Női NB I, döntő: 2-0 a Sopronnak
28
Apr
2017
Női NB I, döntő: 2-0 a Sopronnak
2017. április 28.  |  21:12

Nagyot küzdött és sokkal jobban játszott az Atomerőmű KSC Szekszárd a női döntő második, Sopronban rendezett meccsén, mint a sorozat nyitó összecsapásán a saját pályáján. A meccs elején 6, a záró negyedben pedig 9 pontos hátrányból jöttek vissza a távolról ezúttal jól célzó tolnaiak, ám a végjáték a tapasztaltabb soproniaké volt.

Uniqa Sopron - Atomerőmű KSC Szekszárd 66-62 (18-19, 18-17, 22-13, 8-13)

SOPRON: FEGYVERNEKY 10, TURNER 18, CRVENDAKICS 10/3, George 4, KRNJICS 16. Csere: Határ 2, Dubei, Ajdukovics 6. Edző: Sterbenz László

SZEKSZÁRD: Studer Á. 9/3, Theodoreán 10/6, ERKIC 9, LISEC 13/3, Pirsic 7. Csere: Daniel, Gereben, BÁLINT 14/12, Mansaré. Edző: Djokics Zseljko

Kipontozódott: Pirsic (38. p.) 

Másfél perc elteltével időt kellett kérnie Djokics Zseljko mesternek, a megilletődötten kezdő Szekszárd edzőjének, a gyors, pontos játékkal kezdő Sopron 6-0-ra vezetett ekkor. Rendezte is csapata sorait, a Sopron lendülete pedig megtört. Gyorsan beköszönt a vendégek mindhárom szlovén légiósa, a szakasz közepén egy 6-1-es rohammal 7-6-ra felzárkózott az alapszakasz győztese. Krnjics (16 pont, 9 lepattanó) egy jó büntetője törte meg a  hosszabb hazai kosárcsendet, ám Eva Lisec (13/3 pont, 8 lepattanó, 3 eladott labda) távoli duplájával egalizáltak a vendégek. 

Az emberfogást és a zónát gyakran váltogató tolnaiak próbáltak gyorsan átmenni védekezésből támadásba, s meg is lepték egy-két gyors kosárral a Sopront, sőt Sandra Pirsic (7 pont, 4 lepattanó, 3 eladott labda) büntetőjével fordított a női Atom. A negyed hajrájában  hazai részről Krnjics, majd Cayla George (4 pont, 9 lepattanó, 2 blokk) szállította a pontokat, viszont a vendégeknél Bálint Réka (14/12 pont, 3 lepattanó)  és Lisec is beemelt egy-egy triplát, egypontos vendég vezetéssel zárult az első 10 perc.

A szekszárdi letámadást gyorsan átjátszva Turner Yonne (18 pont, 8-8 lepattanó és gólpassz, 3 szerzett, 6 eladott labda, 2 blokk)  passzából Határ Bernadett (2 pont)  kosarával fordított a második negyed elején a címvédő.Görcsössé, kapkodóvá vált a bajnok játéka, Bálint sziporkázott, távolról, majd közelről is betalált, 4 ponttal elléptek a vendégek, Sterbenz László pedig időt kért. A tapaszalt Fegyverneky Zsófia (10 pont, 3 eladott labda, 4 gólpassz)  kosaraival a szakasz közepén ledolgozta hátrányát a Sopron. Djokics időkérése után Studer Ágnes (9/3 pont, 6 lepattanó, 4 eladott labda, 7 gólpassz)  is beemelt egy triplát. A félidő hajrája a triplát is szerző Theodoreán Alexandra (10/6 pont, 5 lepattanó, 4 szerzett labda), illetve Turner dobópárbaját hozta, szünetben döntetlenre állt a mérkőzés. Az első meccsen 2/21-es találati aránnyal célzó szekszárdiak Sopronban az első félidőben remek, 5/10-es mutatóval dobtak távolról.

Térfélcsere után közel 2 perc telt el pontatlan dobásokkal, eladott labdákkal. Turner egy egész pályás szólóval a hazaiaknak szerzett vezetést, majd indításából Krnjics szerzett ügyes lefordulás után kosarat. Bár a triplák nem ültek hazai oldalon, Turnert képtelenek voltak tartani a vendégek, ráadásul az első meccsen nem játszó Tijana Ajdukovics (6 pont) is kosarakkal szállt be a bajnoki fináléba. Hármasokkal tapadt a Szekszárd a Sopronra, Theodoreán a 2.., Bálint a 3. hármasát emelte be. Felpörgött, fináléhoz méltó lett a játék, a negyed második felében. A hajrájában pedig Alekszandra Crvendakics (10/3 pont, 5 lepattanó)  bedobta a Sopron első hármasát, amely egy 7-0-s hazai részhajrá kezdetét jelentette, amelynek köszönhetően a címvédő 9 pontos előnnyel várhatta a záró szakaszt. 

Ebben nagyon leült a Sopron támadójátéka, ekkor érződött előszür hazai oldalon az eltiltott Johnson hiánya. Bálint újabb hármasára építve előbb egy 9-2-vel 2 pontra feljött, majd miután Krnjics támadó lepattanó után betalált, Lisec és Studer büntetőivel - miközben Erkic elrontott két dobást a vonalról - 2 és fél perccel a vége előtt ledolgozta hátrányát a Szekszárd. A végjátékban a rutinos Fegyverneky lépett elő vezérré, így ha a vártnál jóval nehezebben is, de a döntő második meccsét is behúzta a címvédő, s ha hétfőn Szekszárdon - immáron Johnsonnal a soraiban - újra nyerni tud, akkor duplázhat, a Magyar Kupa mellett a bajnokságot is megnyerheti. 

Uniqa Sopron - Atomerőmű KSC Szekszárd 66-62 (18-19, 18-17, 22-13, 8-13)

Női bajnoki döntő, 2. mérkőzés 1200 néző. V.: Kapitány, Benczur, Gorka. 

Sopron: FEGYVERNEKY 10, TURNER 18, CRVENDAKIC 10/3, George 4, KRNJIC 16. Cs.: Határ, Dubei, AJDUKOVIC 6. 

Szekszárd: STUDER Á. 9/3, THEODOREÁN 10/6, ERKIC 9, LISEC 13/3, Pirsic 7. Cs.: Daniel, Gereben, BÁLINT 14/12, Mansaré, 

A lefújás után az M4 csatornának a következőket mondta a két szakvezető: 

Sterbenz László: - Igazi női meccs volt, a lányok játszottak, a férfiak idegeskedtek, a gyerekek pedig örültek. A harmadik negyed után kilenc ponttal vezettünk, s az én hibámból visszajött a Szekszárd. Keveset, illetve gyakoraltilag nem cseréltem a külső posztokon, s itt ellenfelünk frissebb volt, ügyes játékkal kiegyenlített, de a végén a tapasztalat mellettünk állt. 

Djokics Zseljko: - Gratulálok a Sopronnak a győzelméhez, és a mi lányainknak is ahhoz, ahogy megmutatták, valójában hogyan is tudnak játszani, küzdeni. Úgy gondolom, mi a döntőbe jutással már bajnokoknak tekinthetjük magunkat, most pedig a csapat egymásért küzdve, helyenként jól játszva a magyar szinten más dimenziót képviselő Sopron otthonában is bebizonyította, hogy méltán jutott a döntőbe, ezért nagyon büszke vagyok a lányokra, és köszönöm a sok szekszárdi szurkolónak, hogy elkísérte és buzdította a csapatot.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/n6/?whun_ply_26

http://kosarsport.hu/game/whun_ply/x1617/whun_ply_26 

Vármegyei szövetségek