoli találatokkal újítani tudtak a győriek, de az utolsó 2 percre "elfogytak", így a spanyol együttes egy 5-0-s rohammal végül a maga javára fordította az összecsapást.
 
 
Széchenyi István Egyetem - Gazi Egyetem (török) 13-10
 
Széchenyi Egyetem: Bánszegi 4/2, Baffy, Mihály, Rozmán 3/2-3/2.
 
A küzdelmes találkozó elején inkább a török hölgyek vezettek, de a győri lányok "tapadtak" rájuk. A játékidő derekán távoli találatokkal fordított, és 3 ponttal ellépett a győri együttes. A hajrá fogcsikorgató küzdelmet és kevés kosarat hozott. A törökök 1 pontra fölzárkóztak, de a győri center, Bánszegi Borbála távoli találata lezárta az összecsapást, és a siker továbbjutást ért a győrieknek.
 
 
 
D csoport
 
Testnevelési Egyetem - Politechnikai Egyetem Bukarest (román) 19-17
 
TFSE: Burján, Király 5/3-5/3, Horváth D. 5, Dúl P. 4.
 
A csoport két veretlen élcsapatának rangadója a várakozásnak megfelelően színvonalas, izgalmas, fordulatos játékot hozott. Király Andreáék kezdtek jobban, 5-2-re, majd 9-4-re is vezettek. Ekkor azonban jött egy mély hullámvölgy, és a bukaresti csapat igazolva, hogy eddigi sikerei teljesen megérdemeltek, a játékidő derekán egy 10-2-vel fordított. A TF-es lányok azonban újítottak, Burján Laura távoli kosara egy 6-0-s magyar rohamot indított útjára, amely közben Dúl Panka biztos kézzel értékesítette büntetőit, így a TF megőrizte veretlenségét.
 
 
 
Nyolcaddöntő
 
Heidelbergi Egyetem (német) - Széchenyi István Egyetem 6-9
 
Széchenyi Egyetem: Rozmán 4/4, Baffy 3, Bánszegi 2. 
 
A tét, hogy ez már az egyenes kieséses szakasz, érződött a játéko(sok)on, a mérkőzés közepén 4-3-ra vezetett a német csapat. Ekkor azonban jött egy 5-0-s győri roham, amely - mint később kiderült - döntőnek bizonyult, így dr. Barthalos István tanítványai bejutottak a legjobb nyolc közé.
 
 
Testnevelési Egyetem - Lyoni Alkalmazott Tudományegyetem (francia) 21-8
 
TFSE: Horváth D. 11, Burján, Dúl 4-4, Király 2.
 
A jelentős magassági fölényben lévő TF-es lányok Horváth Dóra palánk alatti megjátszására törekedve gyorsan elléptek 9-2-re. Utána kiegyenlített lett a játék, a franciáknak is volt egy-két szép akciójuk, amelyekkel igazolták, hogy megérdemelten jutottak tovább a csoportjukból. A TF azonban Burján betörésekből és befutásokból szerzett kosaraival, valamint Horváth centertalálataival simán nyert, és a győriek után második magyar csapatként szintén bejutott a legjobb nyolc közé.
 
 
Bukaresti Politechnikai Egyetem (román) - Debreceni Egyetem 21-9
 
Debrecen: Holinka-Miklós 3/2, Vasas 2/2, Gaál, Mezei 2-2.
 
A csoportmérkőzések során a TFSE dolgát is alaposan megnehezítő román együttes 5-0-lal indított a kissé megilletődötten kezdő hazaiak ellen, majd 8-1-re és 13-3-ra is vezetett, s végül a papírformának megfelelően biztosan nyert. A hazaiaktól néhány ügyes felvillanásra futotta. 
 
 
 
 
Férfiak
 
A csoport
 
Zágrábi Egyetem (horvát) - Debreceni Egyetem 18-16
 
Debrecen: Pollák 6/2, Horváth B. 5/4, Várbíró 3, Gáspár 2.
 
8-1-es repülőrajtot vett a horvát alakulat a kissé tompán kezdő debreceniek ellen, ám a játékidő közepére egységes csapatmunkával 2 pontra felzárkózott a házigazda. Újra elléptek 4 ponttal a zágrábiak, de a hajrában Horváth Botond távoli találataival ledolgozta hátrányát a Debrecen. Fordítania azonban nem sikerült, a végjátékban a horvátok voltak pontosabbak. 
 
 
 
B csoport
 
Pécsi Egyetem - Le Havre Egyetem (francia) 10-21
 
Pécs: Merkl 4/2, Kelemen 3/2, Zsók 3.
 
Bár Kelemen Benjámin távoli találatával a pécsiek szereztek vezetést, erre egy 11-1-es rohammal válaszolva hamar eldöntötte a találkozót a francia együttes. 
 
 
 
C csoport
 
Sumy Állami Egyetem (ukrán) - Széchenyi István Egyetem 21-13
 
Széchenyi Egyetem: Bakon 8/4, Hágen 5.
 
Bakon Csanád és Hágen Tamás jóvoltából 5-2-es "repülőrajtot" vett a győri legénység, ám ezt követően megtört a lendület. Következett egy 7-0-s ukrán roham, és az ellenfél ettől kezdve kézben tartva a játék irányítását biztosan győzött. 
 
 
 
D csoport
 
Corvinus Egyetem - Spliti Egyetem (horvát) 21-20
 
Corvinus: Radics 6, Béres, Galambos 5/4, 5/4, Csík 5.
 
A horvátok kezdtek jobban, 4-1-re, majd 9-5-re is vezettek. A szakasz derekán azonban kezdtek beesni a távoli dobások a fővárosiak részéről, s egységes csapatjátékkal, egy parádés 12-2-gyel fordított, és 6 ponttal elhúzott a Corvinus. A hajrában a horvátok egyik játékosa elkezdte szórni a távoli találatokat, s 20-20-nál a spliti alakulat utolérte a Corvinus gárdáját, de Csík Richárd jóvoltából az utolsó szó a magyar csapaté volt, amely újabb értékes győzelmet aratott. 
 
 
 
Nyolcaddöntő
 
Nantes Egyetem (francia) - Corvinus Egyetem 21-19
 
Corvinus: Radics 10/4, Csík 8/2, Béres 2/2.
 
A remek fizikai adottságokkal megáldott játékosokat felvonultató francia csapat várta a szakági újonc, ám meccsről meccsre javuló, és bravúros győzelmeket arató közgázosokra. Betörésekkel operálva 3-1-gyel kezdett a Corvinus, amely szinte minden akció után cserélt, ezzel nem kis zavart okozva ellenfelénél. A franciák a palánk alatti pozíciójátékra és a visszaszerzett lepattanókra építve egy 4-0-lal fordítottak. Nem tört meg a fővárosi alakulat, amely hamar egalizált, ám ellenfele balkezes, betörésből óriásit zsákoló játékosát nem tudta tartani. Újra ellépett 2-vel a Nantes, amikor Radics Gerzson dobott védője keze fölött a sarokból bravúros 2 pontot érő kosarat.
 
Ez feldobta a Corvinust, Csík Richárd a szakági kosárszerzés minden "műfaját" bemutatva 3 pontos előnyt szerzett együttesének. Erre egy 6-0-lal válaszoltak a szó szerint erősítő franciák. Radics újabb távoli találata fokozta az izgalmakat. Az utolsó 2 percnek döntetlen állással vágtak neki a felek. Csapatként okosabban, jobban játszott a Corvinus, ám a végjátékban úgy tűnt, nem bír a francia "légi fölénnyel", ugyanis a lepattanókat rendre visszaszerezve, egy újabbat zsákolva 2 ponttal ellépett a Nantes. Bár Radics újra villant, Béres Benedek pedig egy bravúros távoli kosarával újra egalizált a Corvinus, az utolsó szó egy újabb közeli kosár formájában a franciáké volt, így ők nyertek a hősiesen küzdő Corvinus ellen.
 
 
 
 
Fotó - EUG 2024 facebook

Vármegyei szövetségek