Európai Egyetemi Játékok: Az 5-8. helyért játszhatnak csapataink
22
Jul
2024
Európai Egyetemi Játékok: Az 5-8. helyért játszhatnak csapataink
2024. július 22.  |  19:33
A papírformának megfelelően sajnos mind a négy magyar csapat kikapott a negyeddöntőben az Európai Egyetemi Játékok miskolci kosárlabda tornáján. A hölgyeknél a TF a harmadik negyed derekáig tartotta a lépést olasz ellenfelével, majd "elfogyott". A Miskolc az első félidőben közel 20 pontos hátrányba került a bécsiekkel szemben, majd szünet után abszolút egyenrangú ellenfele volt a rutinos osztrák együttesnek, de nem tudta kétségessé tenni a bécsi sikert. Férfi vonalon a Debrecennek spanyol, a Miskolcnak pedig litván riválisa nagyobb tudása előtt kellett fejet hajtania, holnap este 8-tól a magyar egyetemi bajnokság két finalistája - kétszeri hosszabbítás után nyert a Debrecen - egymás ellen vív majd presztízs csatát.
 
 
 
 
Negyeddöntő, nők
 
Bolognai Egyetem (olasz) - Magyar Testnevelési Egyetem 87-56 (22-12, 23-19, 30-12, 12-13)
 
TFSE: Dúl T. 7/3, Mérész 3/3, BURJÁN L. 21/12, KIRÁLY 12/6, Kelemen. Cs.: Munkácsi 5/3, NAGYI 8, Barbarics, Simon, Úr, Gondár. Edző: Kováts Gabriella.
 
Király Andrea hármasával az egyik legjobbja, a hazautazó Baa Dominika nélkül felálló magyar egyetemi bajnok szerzett vezetést. Közel 3 perc elteltével szerezték első pontjaikat az olaszok, ám erre szép támadás végén Burján Laura felelt pazar saroktriplával. A szakasz közepe egyértelműen az olaszoké volt. Hiába dobott szép hármast "belépőként" Mérész Petra, a két bolognai klasszis "megrázta magát", egy 13-3-as lehengerlő rohammal fordított, és ellépett. Burján második hármasával próbált kapaszkodni az első 8 percben pontjait kizárólag távolról szerző TF, a magyar betöréseket jó lábmunkával hatástalanították a talján lányok. A negyed végén egy kőkemény olasz zárás után Dúl T. maradt rövid ideig a padlón, ráadásul a dudaszó pillanatában egy palánkos hármassal 10 pontra nőtt az olasz előny.
 
A második etap elején Király megszerezte az első TF-duplát, majd labdaszerzés után Munkácsi Adél is eredményes volt. Az olaszok egy triplával próbálták lehűteni a kedélyeket. A Burján-Dúl-Király trió tartotta versenyben a TF csapatát, állandósult egy 5 és 10 pont közötti bolognai vezetés. A félidő hajrájában ez két olasz triplával 10 fölé nőtt. Ami a fő probléma volt a TF-nél, hogy jó néhány lepattanót engedtek saját palánkjuk alatt ellenfelüknek visszaszerezni, és az olasz lányok éltek is a második esélyekkel. Nagyi Tímea pontjaival próbált látótávolságon belül maradni a TF, félidőben 14 ponttal "ment" a Bologna.
 
A második félidő ügyes támadás végén Burján kosarával kezdődött. Váltva estek a kosarak, tartotta 10 és 15 pont közötti vezetését az olasz csapat. A szakasz derekán három triplára épített 12-0-s rohammal 28 pontra növelte előnyét a Bologna, amely a negyed második felében átrohant az erőben "elfogyó" TF-en, és ezt az időszakot 18-2-re nyerve a záró etap előtt 30 pont fölötti előnyre szert téve eldöntötte az összecsapást. A záró etapot 7-0-lal kezdte a TF, amely próbált valamit "kozmetikázni" veresége mértékén a kulcsjátékosaikat már pihentető olaszok ellen. A papírformának megfelelően biztosan győzött a Bologna.
 
Kováts Gabriella: - Nincs szégyenkezni valónk, közel három negyeden át kiválóan tartottuk magunkat a magasabban kvalifikált olasz csapat ellen. Utána elfáradtunk, szétestünk, nem csapatként játszottunk, ezért fáj a szívem. Ezt helyre kell tennünk a fejekben, és holnap csapatként tovább dolgozni, hogy az ötödik helyért játszhassunk!
 
 
 
Bécsi Egyetem (osztrák) - Miskolci Egyetem 74-55 (23-16, 22-11, 14-13, 15-15)
 
Miskolc: Kecskés 4, TÓTH B. 8/6, OLÁH 12/6, KABABIK 6, VÉG-DUDÁS 6. Cs.: SZEGECZKI 10/3, DR. SIKORA 6, Lukács 3/3, Kápolnai, Hajdu, Balla, Gondos. Edző: Kovács Dénes.
 
Közel másfél perc elteltével Oláh Fruzsina 2+1-es akciójával a miskolciak szereztek vezetést, a bécsi hölgyek nem igazán találták a hazai zóna ellenszerét. Tóth Boglárka pillanatai következtek, két triplát is bevágott, 9-3-ra elhúzott jóval esélyesebb ellenfelével szemben a Miskolc. Ezután azonban többször is feltörték a miskolci védelmet az osztrákok, és egyenlítettek. Hogy fordítani ne tudjanak, arról Vég-Dudás Anna gondoskodott szép középtávoli kosárral. A szakasz derekán belelendültek a "sógornők", akik két triplára alapozva egy 10-2-vel elléptek. A negyed hajrájában Oláh triplát, Szegeczki Nóra pedig duplát dobott, de így is 7 pontos bécsi vezetéssel zárult a negyed.
 
Ezt duplázta meg 3 perc alatt egy 9-2-vel a bécsi csapat, miskolci részről ekkor csak Szegeczki volt eredményes. Nem esett szét a miskolci csapat, hanem a szakasz derekán a pontokat szépen elosztva kiegyenlítetté tudta tenni a játékot. A félidő végén egy 7-2-vel közel 20 pontra növelte előnyét a bécsi együttes.
 
Oláh triplájával indult a második félidő, amelynek elején az ő eredményessége révén tartotta a lépést ellenfelével a vendéglátó gárda. Az osztrákok tartották magabiztos előnyüket, de a miskolciak - akik, ne feledjük, a rendező jogán indulhattak - csapatként kimondottan ügyesen játszva szünet után teljesen egyenrangú ellenfelei voltak a rutinosabb képzettebb játékosok alkotta, jobb erőkből álló bécsi alakulatnak. A záró etap derekán a 10 pontos lélektani határ közelébe kerültek a hazaiak. Bár az osztrák alakulat biztos győzelmét nem tudták kétségessé tenni, a tornán meccsről meccsre egyre jobban és jobban játszó miskolci csapat minden dicséretet megérdemel.
 
Kovács Dénes: - Hajtottunk, küzdöttünk, lehetett volna belőle kicsit több is. Ami a vereség ellenére egyértelmű pozitívum, hogy csapaként sokat léptünk előre, több játékos is sokat tett hozzá a mai teljesítményhez, és emellett több játékelemben, például a lepattanózásban sokat javultunk. Remélem, ez a tendencia a folytatásban is megmarad, azt pedig majd meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.
 
 
 
 
Negyeddöntő, férfiak
 
Sevillai Egyetem (spanyol) - Debreceni Egyetem 108-69 (25-13, 30-17, 23-15, 30-24)
 
Debrecen: VÁRBÍRÓ 14/3, Varga S. 7/3, NEUWIRTH 15/15, GÁSPÁR 10/3, CZERMANN 10. Cs.: Várszegi, Turán 5, Kiss K. 6, Hibján 2, Sipos. Edző: Nagy Lajos.
 
Kimondottan jól, Várbíró Gergő betörés utáni kosarával, valamint Neuwirth Bence triplájával 5-1-gyel indított a Debrecen. Magukra találtak a spanyolok, de a két magas játékosa, Czermann Patrik, majd Gáspár Mátyás révén továbbra is a magyar egyetem bajnok vezetett. A negyed derekán megtört a lendület, egy triplával, továbbá betörések utáni leosztásokból dobott kosarakkal, egy 7-0-val fordított a spanyol együttes. Az érthető debreceni időkérés sem törte meg a Sevilla lendületét, amely újabb 5 pontot szerezve közel 10-re növelte előnyét. Gáspár triplájával próbált közelíteni ellenfeléhez a Debrecen. A szakasz hajrájában mind a külső, mind a belső posztokon kihasználta fizikai fölényét a spanyol csapat, amely 10 pont fölötti előnnyel zárta az első szakaszt.
 
A második etap elején váltva estek a kosarak, Várbíró és Czermann próbálta versenyben tartani a debrecenieket. A szakasz közepén nagyon "elkapták a fonalat" a sevillaiak, akik 4 triplát is beemeltek, amelyekre csupán 2 Várbíró-büntető érkezett válaszul - a 14-2-es spanyol roham után 20 pont fölé nőtt egyetemi bajnokunk hátránya. Neuwirth, majd Varga Sándor is a "helyére küldött" egy-egy hármast, de a félidő 10-3-as spanyol rohammal és 25 pontos sevillai vezetéssel zárult.
 
Spanyol kosárra Gáspár felelt 2+1-es akcióval, majd következett egy 9-0-s spanyol roham, amellyel a szakasz derekára 30 pont fölé nőtt a különbség. Ezzel eldőlt az összecsapás, a hátralévő játékidő túl sok izgalmat már nem tartogatott. Érvényesült a papírforma, a spanyolok magabiztos győzelmet arattak hazánk egyetemi bajnoka ellen.
 
Nagy Lajos: - Jól kezdtünk, de most elég rossz dobóformát fogtunk ki, amihez persze kellett a fizikai fölényben lévő ellenfél védekezésének intenzitása. Sajnos túl sokáig nem tudtunk velük partiban lenni. Ennél mindenképpen valamivel jobbra számítottunk, letörtek is most a srácok, de valahol ez a realitás. Fel kell rázni a fiúkat a folytatásra. A nagy különbségű vereség ellenére azt kell mondjam, nagyon jó és hasznos dolog ilyen csapatok ellen játszani, ezért is volt fontos, hogy bejussunk a legjobb nyolc közé.
 
 
 
Vytautas Magnus Egyetem (litván) - Miskolci Egyetem 121-75 (34-19, 28-19, 37-16, 22-21)
 
Miskolc: Tóth B. 7/3, Kozák M. 6, KOZÁK B. 10, Lippai 8, GERŐCS 13/3. Cs: ORLICZKI 7/3, Ragályi 5, Sándor 2, Gadus 2, SZŐKE 13/3, Nyíri, Molnár 2. Edző: Béres Dávid.
 
Az első percekben Kozák Bertalan és Gerőcs Bálint kosaraival még tartotta a lépést a remek szerkezetű litván legénységgel a Miskolc, ám 14-10 után a szakasz derekán egy 13-1-gyel a szellemesen kosarazó, jól dobó baltiak valósággal állva hagyták a hazaiakat, és 15 pontos előnyt szereztek a negyed végére. Ezt gyorsan 20 fölé hizlalták 6-0-lal kezdve a második etapot, utána azonban a pontokat szépen elosztva kiegyenlítetté tette a játékot a Miskolc. Állandósult a 20 pont körüli litván előny, tehát az ellenfél biztos vezetését nem fenyegette veszély. A félidő hajrájában egy 8-2-vel még meggyőzőbbé tette fölényét a "balti brigád", amely 24 pontos előnnyel térhetett pihenőre.
 
Szünet után a litvánok próbálták gyorsan lezárni végleg az összecsapást, és ez sikerült is nekik. Amellett, hogy jól dobtak, amikor nem találtak be, többnyire visszaszerezték a lepattanót. A harmadik szakasz első 6 percét 24-5-re nyerve 43 pontra nőtt a különbség. Innentől a hátralévő másfél negyed tényleg csak formalitás volt, mindkét szakvezető sokat cserélt, próbálta tűzben tartani csapata kiegészítő játékosait, miközben a kulcsembereket pihentette. Szőke Gábor például remekül élt a lehetőséggel, igen bátran, eredményesen játszott, de a litván legénység fölényes sikere egy pillanatig sem forgott veszélyben.
 
Béres Dávid: - Azt kaptuk, amit vártunk, egy nagyon képzett, magas, távolról jól dobó, igen atletikus, képzett csapat ellen játszottunk. Próbáltunk mindenféle védekezést ellenük, gyakorlatilag hiába. A kettő-hármas zóna még úgy-ahogy ült, de fizikálisan messze fölöttünk vannak. Nagyon hasznos és tanulságos meccs volt.
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek