Európai Egyetemi Játékok: Hatodik lett a Debrecen férfi csapata
25
Jul
2024
Európai Egyetemi Játékok: Hatodik lett a Debrecen férfi csapata
2024. július 25.  |  07:34
A két tartalékos magyar női csapat házi rangadóját a TFSE nyerte a házigazda ellen a Miskolcon rendezett Európai Egyetemi Játékok kosárlabda tornájának zárónapján. A rendező jogán pályára lépő hazaiaktól a legjobb nyolc közé jutás is bravúr volt, a fővárosiak végeztek a torna hetedik helyén. Ugyanígy hetedik lett a tornát szép, az olasz Genova csapata elleni győzelemmel záró miskolci férfi gárda. Az ötödik helyért pályára lépő debreceniek csak a páros negyedekben tudták felvenni a versenyt belga ellenfelükkel, így férfi egyetemi bajnokunk - európai szinten az eddigi legjobb magyar eredményt elérve - a hatodik helyen zárt.
 
 
 
 
Nők, a 7. helyért
 
Magyar Testnevelési Egyetem - Miskolci Egyetem 68-54 (20-18, 12-15, 22-16, 14-5)
 
TFSE: DÚL 14/6, Mérész 4, BURJÁN 13/3, KIRÁLY 18/18, Nagyi 9. Cs.: Gondár 2, MUNKÁCSI 8. Edző: Kováts Gabriella.
 
Miskolc: Kecskés 5/3, TÓTH B. 10, Szegeczki 3/3, Kababik 2, Vég-Dudás 8. Cs.: DR. SIKORA 10, LUKÁCS 16/15, Hajdú, Balla, Kápolnai. Edző: Kovács Dénes.
 
Az első percekben a fővárosiak nem tudták tartani a miskolci centert, Vég-Dudás Annát, akinek a találataival hamar elhúzott 6-2-re a kisebb sérülése miatt legjobbját, Oláh Fruzsinát nélkülöző vendéglátó. Burján Laura duplájával, majd triplájával zárkózott a TF. Hazai oldalon Tóth Boglárka "segített be" a pontszerzésbe, Burjánt viszont képtelenek voltak megállítani a miskolci lányok. A negyed második felében nagy dobópárbaj alakult ki, a TF-től Dúl Terka és Király Andrea, hazai részről pedig Lukács Panna talált be távolról kétszer is. A dobópárbaj a második etap elején is folytatódott: ha szűken is, de a TF vezetett, ám a miskolciak tapadtak rájuk, sőt a szakasz derekán egy 9-2-vel - benne két duplával Tóthtól és egy újabb hármassal Lukácstól - fordítottak a hazaiak, és szünetben 1 ponttal vezettek.
 
A második félidő két gyors TF-duplával indult, ám Szegeczki Nóra hármasával egalizáltak a hazaiak. A negyed közepén, egálnál Király Andrea egymás után három triplát is beemelt, ezzel ellépett a fővárosi együttes. A negyed hajrájában Lukács egy újabb hármassal, Kecskés Karina szintén egy triplával, dr. Sikora Emőke pedig egy 2+1-es akcióval felhozta a hazaiakat, 5 pontos TF-vezetéssel kezdődött a záró etap. Ennek elején a két "nehéztüzér", Király és Lukács "váltott" triplát, ez utóbbival azonban a hajrára "elfogyó" miskolci lányok "ellőtték puskaporukat". A végét jobban bírta a TF, és végül megszerezte a hetedik helyet a nagyot, szinte erőn felül küzdő hazaiak ellen.
 
Kováts Gabriella: - A torna végére létszámban szinte teljesen elfogytunk, de nagyon örülök, hogy győzelemmel zártuk a tornát, amelyen nagyon sok tapasztalattal gazdagodtunk.
 
Kovács Dénes: - Legjobb játékosunk nélkül is óriásit harcoltunk, de a TF az élvonalban is szereplő Burján-Dúl-Király triója eldöntötte a találkozót. Szeretném megköszönni Lippai Szabolcs munkáját, az egész évadban ő dolgozott az egyetemi csapattal, és Fazekas Csaba elnök úr felkérését! Egy nagyon színvonalas, jól szervezett rendezvény volt, amelyen nagyon jól éreztem magam. A lányok helyenként hősies helytállása mellett annak is nagyon örülök, hogy dr. Sikora Emőke utolsó hivatalos mérkőzésén én lehettem az edzője.
 
 
 
 
Férfiak
 
A 7. helyért
 
Genovai Egyetem (olasz) - Miskolci Egyetem 86-95 (23-28, 13-28, 26-17, 24-22)
 
Miskolc: Tóth B. 8, KOZÁK M. 12, KOZÁK B. 14/6, Lippai 9, Gerőcs 5. Cs.: ORLICZKI 16/12, RAGÁLYI 9/3, MOLNÁR B. 11/6, Sándor B. 7/3, Szőke 4/3. Edző: Béres Dávid.
 
Nagy dobópárbajjal indult az összecsapás, és kezdetben az olaszok voltak pontosabbak, 12-6-os vezetésük után azonban Molnár Bence dobott triplát, amely egy 12-2-es miskolci roham kezdetét jelentette. A negyed végén Orliczki Mátyás is "bevert" két hármast, amelynek köszönhetően 5 pontos előnnyel zárta a nyitó etapot a házigazda. A másodikat pedig parádés, 7-0-s rohammal kezdte, s 12 pontra növelte előnyét. Ebben a szakaszban nagy fölényben játszottak a miskolciak, Szőke Gábor, majd Kozák Bertalan is dobott egy-egy hármast, a félidőben kerek 20 ponttal vezettek a "Béres-legények".
 
Óriási lendülettel, agresszív letámadással és egy szédületes, 11-0-s 2 perccel kezdve a második félidőt gyorsan 10 ponton belülre kerültek az olaszok a kissé megszeppenő borsodiakkal szemben. Orliczki két remekül időzített triplával állította meg a talján társaság további felzárkózását. Nem adta olcsón a bőrét az olasz gárda, amely a negyed hajrájában 5 pontra feljött. A szakasz végén a két Kozák-fivér egy-egy villanásával, egy 6-0-lal 11 pontos előnyről várhatta a záró etapot a Miskolc. Ragályi Levente triplája egy 7-2-es hazai rohamot indított útjára, amellyel 16 pontra nőtt a különbség. Bár a miskolci vezetést nem fenyegette veszély, elég feszült lett a végjáték, "röpködtek" a technikaik mindkét oldalon. Bő 2 és fél perccel a befejezés előtt ismét 10 ponton belülre kerültek az olaszok, de Molnár Bence triplája végképp lezárta az összecsapást, győzött, és a 7. helyen végzett a Miskolc.
 
Béres Dávid: - Az előző napi erőlködés után ma az első félidőben csapatként nagyon jól működve sikerült húszpontos előnyt szerezni. A második félidő elején megzavart minket az olasz csapat egészpályás letámadása, eladtunk több labdát, majd Orliczki Matyi két hárompontosa átlendítette a csapatot a holtponton. Nagyon örülök annak, hogy a torna utolsó meccsén minden játékosunk pályára léphetett, és hogy győzelemmel fejeztük be a tornát. Ezzel megszereztük a hetedik helyet, ami a Miskolci Egyetem történetének legjobb nemzetközi eredménye.
 
 
 
Az 5. helyért
 
Liegei Egyetem (belga) - Debreceni Egyetem 97-74 (22-11, 25-22, 31-20, 19-21)
 
Debrecen: Várbíró, Varga 7/3, NEUWIRTH 14/12, Gáspár 1, CZERMANN 20. Cs.: KISS K. 18/3, Várszegi 9/6, Sipos 3/3, Hibján 2, Turán. Edző: Nagy Lajos.
 
Neuwirth Bence triplájával és Czermann Patrik két centerkosarával 7-2-es "repülőrajtot" vett a Debrecen, de hamar megtört a lendülete. A szakasz derekán egy 14-0-t "repesztett" a belga alakulat - elég fáradtnak, enerváltnak tűnt az egyetemi bajnok, kicsit úgy látszott, mintha a miskolciak ellen ellőtték volna a puskaport. A negyed végén ugyan Várszegi Ádám beemelt egy triplát, de a szakasz "tízen túli", azaz 10 pont fölötti belga vezetéssel zárult.
 
A második etap elején lendületben maradtak, és 2 triplával kezdtek a belgák. Ezután jobbára büntetőkkel kiegyenlítetté tette a játékot a Debrecen, de a belga "brigád" a szakasz derekáig őrizte 10 pont fölötti előnyét. Ekkor Neuwirth triplája egy 8-1-es magyar rohamot indított útjára, amely közben Varga Sándor is betalált távoltól. Felcsillant a remény, 7 pontra feljöttek Nagy Lajos tanítványai, ám a félidő végén egy 7-0-lal megduplázta előnyét, és 14 pontos vezetéssel térhetett pihenőre a Liege-i legénység.
 
A második félidő elején váltva estek a kosarak, nem nagyon törődtek a védekezéssel a csapatok, állandósult a 15 pont körüli belga vezetés. Az összecsapás a harmadik negyed közepén dőlt el, amikor egy 12-0-lal 25 pontra növelte előnyét a Liege, innen már nem volt visszaút. A záró szakasz Czermann, valamint Kiss Kolos eredményes játékának köszönhetően kiegyenlített volt, de összességében simán nyertek a belgák, a debreceniek pedig - legjobb magyar csapatként - a hatodik helyen zárták a tornát.
 
Nagy Lajos: - Csapatunkból hárman a 3x3-as tornán is szerepeltek, így a sorozat végére fizikálisan elfogytunk, többen is kisebb-nagyobb sérüléssel bajlódtak, a mai mérkőzésben ennyi volt. Szeretnénk megköszönni a miskolciaknak a remekül szervezett tornát, ami pedig a mi szereplésünket illeti, úgy vélem, csapatként voltunk nagyon együtt, egységesek! Ennek köszönhető, hogy sikerült megszerezni a hatodik helyet, amely, ha jól tudom, európai szinten az eddigi legjobb magyar eredmény. Nagyon büszke vagyok srácokra, gratulálok nekik!
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek