Lányaink a nyolc között, a fiúknak magas volt a spanyol fal
07
Jun
2015
Lányaink a nyolc között, a fiúknak magas volt a spanyol fal
2015. június 7.  |  01:12
Folytatták remek szereplésüket lányaink a debreceni U18-as B3x3-as világbajnokságon. Előbb a csoportgyőzelemért a mieinkhez hasonlóan szintén veretlen spanyolokat, majd a nyolc közé jutásért egy  végig kiélezett, harcos, küzdelmes meccsen fogcsikorgató csatában a brazilokat is legyőzte Földi Attila együttese. Fiaink előbb remek meccsen hosszabbításban kikaptak a lengyelektől, de továbbjutottak, ám a nyolc közé jutásért a spanyol legénység útját állta Szarvas Gábor fiainak. Nézzük a részleteket.

Lányok:

Magyarország - Spanyolország  13-11

A magyar csapat pontszerzői: Horváth 5, Aho 4, Tóth 3, Kányási 1.

2-0, 2-2, 4-2, 4-4 - így alakultak az első percek a nagy hőségben.  Horváth Krisztina eredményessége révén kezdetben jobbára a mieink vezettek, de a spanyolok rendre utolérték lányainkat. Majd kihasználva, hogy Tóth Timi pihenő idejében jelentős magassági fölénye kerültek, át is vették a vezetést. A játékidő közepén mindkét csapat kitűnően védekezett, hosszabb ideig nem esett kosár. Ekkor ha szűken is, de ellenfelünk járt előrébb, ám Aho Nina jóvoltából "tapadtak ellenfelükre" lányaink. A hajrában Kányási Veronika is beköszönt a spanyoloknak, ám a nagy rivális távoli találata tovább fokozta. A végén Tóth Tímea bravúros találata s az utána értékesített büntetője döntött lányaink javára, akik ezzel veretlenül nyerve csoportjukat jutottak az egyenes kieséses szakaszba.

Nyolcaddöntő

Magyarország - Brazília 11-8
A magyar csapat pontszerzői: Horváth 6, Aho, Tóth 2-2, Kányási 1.

Egyenes kiesés, ahol már nem lehet hibázni. A hazai pálya is adhat némi nyomást, no meg az esélyesség terhe is, amely szintén lányaink vállát nyomta. Ez bizony érződött is a meccs elején. Az esélytelenek nyugalmával kosarazó brazilok 3-0-ra elléptek görcsösen kezdő csapatunktól. Közel 3 perc elteltével Tóth Tímea szorongatott helyzetből eleresztett bravúros kosara szerencsére oldotta a feszültséget a lányokban,. Horváth Krisztina villanása után pedig fiataljaink már ott voltak a rivális sarkában. Kemény közdelem mellett fokozatosan melegedtek be lányaink, s Horváth Krisztina vezérletével átvették a vezetést, sőt 6-3-ra el is léptek. A brazilok fokoztak a harcosságukat, keménységüket, sok volt a test test elleni ütközés, s ezzel ki is zökkentették a ritmusból lányainkat, duplát majd sima egy pontos kosarat is szerezve ledolgozták hátrányukat. E kritikus helyzetbe villant ügyes kosárral Kányási Veronika, ám v olt válaszuk a braziloknak. Az öldöklő csatában jól jött a csapatot ezen a meccsen a vállaira vevő Horváth két betörésből szerzett kosara, az egyre frusztráltabbá váló riválisnak a kegyelemdöfést pedig egy támadó pattanó után Aho Nina adta meg. Nem igazán jól játszva, de óriásit harcolva aratott igen értékes győzelmet a csapat.

Lányaink holnap 15.30-tól az olaszokkal játszanak a 4 közé jutásért.

Fiúk:

Magyarország - Lengyelország 19-21 hosszabbítás után
A magyar csapat pontszerzői: Horváth 14, Boros 3, Durázi 2.

A találkozó jórészt két "nehéztüzér" óriási dobópárbaját hozta. A dobóverseny győztese, a lengyel Gruszczynski hamar elkapta a fonalat, jóvoltából riválisunk szerzett előnyt az összecsapáson, amelyen a csoport 2. helye volt a tét. Horváth Kristóf két távoli kosarával azonban hamar jelezte: felvette a kesztyűt. Durázi Krisztofer révén át is vették a vezetést a srácok. Utána azonban jöttek a lengyelek, pontosabban Gruszczynski. A meccs amolyan üldözőverseny jelleget öltött: megugrott Lengyelország, de a szinte extázisban kosarazó Horváth viszont többször is visszahozta a mieinket a meccsbe. Közben volt egy szédületes zsákolása Borosnak, s a pontokban Horváth felzárkózásokból hasznos játékkal, fontos lepattanókat megszerezve Opre Roland is kivette részét. A rendes játékidő végén Boros, fizikai erejét kihasználva megszerezte az egyenlítő kosarat. A 2 pontig zajló hosszabbítás első lengyel támadásánál, miközben arra figyeltek a srácok, duplát ne kapjanak, kaptak egy könnyű ziccert, majd nem sikerült felelni, s a lengyelek egy támadó pattanó után a győztes kosarat is megszerezték. Mivel Uruguay 19-13-ra legyőzte a Fülöp-szigetek csapatát, a srácok azokkal a spanyolokkal kerültek szembe a 8 közé jutásért, akik az amerikaiak és az argentinok előtt nyerték csoportjukat...

A csoportmeccsek pontkirálya nagy fölénnyel, 49 ponttal, 9.8-as meccsenkénti átlaggal csapatunk játékosa, Horváth Kristóf lett. A második helyen végző Puerto-Rico-i fiú 38 pontig jutott, 7,6-os átlagot ért el.

Magyarország - Spanyolország 9-19
A magyar csapat pontszerzői: Horváth, Durázi, Opre 3-3.

A mai első meccsükön "túlórázó" fiaink az első percekben tartani tudták a lépést a favorit spanyolokkal. Opre szerzett triplát, de Horváth és Durázi is megvillant. 5-5-ig voltak partiban fiaink. Ezt követően egy 3-0-s spanyol "részhajrára" Horváth még felelt, ám a meccs második felében kidomborodott a spanyolok fizikai és tudásbeli fölénye. Ellenfelünk rendre hatástalanította támadásainkat, a spanyol srácok távolról is jól dobtak, fokozatosan nőtt előnyük, míg a mieinktől Durázi és Opre révén egy-egy felvillanásra futotta.

A fiúk ezzel kiestek, de biztos, hogy rengeteg később jócskán hasznosítható tapasztalattal gazdagodtak.

Vármegyei szövetségek