Európai Egyetemi Játékok: Mind a négy csapatunk ott van a legjobb nyolc között
21
Jul
2024
Európai Egyetemi Játékok: Mind a négy csapatunk ott van a legjobb nyolc között
2024. július 21.  |  12:00
Mindkét magyar férfi és női alakulat is ott van a legjobb 8 között az Európai Egyetemi Játékok Miskolcon zajló kosárlabda tornáján. A TF női csapata magabiztos diadalt aratva, a Miskolc férfi együttese pedig egy rendkívül izgalmas, fordulatos mérkőzésen kivívott sikerrel szerezte meg a negyeddöntőbe jutáshoz szükséges győzelmet. A debreceni srácok ugyan kikaptak, de már korábban biztosították helyüket a negyeddöntőben, ahová a miskolci lányok is bejutottak, mivel az olasz Bologna női alakulata fölényes győzelmet aratott az Oláh Fruzsináék által óriási hajrával legyőzött cseh Ostrava ellen.
 
 
 
 
Nők, B csoport
 
 
Aveiro Egyetem (portugál) - Testnevelési Egyetem 53-78 (19-25, 22-20, 4-17, 8-16)
 
TFSE: BAA 22/3, DÚL T. 12, Mérész 2, BURJÁN 10/3, KIRÁLY 12/6. Cs.: NAGYI 7, KELEMEN 7, Munkácsi 3, Úr, Simon R. 3/3, Gondár. Edző: Kováts Gabriella. 
 
A nyolc közé jutásról döntő ki-ki meccsen az első percekben Dúl Terka eredményes játékával a TF vezetett, de a gyors betörésekkel operáló portugálok tapadtak női egyetemi bajnokunkra. A szakasz derekán Király Andrea és Nagyi Tímea villanásaival 6 ponttal ellépett a TF, ám egy triplával, majd egy lerohanásos duplával újra ott lihegtek Burján Lauráék sarkában a luzitán lányok. A szakasz derekán egymás hibáiból éltek a csapatok, majd a negyed hajrájában Baa Dominika, Kelemen Barbara és Munkácsi Adél révén 8 pontos előnyhöz jutott a TF. A negyed két jó portugál büntetővel és 6 pontos magyar vezetéssel fejeződött be.
 
A második etap Baa betörés utáni kosarával indult, majd több mint 2 perc közös kosárszünetet követően egy 6-2-vel szorossá tette a meccset az aveirói alakulat. A szakasz derekán a Baa-Burján kettős visszaverte a portugál felzárkózási kísérletet. A folytatásban váltva estek a kosarak, szép lerohanás végén Mérész Petra is betalált, de a portugáloknak mindenre volt válaszuk, a félidő hajrájában két triplát is beemeltek, és 2 pontra felzárkóztak. A félidő ügyes akció végén Kelemen kosarával és a TF 4 pontos vezetésével ért véget.
 
Szép támadás végén Nagyi növelte a TF előnyt a második félidő elején. Burján hármasa és Nagyi büntetői, majd Király hármasa után 14 pontra nőtt a szünet után 10-0-lal nyitó magyar bajnok előnye. Aveiro egyetemének kosaras lányai a második félidőben közel 6 perc elteltével szerezték első pontjaikat büntetőkból. Kapkodni kezdett a TF, ám labdaszerzés utáni ziccerével Baa nem engedte 10 ponton belülre kerülni a portugálokat. Ez megnyugtatta női egyetemi bajnokunkat, amely a negyed hajrájában Baa és Király jóvoltából egy 7-0-s rohammal és 17 pontos vezetéssel zárta a szakaszt. A záró etap elején 2 percig nem esett kosár, majd Baa hármasával 20 pontra nőtt a különbség. Ezzel a lényegi kérdések eldőltek, a végén Simon Réka is dobott egy triplát. A TF az első meccsén látottnál összehasonlíthatatlanul jobb teljesítménnyel simán nyert és jutott a legjobb 8 közé.
 
Kováts Gabriella: - Nagyon örülök, hogy túl tudtunk lendülni a tegnapi vereségen, és javítottunk a játékképünkön, így sikerült bekerülni a legjobb nyolc közé. A bírókkal továbbra sem tudunk dűlőre jutni, nem könnyítenek az idegrendszerünkön. Holnap azonban szabadnaposak vagyunk, regenerálódnak a játékosok, azután a keresztjátékban nagyon nehéz dolgunk lesz, de mindent megteszünk, hogy meglepetést okozzunk.
 
 
 
 
Férfiak, A csoport
 
 
Miskolci Egyetem - Norvég Műszaki és Tudományegyetem (norvég) 72-67 (14-19, 24-13, 17-17, 17-18)
 
Miskolc: TÓTH B. 14/6, KOZÁK M. 12/3, KOZÁK B. 15/6, Lippai 6, GERŐCS 8. Cs.: ORLICZKI 9/3, Ragályi 2, Molnár B. 3, Sándor B. 3, Szőke, Gadus. Edző: Béres Dávid.
 
Ki-ki mérkőzés vívott a két gárda a legjobb 8 közé jutást jelentő második helyért. Az esélyekről előzetesen nem volt értelme beszélni. A belga Liege a skandinávokat 2, a miskolciakat 1 ponttal győzte le, míg a német gárdát, a drezdai együttest a miskolciak simán, a norvégok pedig hosszabbítás után múlták felül.
 
Az első percekben még nagyon érződött a vendéglátókon az előző napi nyert helyzetből elvesztett mérkőzés utóhatása, 5-0-ra, 11-4-re, majd 17-8-ra is vezettek a sokkal higgadtabb skandinávok. A negyed hajrájában rendezte védekezését, és jórészt büntetőkből 5 pontra feljött a Miskolc. Lendületeben is maradtak a Béres-legények, akik Kozák Bertalan hármasára is építve egy 10-4-gyel hamar fordítottak a második negyed elején. A szakasz derekán már 7 pont volt az egységesen, csapatként hatékonyan játszó miskolci gárda előnye. A félidő hullámzó játékkal és 6 pontos borsodi előnnyel zárult.
 
A második pedig Orliczki Mátyás triplájával indult, amellyel 9 pontra nőtt a különbség. Ez a szakasz derekán Gerőcs Bálint dupláinak, valamint Kozák Márton és Bertalan egy-egy hármasának köszönhetően 16-ra "hízott". A negyed hajrájára nagyon "leült" a hazai együttes játéka, egy 10-0-lal nyílttá tették a mérkőzést az északiak, a szakasz végén ugyanúgy 6 pont volt a különbség, mint a félidőben. A záró etapot a lendületbe jövő skandinávok 10-2-vel kezdve átvették a vezetést, ráadásul Tóth Bence a negyed derekán színészkedésért technikait kapott. Ez azonban talán neki segített a legjobban, hiszen a végjátékban két triplájával nyerőemberré lépett elő, s a miskolciak végül fordulatos meccsen 5 ponttal nyertek, így továbbjutottak.
 
Béres Dávid: - Megint hullámzó meccset játszottunk, az elején a norvég zóna ellen bentről nem nagyon volt kosarunk, s kintről sem találtunk be. A cserék lendítettek a csapaton, fordítottunk, és elhúztunk. Egyszer már szinte megnyertük a meccset, majd majdnem elvesztettük, de a végén a húzóemberek előléptek, így végül csak győztünk. Nagyon örülök a továbbjutásnak, innen minden meccs ajándék, kiváló csapatok ellen fejlődhetünk.
 
 
C csoport
 
 
Bolognai Egyetem (olasz) - Debreceni Egyetem 100-59 (28-16, 16-15, 28-14, 28-14)
 
Debrecen: Várbíró 7/3, Varga S. 5/3, NEUWIRTH 15/9, Gáspár 7, Czermann 4. Cs.: Várszegi 7/6, TURÁN 11/9, Hibján 3/3, Horváth B., Sipos. Edző: Nagy Lajos.
 
A két veretlen, s a csoportból már továbbjutó együttes csoportdöntőjén a tavalyi egyetemi Európa-bajnokságot megnyerő olasz gárda tűnt esélyesebbnek. Ennek ellenére remekül kezdett férfi egyetemi bajnokunk, amely Neuwirth Bence két gyors triplájára alapozva 10-5-re elhúzott. Ezután azonban az olaszok ízelítőt adtak abból, miért is ők az egyetemi Európa-bajnoki címvédők: egy 18-3-at "repesztettek", és a negyed végére 10 pont fölötti előnyt szereztek. A második negyed kiegyenlített, küzdelmes játékot hozott, amelyben állandósult a 10 pont körüli bolognai vezetés. A második félidő elején egy 14-4-es 3 és fél perccel az olasz csapat 20 pont fölé növelte előnyét, és el is döntötte a találkozót, s a szünet után már végig nagy fölényben játszva simán győzött. A negyedik negyedben Turán Simon 3 triplát is beemelt.
 
Nagy Lajos: - Valami ilyesmire számítottunk, a tavalyi bajnok egy remek szerkezetű, nagyon erős, komplex csapat, amely teljesen megérdemelten nyert. Ez a meccs már előrevetítette, mi vár ránk a folytatásban, a kulcsfontosságú negyeddöntőben. Most próbáltunk mindenkinek közel azonos játékidőt biztosítani, jól jön a holnapi szünnap, próbálunk regenerálódni, és a negyeddöntőben mindent kiadunk magunkból.
 
 
 
 
Fotó - European Universities Games 2024 facebook

Vármegyei szövetségek