Női csapataink a nemzetközi színtéren
06
Dec
2016
Női csapataink a nemzetközi színtéren
2016. december 6.  |  21:58
Mindkét Euroliga-csapatunk szerdán lép majd pályára, a Győr török földön, a Sopron pedig odahaza. Csütörtökön pedig két magyar együttes is Moszkvában játszik az Európa-kupában.

A múlt héten egy nyeretlenek csatáját már megvívott az Euroligában a Győr, s Völgyi Péter együttesének hazai környezetben nem sikerült megszereznie az első győzelmet, épp ellenkezőleg, nem várt nagy különbségű, 30 pontos verésbe futott bele a csapat a lengyel Wisla Krakkó ellen. Ám a hét végén aztán jó játékkal előrukkolva Simon Zsófia és társai biztosan verték az Európa-kupában vitézkedő Ceglédet. 

Szerdán délután annak a Mersinnek az otthonában lépnek pályára, amelyben vannak ugyan jóvevű, ismert kosarasok, mint például a svéd irányító, Frida Eldebrink vagy a litván center, Gintare Petronyte, és a korábban Sopronban is kosarazó amerikai bedobó Marissa Coleman - mégis nyeretlen az együttes, amely a jelek szerint még nem igazán állt össze. Rögtön tegyük hozzá, a Győr mai riválisa rendre szoros csatákban maradt alul, 6-7 pontos vereségeket szenvedett, Kurszkban, valamint otthon az USK Prágától is csak 6 ponttal kapott ki, s nem olyan nagy különbségekkel, mint a győriek. A nyeretlenek holnapi csatájában a Mersin tűnik esélyesnek, de ha a Győr a Cegléd elleni játékát nyújtja, akár bravúrt is elérhet.

A B-csoportban a Sopron a spanyol Perfumerias Avenida Salamanca együttesét fogadja. A dallamos nevű riválisnál játszik a soproni közönség egyik korábbi kedvence, Jelena Milovanovics. A spanyol együttes 3-1-gyel áll, egyetlen vereségét két hete a francia Villeneuve otthonában szenvedte el, egyetlen pont különbséggel (69-68). Ennél a csapatnál kezdte el a szezont a magyar válogatott centere is, Krivacsevics Tijana, aki később Törökországba igazolt.

A Salamanca játékerejét jól mutatja: az Euroliga-sorozatot a címvédő Jekatyerinburg legyőzésével kezdte. Még egy a magyar szurkolóknak ismerős játékosa van a Salamancának, igaz, a brazil center Érica de Souza már jó régen, bő egy évtizede kosarazott Pécsett. Ebben a csapatban kosarazik a közeljövő legnagyobb spanyol reménysége, számos korosztályos világverseny MVP-je Angela Salvadores, a rutinos román bedobó, szomszédunk talán jelenlegi legjobb, legnevesebb játékosa, Gabriela Marginean, valamint az irányító Sylvia Dominguez és a center, Laura Gil személyében tapasztalt spanyol válogatott játékosai is vannak a Salamancának, s akkor még nem is szóltunk a 3 fős - Adora Elonu, Kristi Givens (bedobók), Erica Wheeler (irányító) amerikai kontingensről. Erős csapat látogat tehát Sopronba, de mi adhat nagyobb önbizalmat Sterbenz László tanítványainak, mint az, hogy a múlt héten nagy csatára késztették orosz földön az Orenburgot, hogy egy kiélezett, szoros meccset tudtak játszani az előző kiírás ezüstérmesével.

Az Európa-kupában szerdán a PEAC-Pécs az esélytelenek nyugalmával léphet pályára a veretlen, az első körben Pécsett is diadalmaskodó török Kayseri Bellona AGÜ otthonában. Ráadásul Raksányi Krisztináék a jól végzett munka tudatával, egy idegenben, Diósgyőrben megnyert bajnoki rangadó örömével utazhattak Törökországba, ahol egy jó meccset játszhatnak.

Csütörtökön a Cegléd ahhoz a nagy múltú Szpartakhoz látogat Moszkvába, amelyet az első körben hazai pályán 12 ponttal legyőzött. A különbségnek még lehet szerepe a csoport 2. helyéért zajló küzdelemben. Cziczás László együttese nem várt 20 pont különbségű vereséget szenvedett a múlt hét végén Győrben, egy bravúr, egy diadal a korábbi többszörös Euroliga-győztes otthonában nagy önbizalmat adhatna a ceglédieknek az év végi hajrára...

A Cegléd akár együtt is utazhat a szezon során még nyeretlen PINKK együttesével, amely hozzá hasonlóan szintén Moszkvában lép pályára csütörtökön. A baranyai alakulat ellenfele az MBA Moszkva lesz, amelyet egy hete a PEAC fölényesen legyőzött. Egy esetleges bravúr nagyot tolna a PINKK szekerén az év végi fontos bajnoki találkozók előtt.

A finoman fogalmazva nem túl jó passzban lévő Diósgyőr két hazai vereség - Kassa (EK), PEAC (bajnokság) - után látogat az őt már Miskolcon is legyőző görög Olympiakosz otthonába. Ami előnyt jelenthet a DVTK számára az az, hogy ezen a meccsen - ellentétben a két előző hazai talákozóval - nem lesz győzelmi kényszer, nyomás Maikel Lopez tanítványain, s ennek köszönhetően esetleg elérhet egy bravúrt az amúgy jó képességű játékosok alkotta csapat.

Vármegyei szövetségek