Női NB I: szekszárdi diadal 50 perces dráma után
01
May
2017
Női NB I: szekszárdi diadal 50 perces dráma után
2017. május 1.  |  22:00

Atomerőmű KSC Szekszárd - Uniqa Sopron 77-73  (23-7, 14-29, 10-12, 13-11, 7-7, 10-6)

Szekszárd: STUDER Á. 9 , DANIEL 13/6, ERKIC 10, LISEC 27, PIRSIC 13. Cs.: Bálint 5/3, Gereben, Theodoreán, Studer Zs.

Sopron: FEGYVERNEKY 13/3, Turner 9/3, JOHNSON 19, George 4, Határ. Cs.: KRNJICS 12, Crvendakics 12, Dubei 2, Ajdukovics 2, Weninger.


Mindkét edző újított, ami a kezdőötösöket illeti, s nagyon idegesen kezdtek a felek, másfél perc elteltével Sandra Pirsic (13 pont, 12 lepattanó) révén a hazaiak szereztek vezetést, majd a másik szlovén center, Eva Lisec (27 pont, 8 lepattanó) is beköszönt. 6-0-nál pedig Sterbenz kénytelen volt időt kérni. Több, mint 3 perc elteltével Cayla George (4 pont, 6 lepattanó) révén szerezte meg első pontjait a Sopron, de Lisec azonnal felelt, a negyed közepén 2 pontnál járt a címvédő. Krnjics Szara (12 pont, 6 lepattanó) 2+1-es akciójával közelített a Sopron, de a hazaiaknak mindenre volt válaszuk, a 8. perc elején 14-5-re vezettek. Tompán, görcsösen játszott az Uniqa, volt, hogy lejárt a támadóideje, Sterbenz kénytelen volt újra időt kérni. Cherise Daniel (13/6 pont, 3 lepattanó), mint kés a vajon, úgy ment át, s dobott ziccert, 10 pont fölé hizlalva a Szekszárd előnyét. S a negyed végén a tompa kezdéséhez képet is leblokkolt a bajnok, amely 16 pontos hátrányba került a sziporkázó Szekszárd ellen.

Soproni labdaszerzés után Alekszandra Crvendakics (12 pont, 4 lepattanó) kosarával kezdődött a második szakasz, majd Fegyverneky Zsófia (13/3 pont,7 lepattanó, 4 gólpassz, 3 szerzett labda) triplával jelentkezett, miközben ekkor a Szekszárd nem tudott kosárra dobni 24 másodperc alatt. Shenise Johnson (19 pont, 7 lepattanó, 3 eladott labda), majd - miután kiderült, hogy vérzik a könyöke - a helyére érkező Dubei Debóra egy-egy büntetőjével 10 ponton belülre került a negyedet egy 10-0-s 4 perccel indító Sopron. Az időkérés sem segített a hazaiakon, Daniel 4 és fél perc elteltével szerezte - jókora mázlival - az első hazai pontokat. Felpörgött, döntőhöz méltó lett a mérkőzés, váltva estek a kosarak,  a szakasz közepén Lisec és Daniel jóvoltából tartotta 5 és 10 pont közötti előnyét a Szekszárd, de Crvendakics vezérletével nem engedte el ellenfelét a címvédő. A félidő hajrájában Johnson és Fegyverneky vezérletével 1 pontra feljött a Sopron. Lisec büntetői után Turner triplájával egalizált a bajnok, döntetlenről kezdték a felek a második félidőt.  

Ez Lisec kosarával kezdődött, amelyre Krnjics felelt. Maja Erkic (10 pont, 4 eladott labda, 5 gólpassz) és az óriási mezőnymunkát végző  Studer Ágnes (9 pont,10 lepattanó, 3 szerzett labda, 5 gólpassz) villanásaival 4 ponttal ellépett a Szekszárd a kicsit kapkodó Sopron ellen.  A szakasz közepén egymás hibáiból éltek a felek, közel 2 és fél perces kosárcsendet tört meg támadó lepattanó után Pirsic. Crvendakics 3 és fél perc után szerzett újabb pontokat a bajnoknak, majd Turner Yvonne (9/3 pont, 3 szerzett, 8 eladott labda) miután Danieltől elvette a labdát, kosarat szerzett, amellyel egalizált, majd egy indítás után a vezetést is megszerezte. Djokics időt kért, de Johnson révén megduplázta előnyét a bajnok. A negyed végén Lisec közel 5 és fél perces hazai pontatlanságnak véget vetve 2 pontra hozta fel a vendéglátókat, így a befejező etap 2 pontos soproni vezetéssel kezdődött. 

Ebben Krjnics közel 2 perc elteltével szerezte az első kosarat, amire Pirsic egy büntetővel felelt. kőkemény védekezés dominált mindkét oldalon,  Daniel hármasa után a 34. perc közepén 51-51-et mutatott az eredményjelző. Sterbenz időkérése után Johnson villant, majd Ajdukovics - nem egészen 10 percet a pályán töltve - kipontozódott.  Turner labdát, Johnson újabb kosarat szerzett. A Szekszárd két szlovén centere elnyűhetetlen volt, Pirsic révén tapadt a Sopronra az alapszakasz győztese.  Studer keze 3 perccel a vége előtt nem remegett meg a vonalon, büntetőivel egyenlítettek a hazaiak. Krnjic, miután szerelte Erkicet, egy büntetőt értékesített 2 és fél perccel a vége előtt. Nem egészen 2 perccel a vége előtt Johnson 3 pontosra növelte a vendég előnyt. Lisec minimálisra faragta a hazai hátrányt. Hihetetlen izgalmak közepette egy támadáson belül több dobást is rontott a Sopron, fél perccel a vége előtt Daniel egy jó büntetőjével egalizáltak a hazaiak. Sterbenz időkérése után 15 másodperccel a  vége előtt Johnson bravúros találatával újra a bajnoknál volt az előny. 5 másodperccel a rendes játékidő letelte előtt Lisec egyenlített, George labdája leperdült a gyűrűről, jöhetett a hosszabbítás. 

Ez a vendégek eladott labdája után Daniel ziccerével kezdődött, Krnjics szép középtávoli dobással egyenlített. Lisec újra a hazai csapatnak szerzett vezetést. A Sopront Krnjics versenyben tartotta. Studer Á. egy büntetőt dobott be, majd másfél perccel a ráadás vége előtt Fegyverneky 2+1-es akciójával átvette a vezetést a bajnok. Lisec egalizált, a Sopron pedig eladta a labdát. A Szekszárd a győzelemért támadhatott, de Erkic dobása lepördült, újabb hosszabbítás. 

Ez Lisec kipontozódásával kezdődött, ám Crvendakics kihagyta a büntetőket. A túloldalon Erkic keze nem remegett meg, Bálint pedig Turnert megverve a palánk alatt 4 pontosra növelte a hazai előnyt. A Sopron egyénileg erőlködött - kevés sikerrel. Johnson révén bő másfél perccel a vége előtt szerezte meg a második hosszabbításban első pontjait a Sopron, megfelezve a hátrányát. Az utolsó percben egy már elvesztett labdát Erkic visszaszerzett,  s bedobta. 3 pontos szekszárdi vezetésnél Studer kipontozódott, Fegyverneky pedig büntetőkkel 1 pontra hozta föl a vendégeket, de a végén a nagy büntetőpárbajban Erkic négyet bedobott, így a Szekszárd győzött. 

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/n6/?whun_ply_29

A két edző az M4 sport csatornán adott nyilatkozata: 

Djokics Zseljko: - A győzelmet erőnléti edzőnknek, Jánosi Csabának ajánljuk. Már mondtam, a döntőbe jutás nekünk felért a bajnokság megnyerésével,  ez a győzelem csak hab a tortán. Egy dream teamet - ez a Sopron erősebb, mint amelyik az Euroligában szerepelt - negyven perc alatt hatvan ponton tartottunk, meccsről meccsre jobbak vagyunk, nagyon örülnék, ha még egy meccset játszanánk a döntőben Szekszárdon. 

Sterbenz László: - Nagyon gyengén, s center poszton puhán kezdtünk, s hamar tizenhat pontos hátrányba kerültünk, ami egy döntőn megengedhetetlen. Később feljöttünk, majd úgy a rendes játékidőben, mint a hosszabbításban mind a két csapat eldönthette volna  a meccset a maga javára. A végjáték és a két hosszabbítás a hibák és a szív játéka volt, ebből most a Szekszárd jött ki jobban - gratulálunk nekik.    


Vármegyei szövetségek