U18-as B divíziós férfi Eb: Győzelem a nyitányon
26
Jul
2024
U18-as B divíziós férfi Eb: Győzelem a nyitányon
2024. július 26.  |  23:10
Megkezdte szereplését a szkopjei U18-as B divíziós Európa-bajnokságon a magyar válogatott. Az első ellenfél a tornán Lengyelország volt számunkra. A mérkőzésen végig kiélezett játék zajlott, feljavult védekezésünknek és hatékony támadójátékunknak köszönhetően végül az utolsó másodpercekig kiélezett mérkőzésen 55-57 arányban sikerült diadalmaskodni. A győzelemmel tehát sikeresen kezdtük meg Eb szereplésünket és várhatjuk a holnapi, Koszovó elleni folytatást.
 
 
Az első kosarak a lengyelek nevéhez fűzhetők, Misztal középtávolija volt pontos, majd ellenfelünknél Lazarski is hasoló akcióból volt eredményes. Magyar oldalon Angyal Medárd köszönt be az idei első Eb kosarunkkal. Támadásban nehezen vettük fel a ritmust, négy perc alatt két dobott ponttal álltunk, ami hamar hátrányt eredményezett (10-2). Időkérés következett, megoldásként pedig Tallos és Keller is pályára került. Eltelt a félidő fele, amikor még mindig csak két pont állt a nevünk mellett. Érkezett Flasár és Kékesi, majd előbbi büntető pontjaival tudtuk megszakítani a hosszú dobott pont nélküli perceket (14-4). 
 
Lengyelország agresszív emberfogásban védekezett, ez pedig nehézséget okozott a mieink számára. Minden kosárért nagy küzdelem zajlott, magyar oldalon Keller Bendegúznak és Kékesi Kolosnak sikerült pontokat szerezni. Két perc volt hátra a negyedből, amikor még csak egy falultot jegyeztünk, így bátran erősíthettük védelmünkön. A negyed vége pozitívan sikerült, erősebb védekezésünknek köszönhetően Lengyelország nem tudott a hajrában kosarat szerezni, Kékesi triplájával pedig sikerült felzárkóznunk (18-15).
 
 
A mieink védelme láthatóan feljavult, ez pedig a második negyed kezdetében is kitartott. Mezőfit zavarták meg dobás közben szabálytalanul, az ezt követő két sikeres büntetővel pedig feljöttünk egy pontra (18-17).  A mezőnyben kiélezett csata zajlott, Sternicki kosara öt perc kosárcsendet tört meg lengyel oldalon. Magyar részről nem csak a védelem javult fel, támadásban is egyre hatékonyabbak tudtunk lenni. Előbb Angyal, majd Buglyó duplái azt jelentették, hogy először vezettünk a mérkőzésen (20-21). Rosta Péter is feliratkozott a pontszerzők közé, Flasár Zalán negyedik pontja pedig négy pontos magyar előnyt eredményezett (23-27). 
 
Továbbra is remekül zajlottak számunkra az események. Kihagyott lengyel próbálkozások után Kékesi dobott triplát. Az első negyeddel ellentétben, most nekünk jöttek össze hamarabb a faultok, viszont láthatóan ez sem zavarta meg Pethő Ákos játékosait. Mindösszesen hét dobott pontja volt ellenfelünknek, amikor a félidő utolsó percére fordultunk. Magyar időkéréssel fordultak a hajrára a csapatok, amely ismét eredményesnek bizonyult. Flasár duplájával zárult a félidő, amivel az addigi legnagyobb különbséget tudhattunk magunkénak (25-32).
 
 
Lukácsi labdaszerzésével kezdtünk a szünet után, ezt követően azonban egyik fél sem tudott sikeres lenni az első támadásaiból. Lazarski percei következtek, pontjaival pedig vészesen csökkent a két válogatott közti különbség. Lukácsit Tallos váltotta, magyar pontok azonban továbbra sem érkeztek. Lengyelország is pontatlan volt a mérkőzés ezen szakaszában, jellemzően gyors rotációval és sok cserével operált ellenfelünk. Buglyó Barna hármasa újra két labdás magyar előnyt eredményezett. 
 
Mindkét oldalon nehézkesen folyt a játék de eredményesebben jöttünk ki az 50-50 szituációkból. Flasár duplája után egy szépségdíjas blokkot is bemutatott, amivel valamelyest újra feltüzelte a hangulatot (32-40). Állandósulni látszott a 6-8 pontos magyar vezetés, a játék képében pedig kevés változás történt. A negyed vége a lengyelek számára sikerült jobban, ezzel összességében négy pont előnnyel várhattunk az utolsó tíz percet (40-44).
 
 
Az utolsó negyedben két támadó lepattanót tudtunk megszerezni, aminek köszönhetően Angyal a harmadik próbálkozásunkból volt sikeres. A palánk alatti fölényünk a továbbiakban is segített. Kékesi sikertelen kísérlete után Lukácsi előbb újabb lepattanót szerzett, majd triplájához Mezőfi asszisztált, ennek köszönhetően pedig kilenc pontos előnyre tettünk szert (40-49). Lengyel időkérés következett. Magyar oldalon szinte sorcsere történt. Flasár, Keller, Tallos és Rosta is játékra jelentkezett. Cseréinknek meg is lett az eredménye, mivel Keller Bendegúz pontjaival először volt a mérkőzésen kétszámjegyű a differencia (46-56). Baganc kosarával próbált meg kapaszkodni ellenfelünk, az utolsó öt percet azonban így is nyolc pontos előnnyel várhattuk. 
 
Sok hiba jellemezte a végjátékot, azonban az idő a mi javunkra telt. Lepattanózásban továbbra is hatékonyabbnak bizonyultunk. Két közelivel mindössze négy pontra olvadt az előny, Pethő Ákosnak így időt kellett kérnie az utolsó két percre fordulva. Előbb Buglyó majd Rosta faultja után Sternicki értékesítette a maga büntetőit, ezzel teljesen nyílttá téve az utolsó támadásokat (55-56). Magyar részről is büntetők következtek, két dobásból azonban Lukácsi egyet tudott értékesíteni. Lukácsi javított, lepattanót szerzett amiből támadhattunk. Buglyó két büntetője következett amelyek azonban egyaránt kimaradtak. Lengyelország a győzelemért támadhatott, azonban utolsó másodperces kísérletük sikertelen volt, így elképesztő izgalmak után végül magyar győzelem született (55-57).
 
Lengyelország - Magyarország 55-57 (18-15, 7-17, 15-12, 15-13)
 
U18-as B divíziós férfi Európa-bajnokság
Észak-Macedónia, Szkopje, Sports Centre Boris Trajkovski
Csoportkör
V.: Pipan, P. (SLO), Hordov, R. (CRO), Jaamaa, L. (FIN)
 
Lengyelország: Lazarski 8/3, Poradzki -, Sternicki 15, Baganc 5, Misztal 9. Csere: Milicic -, Kowalczyk -, Orlowski 2, Dabrowski 4, Prochorowicz 2, Cwik 10.
 
Magyarország: Lukácsi 7/6, Szita -, Rosta 4, Angyal 10, Buglyó 6/3. Csere: Kékesi 10/6, Flasár 10, Keller 6, Tallós -, Mezőfi 4.
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek