3x3 kosárlabda: remekelt a férfi válogatott
22
May
2015
3x3 kosárlabda: remekelt a férfi válogatott
2015. május 22.  |  00:34
A Kecskeméten megrendezett 3x3 nemzetközi kosárlabda tornán a magyar férfi válogatott kiváló teljesítménnyel a harmadik helyen végzett. A B33 Tour 2015 első állomásán 45 csapat öt kategóriában mérkőzött meg egymással. Az ELITE kategóriában Meszlényi Róbert legénysége kilenc nemzetközi csapattal együtt szerepelt. Az összesen 12 alakulatból az elődöntő mezőnye, így a magyar válogatott is bejutott a győri fináléba. E négy csapatnak a prágai World Tour Mastersre is lesz esélye bekerülni. A részéletekről Meszlényi Róbertet kérdeztük.

Mi volt a remek szereplésük titka?

Nagyon jól összeszedték magukat a fiúk, és a remekül sikerült csoportmeccsek után az elődöntőben a későbbi győztes Szlovénia ellen kaptunk ki 21-15-re. Kicsit több szerencsével a döntő is összejöhetett volna, de nem vagyunk elkeseredve, sőt! Még csak az első versenyünk volt, és a nyáron további lehetőségeink is lesznek. A nyári programunk során Pécsett, Debrecenben, Győrben, Szlovéniában és Csehországban is pályára lépünk, sőt akkor már két csapattal indulunk.

Mit kell tudnia egy 3x3-as kosárlabdázónak a sportág hagyományos formájához képest?

Teljesen más a két műfaj: a 3x3-as sokkal gyorsabb és intenzívebb, hiszen agresszív, gyors szerepváltásokra van szükség védekezés és támadás között. Nagyon kemény egy-egy 3x3-as meccs, tíz perc itt felér egy hagyományos kosármeccsel.

Úgy kell elképzelni, mint a street ballt?

Ahhoz képest is sokkal jobban felgyorsult a 3x3-as kosárlabda. Még meg kell szokniuk a nézőknek is, de a látványos, gyors, dinamikus küzdelem rendkívül élvezetessé teszi a játékot a szemlélődők számára.

Mik lehetnek a férfi válogatott hosszú távú céljai a 3x3-as kosárlabadában?

A hivatalos tornákon a játékosok pontokat kapnak, és azok alapján lehet kijutni a jövő évi világbajnokságra – az a célunk, hogy ennek megfelelő eredményeket érjünk el a különböző állomásokon. Ezeket a tornákat a hagyományos kosárlabda-bajnokság szünetében játsszák, így remek felkészülési lehetőséget is biztosít a soron következő szezonra.

A kecskeméti tornán részt vevő csapat játékosai: Horti Bálint, Halász Ákos, Kerpel-Fronius Balázs, Rózsa Ádám

A továbbiakban csatlakozó másik csapat játékosai: Horváth Márton, Lakosa Zsolt, Fodor Kristóf, Mohácsi Máté

Vármegyei szövetségek