Budapesti Honvéd - Vasas Akadémia 66:63
26
Apr
2017
Budapesti Honvéd - Vasas Akadémia 66:63
2017. április 26.  |  19:30
BUDAPEST HONVÉD / A - VASAS AKADÉMIA / A

Végeredmény: 66-63 ( 20-18 ; 20-19; 17-14; 9-12)

Budapesti Honvéd: Ács B., Bálint B. 2, Szakács Zs., Pendert B., Kovács M., Tichov D. 13, Martinez R. 5, Bea B. 7, Széphelyi T. 16, Mucza T. 8, Csepregi Á. 1, Hargitai K. 14,

Vasas Akadémia: Sólyom B. 20, Katona B. 18, Kovács B. 8, Csík R. 7, Schafarek 7, Bulyáki S. 3, Koflanovics, Garamvölgyi D., Pálinkás A., Schiller L., Bencsik B.,

Összefoglaló:

Első negyed:

A Nemzeti Junior Bajnokság első napjának ötödik mérkőzésen a Honvéd a Vasas Akadémia csapatával csap össze. A mai napon már mindkét együttes túl van egy-egy mérkőzésen. A Honvéd nagy csatában 59-54-re verte a Szombathely csapatát, míg a Vasas talán a mai nap legjobb mérkőzésén két ponttal maradt alul a Nyíregyházával szemben.

Egy Honvéd triplával indul a találkozó, amire egy dupla a Vasas válasza. Öt percet követően 8-8 a mérkőzés állása. A Honvédnál Ralf Martinez (5), míg a Vasasnál Katona Bence (4) húzzák a csapatukat.

A hatodik perc végén először négy gólos az egyik csapat előnye. A Vasasnál Sólyom Boton dobott be két sikeres közelit. Ezzel 10-14.

A Katona-Sólyom kettős remek dobóátlaggal szórja a pontokat a Vasasnál, a túloldalon Széphelyi tripláját Bea Bence duplája követi. Széphelyi értékesíti a faultot követően megítélt büntetőket. Az első negyed nyolcadik percében ismét a Honvéd vezet (19-18). Időkérés a Vasasnál.

A Honvéd büntetőből eredményes, a Vasas eladott labdáit nem tudtam pontokra váltani a negyed utolsó percében Zsoldos András együttese (20-18).

Második negyed:

Gyors pont váltással indul a negyed. Mucza és Schafarek eredményes a Honvédnál, a Vasasnál Sólyom dob triplát. Elkapták a fonalat a játékosok. Oda-vissza dobják a kosarakat. Négy perc elteltével 30-27-re vezet a Honvéd. Széphelyi sikeres közeliével ismét előny a piros-fehéreknél. Újabb Vasas időkérés.

Ez sem segít. A Honvéd nagyon jól védekezik. Széphelyi tripla kísérlete beakad, Bea Bence sikeres közelije is kosarat ér (35-27).

Tichov Dominik percei következtek. Előbb egy sikeres középtávolit, majd egy közelit dobott be. Eközben a Vasas Katona révén marad lőtávolon belül (39-32).

A Honvéd kisebb gödörbe került, olvad az előnyük. Kovács Bálint közelről dob kosarat. Időt kér a Honvéd másfél perccel a félidő előtt (38-34).

Katona gólpasszából Csík Richárd dob három pontosat. A Honvéd büntetőből sem tud betalálni. Félidőre elolvad a kispestiek előnye. 40-37-el vonulnak pihenőre a csapatok.

Harmadik negyed:

A Honvéd támadásával, és Hargitai sikeres közeliével indul a második félidő. Egy labdaszerzés és egy lepattanót követően zárkózik a Vasas (42-41).

A harmadik percben Hargitai eredményes büntetőből, majd Széphelyi sikeres közelit dob (46-41). A Vasas védekezése a harmadik negyedben nem hozza az első félidei formát, így a Honvéd jogosan vezet ismét hét ponttal (48-41). A Vasas időkérését követően öt pontra csökken a hátrányuk. Csáki közelről, míg Schafarek büntetőből eredményes 50-45).

Hargitai duplájára Bulyáki hárompontossal reagál. A nyolcadik percben időkérés a Honvédnál 52-48-nál. Egy aladott labdát követően Katona sikeres hárompontosával zárkózik a Vasas, azonban nem örülhetnek sokáig, Tichov triplával válaszol másfél perccel a harmadik negyed vége előtt (57-51).

Negyedik negyed:

Hat pontos Honvéd előny az utolsó negyedre. Cserék mindkét oldalon. A Honvéd együttese három perce pont képtelen, Katona majd Sólyom dupláival csökken a Vasas hátránya 57-55-re.

Fordít a Vasas! A Honvéd támadásban szétesett, míg a Vasas remekül védekezik. Sólyom triplájával már a Vasasnál az előny négy perccel a mérkőzés vége előtt (57-58).

Ismét időkérés a Honvédnál, méghozzá egy újabb Vasas pont után. Három pont az angyalföldiek előnye. Közel hat percet kellett várni az utolsó negyedben a Honvéd első pontjaira. Hargitai és Tichov dupláival máris előny a Honvédnál (61-60).

Két perccel a találkozó vége előtt folytatódik az adok-kapok. Mindkét csapat büntetőből eredményes. A Vasasnál Katona két büntetőből csak egyet értékesített, míg a túloldalon Széphelyi nem hibázott, kettőből kettőt bedobott (63-61).

Kiélezett helyzetben a Honvéd játékosai hibátlanul értékesítik a büntetőket. Hargitai Krisztián újabb két pontot szerez ötven másodperccel a lefújás előtt. Négy pont a Honvéd előnye (65-61).

Nagyon szoros a végjáték! Katona is értékesíti a faultot követően megítélt büntetődobásokat (65-63).

Tizenkét másodperccel a lefújás előtt büntetőt hibázik a Vasas. Schafarek kezében maradt az egyenlítés. Mucza Tamás faultolja Katona, a büntetőkből egyet értékesít. Nyert a Honvéd! 66-63 a mérkőzés végeredménye.

A fővárosi rangadót tehát a Budapest Honvéd nyerte a Vasas ellen. Egy nagyon izgalmas és a végletekig kiélezett találkozón a piros fehérek a végjátékban tanúsított fegyelmezett játékuknak köszönhetően nyerték meg a mérkőzést. A Vasas ezzel elszenvedte a második vereségét a Junior bajnokság döntőjében, a Honvéd pedig két győzelemmel, minden bizonnyal bejutott a legjobb négybe.

Edzői értékelések:

Zsoldos András (Honvéd): Igazi csoportrangadó volt, mindkét csapat keményen és célratörően játszott. Jó végjátékkal sikerült hozni a mérkőzést. Nehéz nap volt, megyünk tovább!

Faragó Péter (Vasas): Ismét egy jó mérkőzést játszottunk. Sajnálom, hogy nem tudtunk élni a lélektani előnyünkkel, de úgy látszik ezekben a szituációkban egyelőre gyengék vagyunk. Gratulálok a Honvédnak!

 

Vármegyei szövetségek