Európai Egyetemi Játékok: Magyar férfi párharc után, magyar női párharc előtt
24
Jul
2024
Európai Egyetemi Játékok: Magyar férfi párharc után, magyar női párharc előtt
2024. július 24.  |  10:30

Mindkét magyar női csapat kikapott az 5-8. helyért vívott összecsapáson Miskolcon az Európai Egyetemi Játékok kosárlabda tornáján. A megfogyatkozott TFSE többször is nagy hátrányból állt fel, de végül német ellenfele örülhetett, a miskolciak pedig nem voltak egy súlycsoportban a spanyol ellenféllel. Ez azt jelenti, hogy szerdán reggel a két magyar női együttes egymással küzd meg a 7. helyért. A férfiaknál egymással csapott össze a két magyar csapat, a Miskolc és a Debrecen. Bár a hazaiak kezdtek jobban, a bajnok hajdúságiak még az első negyed végén fordítottak, a második negyedben állva hagyták ellenfelüket, szünet után pedig bár próbálkoztak, nem tudták szorossá tenni a mérkőzést a miskolciak. 

 

Az 5-8 helyért

Nők:

Magyar Testnevelési Egyetem - Freiburgi Egyetem (német)  60-64 (9-14, 18-13, 12-22, 21-15)

TFSE: Dúl T, 10/6, Mérész, Burján 9/6, Király 9/9, NAGYI 17. Cs.:  KELEMEN 13/6, Munkácsi 2. Edző: Kováts Gabriella. 

 

A negyeddöntőben a német csapat 2 ponttal kapott ki attól a francia Lyontól, amely a délelőtti elődöntőben 5 ponttal maradt alul a TF együttesét biztosan legyőző Bolognától. Több, mint másfél perc elteltével a németek szereztek vezetést, mindkét csapaton érződött a fáradtság. Közel egy perccel a német vezető találat után Nagyi Tímea révén egalizált női egyetemi bajnokunk. Mindkét csapat nagy hangsúlyt fektetett a védekezésre és sokat hibázott támadásban, a 7. percben Nagyi második kosara után 6-4-re vezettek a freiburgiak, de Nagyi egalizált. A negyed hajrája a német csapaté volt, amely egy 8-0-lal elhúzott. A negyed Dúl Terka dudaszóra dobott triplájával és 5 pontos német vezetéssel ért véget.

Német kosárral indult a 2. szakasz, ám utána Nagyi felelt rá. Kelemen Barbara pillanatai következtek, előbb duplát, majd 2 német büntető után egy triplát is bedobott 2 pontra felhozva csapatát. Jól működött a TF zónája, s egy betörésből Burján Laura révén egyenlített a szakaszt 9-4-gyel kezdő TF. Sajnos a hátrány ledolgozása sokat kivett a csapatból, a szakasz derekán egy 7-0-lal elléptek a német lányok. Nem tört meg a TF, Nagyi és Kelemen 1-1 duplájával és Király Andrea hármasával félidőre egyenlített.

A 2. félidő Burján 1 jó büntetőjével indult, először vezetett a TF Sajnos csak pár másodpercig, gyors duplával feleltek a germán hölgyek, akik a következő akciójukból megint betaláltak. A szakasz derekán Király majd Burján is beemelt egy-egy hármast, de a német csapat dobóformája is javult, így ismét a TF futott az eredmény és ellenfele után. A szakasz hajrájában hiába dobott a jól játszó Kelemen ügyes duplát, a németek rendre átdobták távoltól a TF zónáját, így a negyed végén 10 ponttal elhúzott a freiburgi csapat. 

A záró etap elején Nagyi dupláira rendre triplákkal feleltek a németek, majd Király is betalált távolról. A negyed derekán Nagy újabb duplája után  Dúl 2 és Burján 1 hármasával ledolgozta hátrányát a szinte emberfeletti erőfeszítéseket bemutató TF. A drámai végjátékban egy triplával és egy büntetővel a németek 4 pontos előnyt szereztek. 3 másodperccel a befejezés előtt Dúl emelt be egy büntetőt, majd még a németek is egyet, így ők nyertek, de a TF minden elismerést megérdemel, hogy több ízben nagyobb hátrányba kerülve is volt tartásuk és szorossá tudták tenni a találkozót.

 

Kováts Gabriella: - Sajnos elfogytak a tartalékaink a mai napra, többen idő előtt távoztak egyéb programjaik miatt illetve kisebb sérülés is közrejátszott abban, hogy mindössze hét játékossal tudtunk pályára lépni. Ennek ellenére óriásit küzdöttünk, de kevés volt a győzelemhez. Gyors regenerálódás vár a lányokra ugyanis holnap reggel játsszuk az utolsó meccsünket, a jó ismerős miskolci lányokkal.

 

 

Miskolci Egyetem - Valenciai Egyetem (spanyol)   27-101 (2-31, 7-29, 14-25, 4-16)

Miskolc: Kecskés 5/3, Tóth 2, Oláh, Kababik 2, VÉG-DUDÁS 6.  Cs.: SZEGECZKI 8, dr. Sikora, Balla, Gondos, Hajdu 3, Lukács 1, Kápolnai. Edző: Kovács Dénes.

 

8-0-s  bő 2 perccel indított a spanyol együttes, időt is kért Kovács Dénes. Rögtön utána Vég-Dudás Anna ugyan megszerezte az első hazai pontokat, de, a spanyol lányok hol leindították a  miskolciakat, hol pedig szép türelmesen tiszta helyzetekig játszva voltak eredményesek a hazai zóna ellen. Támadásban a miskolciak nem tudtak kibontakozni, a betörési kísérleteket megállították a spanyolok és ha nagy ritkán bejutott a palánk alá a labda onnan sem sikerültek a megoldások. A 7. percben 20 pontra nőtt a különbség. A miskolciakból érezhetően rengeteget kivett a végül egyébként döntőbe jutó osztrák csapat elleni hősies helytállás. Az összecsapás az első percekben eldőlt. A folytatásban is nagy fölényben játszott a Valencia, távolról jól dobtak a spanyolok, a miskolciaktól elsősorban Vég-Dudás jóvoltából 1-1- felvillanásra futotta.

Szünet Kecskés Karina révén triplával majd duplával indított a Miskolc, amely Szegeczki Nóra kosaraival helyenként kiegyenlítetté tette a játékot. Kovács Dénes minden játékosának bőven adott lehetőséget. A hajrában egy izzadságcseppen elcsúszó Gondos Alexandra nagyon rosszul esett közvetlenül a hazai kispad előtt, ölben kellett levinni a pályára, jobbulást kívánunk neki! A jobb erőkből álló spanyol csapat fölényes győzelmet aratott, a miskolciaknak a 3. volt a legjobb negyedük, akkor helyenként fel tudtak nőni a feladathoz. A torna záró napján reggel 9:15-től a 7. helyért a két magyar csapat, a Miskolc és a TF csap össze.

 

Kovács Dénes: - Hamar látszott, hogy az ellenfél teljesen más, sokkal magasabb szintet képvisel, mint mi, ennek a spanyol csapatnak minimum a legjobb négy között lenne a helye ezen a tornán. .Ma azért a fáradtság is kijött, nem tudtunk úgy helytállni, ahogy például az osztrákok ellen, de tőlünk a nyolc közé jutás is szép eredmény volt. .

 

Férfiak 

Miskolci Egyetem - Debreceni Egyetem 60-79 (16-17, 9-21, 14-14, 21-27)

 

Miskolc: Tóth B 9/3, Kozák M. 10/3, Kozák B. 4, LIPPAI 11, Gerőcs 6.  Cs.: Sándor 3/3, Ragályi, ORLICZKI 13/6,  Szőke, Molnár B. 2, Gadus 2, Nyári. Edző: Béres Dávid.

Debrecen: Várbíró, VARGA S. 18/12, Neuwirth 10/6, GÁSPÁR 12/6, Czermann 4. Cs.: VÁRSZEGI 14/6, Sipos, TURÁN 8/6, HIBJÁN 10/6, Kiss K. 3. Edző: Nagy Lajos.

 

Gáspár Mátyás duplájával indult a magyar rangadó - amelynek tétje az volt: melyik lesz a legjobb magyar csapat a játékokon -, ám erre egységes, jó csapatjátékkal egy 14-3-as rohammal felelt a házigazda, amely így közel 10 pontos előnyt szerzett a negyed derekára. Gáspár triplájával azonban egy 9-0-s debreceni rohamot indított útjára. Amíg miskolci oldalon szépen eloszlottak a pontok, debreceni részről az eső 8 percben csak Gáspár, valamint Varga Sándor volt eredményes. A negyed hajrájában ügyes floaterrel Tóth Bence vetett véget a hosszabb hazai kosárcsendnek, de a szakasz két debreceni duplával és az egyetemi bajnok minimális vezetésével zárult.

A 2. etap Hibján Máté 2+1-es akciójával indult, a betörésekkel operáló miskolciak részéről nem sikerültek a befejezések, de a debreceniek sem találtak be, a szakasz első 3 percét 3-1-re nyerték a hajdúságiak. Varga triplájával 6 pontra nőtt a bajnok előnye. A szakasz első hazai akciókosarát több, mint 4 és fél perc elteltével szerezte Kozák Márton. Erre is volt távoli válasza a Debrecennek Neuwirth Bence jóvoltából. A szakasz derekán centerek, Gerőcs Bálint és Czermann Patrik "váltottak" kosarat, majd Várszegi Ádám is betalált távolról, a Debrecennek sikerült állandósítani egy 5 és 10 pont közötti vezetést. Bő 2 perccel a félidő vége előtt Várszegi betörésből 10 pontra növelte a hajdúsági előnyt. A félidő végén a hazaiaknak a büntetőkkel sem volt szerencséjük, Gáspár újabb hármasának köszönhetően 13 pontos előnnyel térhetett pihenőre a Debrecen. .

Ahogy a mérkőzést, a 2. félidőt is a hazaiak kezdték jobban, s egy 7-3-as rohammal 10 ponton belülre került. Arról, hogy ne fokozódjon az izgalom, Neuwirth gondoskodott a vendégektől. A szakasz derekán a meleg miskolci estében 43-32-es debreceni vezetésnél, ahogy mondani szokták "befagyott a tábla", azaz egymás hibáiból éltek a csapatok, percekig nem született kosár. Az erőlködő borsodiak technikait is kaptak, majd Orliczki Mátyás triplájával 10-re jöttek föl. Az egyetemi  döntő legértékesebb játékosa, Varga szintén hármassal felelt, állandósult a cívisvárosiak 10 és 15 pont közötti vezetése. A Béres-legényeket a két irányító, Orliczki és Tóth próbálta versenyben tartani. A záró etap előtt ugyanúgy 13 ponttal vezettek a debreceniek, mint szünetben. A záró etap elején Várszeg egy NBA léptékkel is hármat erő triplájával 18 pontra nőtt a különbség. Erre Orliczki révén szintén hármassal felelt a vendéglátó, s ez egy 7-0-s miskolci rohamot indított útjára. A hullámvölgyön Gáspár próbálta átlendíteni   a hajdúságiakat. Hibján hármasa után Gáspár technikait kapott színészkedésért. Utána Turán Simon is betalált távolról, a miskolciak büntetőkkel "araszolgattak". A hajrában pedig a borsodiakban nem volt annyi, hogy szorossá tegyék a találkozót.

 

Béres Dávid: - Nagyon jól kezdtünk, de az elmond mindent, hogy mi öt triplát dobtunk be, ellenfelünk pedig tizennégyet. Próbáltunk keményen védekezni, de úgy láttam, így a torna vége felé mindkét csapat játékosai elfáradtak, és ez rajtunk sokkal jobban látszott.

Nagy Lajos: - Az elején kicsit beragadtunk, de ahogy rendeztük a sorokat, és attól kezdve már a kezünkben volt a mérkőzés. Aminek különösen örültem ezen a mérkőzésen az az volt, hogy mindenki, aki beállt jól játszott, és hozzá tudta tenni a magáét, kivette részét ebből a szép győzelemből.

 

Fotó:  Práczki Péter

 

Vármegyei szövetségek