Pukler Gábor: a magyar válogatottság rang!
01
Aug
2019
Pukler Gábor: a magyar válogatottság rang!
2019. augusztus 1.  |  15:25
A csehországi Klatovyban rendezik az U20-as női Európa-bajnokságot. Gáspár Dávid vezetőedző már útra kelt csapatával, melyben nem lesz ott Juhász Dorka, Mérész Beatrix, Lelik Réka, valamint a komoly betegséggel küszködő Gereben Lívia sem. Sőt, ez a lista újabb névvel bővült. Pukler Gáborral, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnökségi tagjával, a csapat vezetőjével a várakozásokról beszélgettünk.
 
- A hírek szerint igen fontos ember esett ki az utolsó pillanatban. Ki az, aki nem tarthat a kerettel?
 
- A csapatkapitányunk, Kányási Veronika sajnos megsérült, így egy rendkívül fontos játékosunkat kell nélkülöznünk a tornán. Megpróbálta Vera, még az indulás előtti napon is orvosi vizsgálatokra jártunk, de egyszerűen nem vállalhatja a játékot. Szomorú ez a dolog, még akkor is, ha a sérülés a sport velejárója, ám ezzel már gyakorlatilag a komplett kezdőötösünk hiányozni fog az Európa-bajnokságról.
 
- Azt érezni a szavaiból, mintha nem mindegyik esetben értene egyet a távolmaradók indokaival.
 
- Én nem szeretnék ítéletet mondani senki fölött, akinek nem inge, az ne vegye magára. Fogalmazzunk úgy, hogy nem minden esetben érzem a kerettagság lemondása mögött a valós okot. Szerintem ma Európában az egyik legnagyobb rang egy női utánpótláskorú játékosnak, ha az adott korosztály magyar válogatottjában játszik. Ugyanis ezzel a kontinens, sőt, esetenként a világ egyik legjobb csapatában szerepelhet! Ha erre bárki képes nemet mondani, akkor az több, mint elkeserítő. De mondok egy példát. Pontosan tudom, hogy Gereben Lívia, ha képes lenne rá, felállna a betegágyáról, s itt lenne a lányokkal. Számomra ez a mérce, s szerencsére a mostani keretet alkotók ebben a szellemiségben sportolnak.
 
- Mindezek ismeretében milyen hangulatban készül a csapat a fehéroroszok elleni szombati mérkőzésre?
 
- A lányok mindent megtettek azért, hogy a lehető legjobb formájukban lépjenek pályára Klatovyban, amit Gáspár Dávid vezetőedző kért tőlük, maximálisan végrehajtották. Remek kis csapat, bár az kétségtelen, hogy Kányási Veronika kiesése, pláne így az utolsó napon, valóban komoly veszteség. Emberileg és szakmailag egyaránt.
 
- Kellemes gond, hogy a női szakág utánpótlásától jó szereplést várunk. Ez mennyire realitás most, a hiányzók ismeretében?
 
- Én nem beszélnék ennél többet a hiányzókról, itt most az a legerősebb magyar válogatott, amelyik felszállt a Klatovyba induló buszra. Tehetséges, elkötelezett, fegyelmezett csapatunk van, mely képes lehet egészen kiváló eredményre. Azonban ha a jó csapatmunkához nem párosul egy-két kulcsember átlag fölötti teljesítménye, akkor lesznek nehézségeink a tornán.
 
 
Nehéz csoport, nehéz ággal
 
Nem mondhatni, hogy Fortuna istenasszony nagyon fogta volna a magyarok kezét a sorsolás pillanatában. Nem csupán a csoportban várnak ránk kemény ellenfelek, hanem az águnk sem tűnik éppen leányálomnak. A csoportban Belgium, Litvánia és Fehéroroszország lesz a mieink ellenfele. A legjobb nyolc közé jutásért már a spanyol, portugál, lett, szerb négyesből kap ellenfelet Gáspár Dávid csapata. Az Európa-bajnokság augusztus 3-án, szombaton kezdődik, a mieink szombaton 13 órától a fehéroroszokkal találkoznak.

Vármegyei szövetségek