SAJTÓKÖZLEMÉNY
23
Apr
2015
SAJTÓKÖZLEMÉNY
2015. április 23.  |  17:26
SAz idei nyáron az év egyik legnagyobb sporteseménye Magyarországon a kosárlabdához kapcsolódik, hiszen június 11. és 28. között Romániával közös rendezésű Női Európa-bajnokságnak adhat otthont hazánk. Alig 50 nap múlva útjára indul a labda a sportág történetének első olyan női Európa-bajnokságán, amelyet egynél több ország együttműködésében, közösen rendeznek.

Szalay Ferenc a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke a hivatalos sajtótájékoztató megnyitójaként elmondta, hogy az előkészületek kiválóan haladnak és a magyar kosárlabda számára ez a kontinensviadal egy hatalmas lehetőség.

Budapest főpolgármester-helyettese, Szalai-Bobrovniczky Alexandra az Európa-bajnokság turisztikai jelentőségét emelte ki, hiszen 2¬¬0 ország válogatottját látjuk vendégül és egész Európa ránk figyel majd a torna alatt. Emellett elmondta, hogy bár Budapesten évről-évre világversenyek sorozatát rendezik, de a labdajátékok között világszinten a labdarúgás mögött a kosárlabda a második legnépszerűbb, így különösen megtisztelő, hogy otthont adhatunk az idei női Európa-bajnokságnak. Kiváló alkalom lesz arra, hogy Budapest ismét megmutathassa, hogy a sport igazi fővárosa.

Bodrogváry Iván, az Eb igazgatója a szervezés részleteiről számolt be: ezekben a napokban a FIBA Europe munkatársai sorra járják az Európa-bajnokság helyszíneit, a delegáció tájékozódik a szervezési folyamat aktuális állásáról illetve a helyszínek bejárásán értékelik egyebek mellett a sportcsarnokok felkészültségét.

Az eladási adatok szerint Európa-bajnokság jegyértékesítése jól halad, a soproni helyszínen – ahol a magyar válogatott is pályára lép a csoportkörben – teljes teltházra számítanak a szervezők a kibővített MKB Arénában, mivel a magyar drukkerek mellett nagyszámú svéd illetve szlovák szurkolótábor érkezése is várható. A belépőket elővételben a www.jegyed.hu weboldalon keresztül lehet megvásárolni. Az árak úgy lettek kialakítva, hogy minél többen jöjjenek ki a csarnokokba a nyár magyarországi kosárlabda ünnepére.

Folyamatosan gyarapodik az esemény szponzorainak köre. Örömmel jelenthetjük, hogy az EMMI mellé további segítők sorakoztak fel a „Nemzeti támogató” kategóriában, akik ezzel is bizonyítják elkötelezettségüket a sportág mellett:

- Budapest Főváros

- Cserpes

- E.ON

- Mediaworks

- Panta Aqua

Nem kezdődhet igazi sportesemény saját kabala nélkül, az idei női Eb kabalafiguráját Trudinak hívják és nemrég a női Euroliga Final4-on a nemzetközi közönség már megismerhette személyesen, ma pedig a magyarországi premierre is sor került. Trudival a közeljövőben a magyar közönség találkozhat különböző promóciós rendezvényeken és kosárlabda eseményeken.

Azok a kosárlabda rajongók is élvezhetik majd az Európa-bajnokság hangulatát, akiknek nem lesz módjuk eljutni egy-egy fantasztikus hangulató meccsre a sportcsarnokokba, hiszen Magyarországon a SPORT TV műsorára tűzi a kontinensviadalt.

Gáll Tamás, a szövetségi kapitány, Stefan Svitek segítője kiemelte: Imreh Ajtony, a válogatott másik edzője már ebben a pillanatban is az ellenfelek feltérképezésén dolgozik.

A felkészülést Miskolcon kezdi a csapat május 4-én, már Stefan Svitek irányításával, de nem teljes kerettel, mert még lesznek, akik külföldről nem érnek haza az edzőtábor kezdetére. Edzésbe áll a közelmúltban gyermeknek életet adó Fegyverneky Zsófia is, aki már mozog, hogy ne teljesen a nulláról kezdje a felkészülést. A második héttől Sopronba teszi át székhelyét a csapat. Olaszországban játszik két edzőmeccset, majd a következő hét végén Podgoricán vesz részt négyes tornán a csapat a horvátokkal, a bosnyákokkal és a montenegróiakkal egyetemben. Az Eb előtti utolsó héten Törökországban fejeződik be a felkészülési mérkőzések sorozata, miközben a keretet 14 fősre szűkíti a stáb.

Ivkovicsné Béres Tímea, mint a magyar csapat vezetője örömmel látta, hogy összefog a sportág. Ennek jegyében állt össze a válogatott stábja. Béres kiemelte: az utolsó hazai rendezésű Eb-n még mint játékos  vett részt, ami pályafutása egyik legnagyobb élménye volt.

Június 27-én egy nemzetközi  gálameccset rendeznek, amelynek apropója az lesz, hogy a győri busztragédiában lábát elveszítő Natasa Kovacsevics speciális, új végtaggal vesz majd részt rajta. Ezen mérkőzésen  a tervek szerint Béres Tímea és az MKOSZ elnöke mellett sok külföldi híresség is pályára lép. Hazai részről még Balogh Judit, Károlyi Andrea és Dávid Kornél játszik, a külföldi kiválóságok között ott lesz Arvydas Sabonis, Dino Meneghin és az első európai NBA játékosok egyike, a bolgár Georgij Glucskov.

Vajda Anna a Győr válogatott játékosa kiemelte, most kezdi igazán átérezni, mit is jelent, mekkora esemény egy hazai rendezésű kontinensviadal. Ha lehetne, mér most menne a pályára játszani. Kiemelte: az elmúlt években utánpótlás válogatottak bizonyítottak, s közülük néhányan tagjai is a keretnek. Egy esetleges jó szereplés nagy lökést adhat az egész magyar női szakágnak, jelentős előrelépést segíthet elő.

A magyar női felnőtt kosárlabda válogatott programja

2015. május 4-9.        Edzőtábor                        Miskolc

2015. május 11-14.        Edzőtábor                        Sopron

2015. május 15-16.    Felkészülési mérkőzések     Olaszország-Magyarország     Róma (ITA)

2015. május 19-23.        Edzőtábor                        Sopron

2015. május 25-28.        Edzőtábor                        Sopron

2015. május 29-30-31.    Nemzetközi Torna (HUN, MNE, BIH, CRO)                Podgorica (MNE)

2015. június 2-4.        Edzőtábor                        Budapest

2015. június 5-6.    Felkészülési mérkőzések     Törökország-Magyarország    Istanbul (TUR)

2015. június 11-28  „EuroBasket Women 2015” Női Európa-bajnokság           Sopron, Győr, Budapest

Vármegyei szövetségek