3x3 U18-as világbajnokság: Továbbjutni a csoportból
02
Jun
2015
3x3 U18-as világbajnokság: Továbbjutni a csoportból
2015. június 2.  |  01:03
Csütörtökön kezdődik a B3x3-as U18-as világbajnokság Debrecenben. A két szakvezetővel latolgattuk lányaink és fiaink esélyeit. A csapatok egy törökbálinti egy hetes felkészüléssel, valamint egyetemi B3x3 tornán, tornákon szerepelve próbáltak "hangolódni" a nagy feladatra, a vb-szereplésre, amely előtt Debrecenben  még lesz 1-2 napjuk a "finomításokra"

A hölgyeknél sajnos sérülés miatt kiesett egy nagyon fontos láncszem, egy kulcsjátékos a csapatból. A PINKK kosarasa Nagy Dorottya még április végén szenvedett térdsérülést. Első lépésben két hét pihenőt javasoltak a játékosnak, s a Földi Attila vezette szakmai stáb úgy gondolta, ez még "belefér" s ha május végén felépül, ott lehet a debreceni csapatban. Amikor azonban újra edzésbe állt a vb-bronzérmes kosaras, sajnos ismét "érezte" a térdét, s az újabb vizsgálatok után kiderült: nem lehet ott a csapatban. Helyére a mindössze 16 éves szolnoki Kányási Veronika került az együttesbe, aki végigdolgozta a felkészülést, s az utolsó egy hetes törökbálinti felkészülésen már úgy edzett a csapat, hogy tudta: rá nem számíthat. Magyar színekben Aho Nina ( Vasas177 cm), Horváth Krisztina (Győr 179 cm),  Kányási Veronika (Szolnok 178 cm)és Tóth Tímea (Vasas 185 cm) lép majd pályára Debrecenben.

Amint azt Földi Attila kifejtette: a váltás szerkezeti módosítással is járt, hiszen Nagy Dorottya magasabb, belső pozíciókban is otthonosan mozog, a helyére bekerülő Kányási viszont egyértelműen külső mezőnyjátékos.

Klasszikus, igazi palánk alatti centert nem is terveztek behívni, mert itt annyira gyors a játék, hogy inkább - hasonlóan a fiú csapathoz - mozgékonyabb, kintről és bentről is veszélyes játékosokra van szükség. A lányoknak van nemzetközi tapasztalatuk, elsősorban Aho Ninának, de Horváth Krisztina is tagja volt az 5-5-ös U17-es vb-bronzérmes csapatnak. A szakvezető kiemelte: a közel egy hetes törökbálinti összetartás nagyon sokat jelentett a csapatnak, annak során fokozatosan éreztek rá a lányok e pörgős, gyors játék lényegére.

Földi Attila elsősorban a korábbi évek eredményei alapján próbált kiindulni az erőviszonyokat illetően. No meg játékosai is segítettek, akik a korosztályos válogatottakból ismerik riválisaikat. Földi Attila úgy véli, a két utolsó csoportmeccs ígérkezik a legnehezebbnek, de nagyon "észnél kell lenni" minden mérkőzésen, hiszen kezdésnél egy rövidzárlat után nagyon nehéz "visszajönni" egy-egy meccsen. Kiemelte: Nagy Dorottya kiesésével Horváth Krisztinának lehet jelentős feladata majd Tóth Tímea mellett, s különösen amikor ő pihen a riválisok magas embereinek megfékezésében - ezt már gyakorolták, próbálgatták és működött. Földi bízik benne: élesben, a vb-n is fog. A cél egyértelműen továbblépni a csoportból, lehetőlleg minél  jobb, ha minden jól megy az 1-3 helyek valamelyikén - helyen, hiszen a csoportbeli helyezéstől függ, milyen erős ellenfél érkezik majd az egyenes kieséses szakaszban.

A magyar leány válogatott csoportmérkőzései:

Június 4. csütörtök:
13.30: Magyarország-Szlovákia
16.00: Magyarország-Venezuela

Június 5. péntek:
13.30: Magyarország-Izrael
16.00: Magyarország-Németország

Június 6. szombat:
13.20: Magyarország-Spanyolország.

Fiainkat Szarvas Gábor készítette fel. A szakember honlapunk érdeklődésére elmondta, szerencsére a vb éppen az 5-5 elleni versenyidőszak után lesz, tehát a srácok edzésben, s formában vannak. Volt egy kiválasztás, amelyet követően 6 fős kerettel látott munkához. Azért, mert nyáron - bár ez a fő verseny - nem csak a világbajnokságon vesznek részt fiataljaink, hanem augusztus elején Rigában Eb-selejtező lesz, s arra úgy tűnik, bele kell nyúlnia a vb-csapatba, mert arra az időre esik az U18-as 5-5 elleni B-divíziós Európa-bajnokság, amelyen érintett lehet a B3x3-as vb-keret egy-két játékosa, ennek kapcsán Szarvas még egyeztet Ferenczi Tamással, a korosztályos csapat szövetségi kapitányával.

A világbajnokságon a magyar színeket Boros Márk (Vasas 186 cm), Durázi Krisztofer (Szombathely 196 cm), Horváth Kristóf (MTK-Törökbálint 182 cm) és Opre Roland (DEAC 195 cm) képviseli. A kerettel kapcsolatban Szarvas azt fejtegette: nyilván óriási előny lenne egy 210 centis, 120 kilós center, de mivel ilyen paraméterekkel rendelkező kosaras nem áll rendelkezésre, úgy próbálta összeállítani a csapatot, hogy két a játékot szervező kisember mellett két olyan magasabb játékos szerepeljen, akik adott esetben távolról is veszélyesek, de a palánk alatti pozíciójátékban sem is feltalálják magukat. Szarvas Gábor úgy érzi, ez a világversenyen rajthoz álló legerősebb magyar keret, s bízik benne: jól is szerepel.

A felkészülésen a legfőbb hangsúlyt arra próbálta helyezni a csapat szakvezetője, hogy a játékosokban tudatosuljon: itt védőkből azonnal támadókká válnak, s viszont, tehát nincs átmenet... Amennyiben ez működik a srácoknál, az sokat segíthet.

Ami a csoportmérkőzéseket illeti, ott fiataljaink lényegében fejest ugranak az ismeretlenbe. A kapitány az előző világversenyek eredményeiből próbált követeztetni arra, hogy milyen erőt képviselhetnek. Ennek kapcsán azt fejtegette, hogy a nyitó, oroszok elleni meccs megnyerésével óriási lépést tehet a csapat a továbbjutás felé. Nem szeretné azt. hogy az utolsó, a kimondottan magas szerkezetű lengyelek elleni  összecsapás egy ki-ki meccs lenne. Bízik benne, hogy az első és az utolsó összecsapás közötti 3 találkozót Fülöp-szigetek, Uruguay valamint Kazahsztán ellen "behúzzák" fiai, s ez esetben ott lesznek a csoportból való továbblépést jelentő első négy pozíció valamelyikén.

Onnan, a legjobb 16 közötti egyenes kieséses szakaszban pedig már bármi megtörténhet.

A magyar fiú válogatott csoportmérkőzései:

Június 4. csütörtök:
14.30: Magyarország-Oroszország.
17.20: Magyarország-Fülöp-szigetek.

Június 5. péntek:
14.30: Magyarország-Uruguay
17.00: Magyarország-Kazahsztán

Június 6, szombat:
11.30: Magyarország-Lengyelország.

A csoportbeosztás

Nők
A-csoport: MAGYARORSZÁG, Izrael, Németország, Spanyolország, Szlovákia, Venezuela.
B-csoport: Észtország, Franciaország, Guam, Lengyelország, Kína, Új-Zéland.
C-csoport: Andorra, Egyesült Államok, Egyiptom, Olaszország, Románia, Svájc.
D-csoport: Belgium, Brazília, Csehország, Hollandia, Indonézia, Törökország.

Férfiak
A-csoport: MAGYARORSZÁG, Fülöp-szigetek, Kazahsztán, Lengyelország, Oroszország, Uruguay.
B-csoport: Andorra, Egyiptom, Guatemala, Litvánia, Németország, Románia.
C-csoport: Brazília, Észtország, Franciaország, Törökország, Új-Zéland, Vietnam.
D-csoport: Argentína, Egyesült Államok, Grúzia, Indonézia, Puerto Rico, Spanyolország.

A csoportokból az első 4-4 helyezett jut tovább az egyenes kieséses szakaszba a legjobb 16 közé a nyolcaddöntőkbe.

Vármegyei szövetségek