Beharangozó: női csapataink a nemzetközi kupákban
13
Dec
2016
Beharangozó: női csapataink a nemzetközi kupákban
2016. december 13.  |  23:04
A Győr szerdán hazai környezetben, a Sopron csütörtökön, török földön zárja az évet a női Euroligában. Az Európa-kupában szerdán PEAC-PINKK baranyai házi rangadóra kerül sor, csütörtökön a Diósgyőr szintén Törökországban játszik, a Cegléd pedig a csoportelsőségért lép pályára saját csarnokában.

Az első győzelmét a múlt héten a török Mersin otthonában megszerző CMB Cargo UNI Győr a 2-3-as mérleggel álló francia Basket Landes együttesét fogadja, amely szintén nyerni tudott a Mersin otthonában, legutóbb pedig hazai pályán verte a Schio együttesét 69-66-ra. Világsztárjuk nincs, de több tapasztalt, évek óta az Euroligában edződő kosarassal rendelkeznek, mint például a francia center Godin, a gaboni, négyes poszton bevethető Robert, a francia válogatott bedobó Skrela, vagy a szintén a négyes poszton bevethető Sacko. Rutinos, összeszokott - de nem verhetetlen - rivális látogat tehát a Győrhöz, amely első Euroliga-sikere után a hét végén szabadnapos volt a bajnokságban, tehát nyugodtan készülhetett az összecsapásra, amelyet a Sport2 17.45-től élőben közvetít.

A Győrhöz hasonlóan a Sopront fogadó török Hatay is a legutóbbi fordulóban szerezte meg első győzelmét, a csapat a nyeretlen lengyel Polkowice otthonában tudott nyerni 64-54-re, de előtte a múlt héten a Sopron által legyőzött Salamanca otthonéban egy 30-as verésbe (92-62) futott bele. 

Ismerősökkel is találkozhatnak majd a soproniak, hiszen a Hatay csapatát erősíti a volt győri irányító, az ausztrél Nathalie Hurst, valamint a korábban Sopronban és Pécsett is kosarazó szerb center, Dragana Sztankovics, valamint az ex-diósgyőri Sznyicina. Van még egy Jovana Popovics nevű szerb irányítója, valamint Courtney Paris személyében egy amerikai centere a légiósaira építő Hatay csapatának. A nehéz sorozat közben lévő, de újabban az akadályokat sikerrel vevő soproni együttes az eddigi eredmények alapján korántsem esélytelenként utazik Törökországba.

Az Európa-kupában a csoportkör utolsó fordulójára kerül sor. Szerdán a PEAC fogadja a PINKK-et. A szezon eddigi eredményei - mind a bajnoki, mind a nemzetközi találkozókat figyelembe véve - alapján a hazai csapat a favorit, de a PINKK a múlt hét végén a BEAC legyőzésével megszabadult a nyeretlenségé béklyójától. Amióta létezik a PINKK, a PEAC-PINKK összecsapások mindig is presztízscsaták voltak - várhatóan nem lesz ez másként most sem.

A Diósgyőr az esélytelenek nyugalmával léphet pályára csütörtökön Törökországban. A veretlen - Vajda Annát, valamint a honosított, a magyar válogatottban az őszi Eb-selejtezőkön sikerrel bemutatkozó Vandersloot-ot is foglalkoztató - Yakin Dogu Universitesi a nyeretlen Diósgyőrt fogadja, a két csapat miskolci találkozóján is biztos, 71-53-as török siker született. Most sem a Diósgyőr az esélyes, viszont egy egyértelműen erősebb rivális otthonában jó lehetősége lesz a fejlődésre, az előrelépésre Maikel Lopez tanítványainak.

Nem kisebb tét, mint a csoportelsőség forog kockán csütörtökön este Cegléden. Cziczás László remekül menetelő, egyetlen vereséggel álló együtteséhez a legyőzője, a legutóbbi fordulóban óriási meglepetésre a litván Sirenos otthonában 74-71-re alulmaradó izraeli Maccabi Bnot Ashdod látogat. A két csapat izraeli összecsapásán 4 ponttal, 63-59-re győzött a Maccabi - itt a lehetőség a visszavágásra, s azzal együtt a csoportelsőség megszerzésére!

 

Vármegyei szövetségek