Férfi NB I: ez történt a 10. fordulóban
12
Dec
2016
Férfi NB I: ez történt a 10. fordulóban
2016. december 12.  |  00:07
Szoros meccsen nyert a PVSK

A kanadai Riley Barker nélkül, de már az új szerb centerrel, Andrija Bojiccsal várta a pécsieket a Jászberény. Nem éppen a védekezésről szólt az első 10 perc, a vendégek többet hibáztak, és ezt az ellenfél jól használta ki, ez eredményezte a 6 pontos hazai vezetést az első negyed után (27-21). A második etapban is tartotta a lépést a Pécs a hazaiakkal, mindkét csapat keményített a védekezésén, ez a fekete-fehéreknek sikerült jobban. A negyed közepén át is vették a vezetést (29-30). Támadásban nagyon lelassultak a hazaiak, akik négy és fél perc alatt csak egy kosarat szereztek. Aztán belejött a JKSE, Csirke Ferenc időkérése után viszont ismét a pécsiek vezettek (39-40). Meglehetősen hektikus volt a játék, hol az egyik, hol a másik csapat vezetett. A félidei eredményt Supola hármasa állította be (45-43).

A nagyszünet után nagy rohanás kezdődött, továbbra is szoros volt a meccs, a játék képe semmit sem változott. A harmadik negyed feléig teljesen kiegyenlített játék folyt, majd a játékrész második öt percében a pécsiek fordítani tudtak. Tovább őrizte minimális előnyét a PVSK, de nem adta fel a Jászberény sem. Hatalmas izgalmak közepette Csirke Ferenc együttese 87-83-ra megnyerte a találkozót, ezzel második idegenbeli sikerét aratta a szezonban.

Az utolsó negyedben roppantotta meg a Kecskemétet a Sopron

Sokkal jobban kezdte a mérkőzést a Sopron, Spica pontjaival 10-0-ra vezettek a hazaiak. Az első vendég kosarat Ivosev szerezte, majd egészen 14-8-ra zárkóztak a lila-fehérek. Spica továbbra is ponterős volt, újra a Sopronnak sikerült meglépnie, az első negyed után 25-14 volt az állás. A folytatásban sem változott a játék képe, a Kecskemétnek nem sikerült igazán megközelítenie a hazaiakat, a félidőre 43-32-es állással vonultak pihenőre a csapatok.

A fordulás után Pongó Máté hárompontosával 49-44-re jött fel a KTE, újra nyílt lett a találkozó, 56-51-ről indult a záró felvonás. Ott azonban semmi nem akart összejönni a Kecskemétnek, csupán négy pontra voltak képesek Forray Gábor fiai, így a végére a Sopron magabiztosan nyerte meg a mérkőzést (71-55).

Könnyed Falco-siker a Kaposvár ellen

A hazaiak ragadták magukhoz a kezdeményezést, a 10. percben Tóth Norbert közeli kosarával már a tízet is átlépte a különbség, az első negyed után pedig 30-16 volt az állás. Hiába kért időt a második etapban Fekete Ádám, csapatának nem sikerült megállítania a sárga-fekete hengert, nem sokkal később már meglett a közte húsz is. Hendlein nélkül nem volt egy súlycsoportban a két együttes, a szünetre már majdnem harminc volt közte (59-31).

A második félidőben kozmetikázott ugyan az eredményen a vendég csapat, de pillanatok alatt visszatornázta harminc közelére a különbséget a Falco, 86-62-ről indult a záró felvonás. A végén már csak a számszerű végeredmény volt a kérdés, 107-80-as sikerének köszönhetően továbbra is veretlen az Aréna Savariában Szrecsko Szekulovics együttese.

Papírforma szolnoki siker a Vasas ellen

Mindkét csapatból hiányzott egy-egy amerikai irányító a Szolnok-Vasas mérkőzésen (James Kinney és Ronnie Taylor). A papírformának megfelelően 8-0-val kezdte a találkozót a címvédő. Az egész első negyedben magabiztosan vezettek a hazaiak, tíz perc után éppen tíz volt a különbség (24-14). Noha a második etap elején Thompsonék feljebb zárkóztak, a bajnok pár perc alatt újra tíz fölé tornázta a különbséget. Sőt az első félidő végére meg is duplázta azt (48-25).

A harmadik negyedben sem csökkent a differencia, sőt csak még tovább nyílt az olló, a húszpontos különbségből már harminc feletti lett. Hiába próbálkozott Pacher, teljesen súlytalan volt a Vasas. 77-42-ről indult a záró etap, minden lényeges kérdés eldőlt. A végére mindenki játéklehetőséghez jutott, 39 ponttal nyert a Szolnok (107-68).

Szegeden is nyert a listavezető

A vendég Fehérvár kezdett jobban Szegeden, 10-18-nál Nikola Lazics időt is kért. Jobb volt az Alba, Farr mellett Lóránt és Taylor szállította a pontokat. 12-20-as eredménnyel zárult az első negyed. A folytatásban feljött a Szedeák, Dzunics tíz embert forgatott az Albában, szinte mindenki eredményes tudott lenni. Lilov triplájával 32-34-re zárkóztak a hazaiak, de a félidei eredmény 36-42 volt. Érdekesség, hogy a Csongrád megyeiek egyik legponterősebb játékosa, Andrija Csirics kosár nélkül zárta az első játékrészt.

A fordulás után megsérült az Alba irányítója, Brandon Taylor, le is cserélték, számára véget ért a meccs. Lilov két pontra hozta fel a Szedeákot, majd Boltics kipontozódott, aztán reklamálásért két technikait is kapott a hazai csapat. 64-69 lett a harmadik negyed vége. Az utolsó tíz percben úgy tűnt, elfáradt a Szedeák. Bár nem adták fel a hazaiak, nem volt esélyük a fordításra. Shepard büntetői eldöntötték a meccset, még úgy is, hogy csak egyet dobott be. 84-89 lett a vége.

Hosszabbítás után verte a MAFC a ZTE-t

Egy hét alatt másodszor játszott Budapesten a Zalaegerszeg. Ünnepi hangulatban fogadta a kék-fehéreket a MAFC, a hazaiak a klub '75-ös, '70-es és '56-os bajnokcsapatának tagjait köszöntötte. A vendégek az eltiltott litván centerük, Drungilas nélkül, alacsony szerkezetben álltak fel. Az első negyedet uralta a MAFC, amely 18-16-ra vezetett. Norfleet triplájával ugyan fordított a folytatásban, de nem örülhettek sokáig a vezetésnek a vendégek. Nagyobb különbség továbbra sem tudott kialakulni, mert a ZTE-nek szinte mindenre sikerült válaszolnia. A félidőre 42-35-ös állással vonultak öltözőbe a csapatok.

Lendületesebben kezdte a második játékrészt a ZTE, Norfleet kosara után sikerült is utolérnie a beragadó MAFC-ot (44-44). Kerpel-Fronius pontjai után már kilenc pont volt a különbség, a harmadik negyed végére sikerült faragnia hátrányából a MAFC-nak (52-57). Fokozatosan magukhoz tértek a budapestiek, és visszavették az előnyt. Már hat ponttal is megléptek Polyákék, amikor jött az újabb fordulat, és Szabó Zsolték álltak jobban. Norfleet kosara után 68-69-nél, 14 másodperccel a vége előtt a győzelemért támadhatott a MAFC, de Smith rontott. Ubillát faultolták, aki csak egy büntetőt dobott be, míg a Mohácsira fújt technikai után Sihota kettőből kettőt. 70-70 után jöhetett a hosszabbítás. Jól kezdte a ráadást a MAFC, pillanatok alatt meglépett 78-72-re. Bár nem adta fel a ZTE, innen már nem volt újabb visszaút.

Cizmic győzelemmel búcsúzott Körmendtől

Miután péntek este lemondott, vasárnap utoljára meccselt az Egis Körmend kispadján Teo Cizmic. Eleinte még fej-fej mellett haladtak a csapatok, hol egyik, hol másik gárda vezetett pár ponttal. Aztán a hajrához érkezvén meglépett a Körmend, az első negyed után 30-20-ra vezettek a hazaiak. Remekül dobták a triplákat a játékosok, mindkét oldalon. Hiába kért időt Petrauskas, a negyed derekán már több mint húsz volt közte (45-24). Hill triplája a félidő végén már időn túl született, így 56-31-es állással fordultak a csapatok.

Allen, Petty és Ferencz vezérletével állandósult a tetemes különbség, közel kétszer annyi pontja volt a Körmendnek, mint ellenfelének. 75-42 volt az állás a harmadik negyed után. A végére a negyvenet is átlépte a különbség, összességében teljesen megérdemelten nyertek a vasiak. A lefújás után a hazai publikum hosszú percekig éltette a leköszönő Cizmic edzőt.

 

Vármegyei szövetségek