Minden, amit az All-Star gáláról tudni érdemes
25
Nov
2016
Minden, amit az All-Star gáláról tudni érdemes
2016. november 25.  |  01:40
Összesen négy magyar kosárlabdázó kapott helyet a keleti és nyugati kezdőötösben a 25. All Star-gálán, amelyet szombaton rendeznek meg a budapesti Tüskecsarnokban. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége idén is a szurkolók szavazatai alapján állította össze a kezdőcsapatokat - az elmúlt hetekben több mint tízezren voksoltak. Nyugat válogatottját a listavezető Körmend edzőpárosa, Teo Cizmic és Hencsey Tamás irányítja, míg a keletieknél a szolnoki Sztojan Ivkovics, Pór Péter kettős dirigál. A cserejátékosokat a trénerek jelölték ki.A gálán - melyet az M4 Sport felvételről közvetít - idén is lesz az intergráció és tolerancia jegyében kerekesszékes kosárlabda bemutató, ismét érkezik a mindig látványos táncbemutatót produkáló Red Foxes csoport Ukrajnából és természetesen nem maradhat ki a programból a hárompontos dobó-, illetve a zsákolóverseny sem.

A főmeccs szünetében nagyszabású ünnepség is a gála része, ahol a 2016-os esztendő kosárlabda sikereinek részeseit tapsolhatja meg a közönség. Többek között az Európa-bajnok 3x3-as női válogatott, a 18 év után ismét Európa-bajnoki résztvevő felnőtt férfi válogatott tagjai is ott lesznek a pályán. Hogy „friss" sikerről is essék szó, szerdán Szlovákiában a felnőtt női válogatott is kivívta a kontinensbajnoki részvételt, természetesen a hölgyek ünneplése sem maradhat el szombat este.

„Két éve a kosárgálával nyílt meg a Tüskecsarnok, amely kiváló helyszínnek bizonyult" - emlékeztetett Bodnár Péter, a honi szövetség főtitkára.

A gálára a belépő minden szektorba egységesen 2500 forintba kerül. Jegyek kaphatóak a Ticket Express jegyirodáiban és az Eventim hálózatában: www.tex.hu. Telefonos jegyrendelés: +36 30 505 0666.

Pénteken és az esemény napján a Tüskecsarnok pénztárai 14 órakor nyitnak.

A PROGRAM

Helyszín: Budapest, Tüskecsarnok

Időpont: november 26., szombat

15.00 - kapunyitás
15.30 - előmérkőzés: férfi U20-as válogatott-férfi egyetemiválogatott
16.50 - kerekes székes Kelet-Nyugat bemutató mérkőzés
18.00 - Kelet-Nyugat All Star-mérkőzés
közben:
18.25 - Molten hárompontos dobóverseny
19.00 - Half time show: válogatott csapatok köszöntése
19.40 - Adidas Dunk Contest
Fellépők/betétprogramok:
Red Foxes
Pénzügyőr zenekar
közönségjátékok

Varázslatos rókatánc

Sok más szereplő mellett fellép a gálán a Red Foxes csapat - a gyönyörű ukrán táncoslányok Európa számos sporteseményén tűzbe hozták már a közönséget. Aki két éve látta a hölgyeket a Kelet-Nyugat gálán, pontosan tudja, milyen fergeteges hangulatot varázsoltak. Garantálható, a meseszép táncosok ezúttal sem eresztik a férfitekinteteket...

Négy magyar a kezdőben

KELET

James Kinney
Klub: Szolnoki Olaj
Nemzetiség: amerikai
Év: 26
Magasság: 188 cm

Az amerikai karmester kecskeméti színekben mutatkozott be a magyar bajnokságban, majd egy idényt játszott Zalaegerszegen is. A most futó évadban a bajnok Szolnokot erősíti. Sérülés miatt több mérkőzést kénytelen volt kihagyni, ám most már teljes értékű, így rendre az ő nevével kezdődik az Olaj összeállítása. Varázslatos dolgokra képes a labdával, biztosak lehetünk benne, hogy szombaton is szebbnél szebb passzokkal tömi a társait.

Vojvoda Dávid
Klub: Szolnoki Olaj
Nemzetiség: magyar
Év: 26
Magasság: 196 cm

A magyar válogatott klasszisa, elévülhetetlen érdemei vannak az Eb-szereplés kiharcolásában. Felsorolni is lehetetlen, milyen sok mérkőzést nyert meg szinte egymaga a Szolnoknak az európai porondon és a hazai bajnokságban. A most futó NB I-es idényben csaknem 22 pontos átlaga van, olyan dobókészséggel rendelkezik, hogy, ha elkapja a fonalat, majdhogynem képtelenség megállítani. Kaposvárról indult, játszott a ZTE-ben, az Atomerőműben, ez a negyedik idénye az Olajban.

Ivan Lilov
Klub: Naturtex-SZTE Szedeák
Nemzetiség: bolgár
Év: 28
Magasság: 194 cm

A bolgár válogatott bedobó a nyáron érkezett Szegedre, korábban az olasz Latina Basket játékosa volt, ahol három meccsen 12,3 pontot átlagolt, míg tavaly megfordult a szintén olasz Proger BLS Chietiben is, itt húsz összecsapáson 15,7 pontot, 3,8 lepattanót és 2,4 asszisztot hozott össze átlagban. Lilov igazi világvándor, az itáliai időszakot megelőzően szerepelt Bulgáriában, Romániában, Macedóniában és Törökországban is. Szegeden eddig csaknem 23 pontos átlaga van, gyorsan elérte, hogy a kritikus helyzetekben rendre őt keressék a csapattársak...

Szvetozar Sztamenkovics
Klub: JP Auto-JKSE
Nemzetiség: szerb
Év: 26
Magasság: 206 cm

A jászberényi erőcsatár „új fiú" a magyar ligában, így nem kis elismerés, hogy máris a keleti kezdőbe került. A 26 esztendős szerb kosaras legutóbb a szlovák első osztályban szereplő BC Prievidza csapatában játszott, mellyel bajnoki címet nyert. A kiváló képességű játékos (korábban szerepelt a szerb korosztályos válogatottban) átlagban 23 perc alatt 14,5 pontot, 7,3 lepattanót és 1,5 gólpasszt ért el, és a szlovák nagydöntő MVP-címét is elnyerte.

Matija Poscic
Klub: MAFC
Nemzetiség: horvát
Év: 31
Magasság: 206 cm

A horvát center jól ismeri a magyar bajnokságot, hiszen korábban Nyíregyházán és Sopronban is szerepelt. Most a fővárosban pattogtat, egyelőre jelentős sikerélmény nélkül, hiszen a MAFC-nak mindössze egy győzelme (és hét veresége) van. Poscic 15 pontos meccsenkénti átlagot tud felmutatni, a legutóbbi, Pécs elleni mérkőzést kézsérülés miatt kénytelen volt kihagyni - szombaton viszont már ott lehet a keleti válogatottban.

A keleti válogatott további játékosai: Kovács Ákos (Atomerőmű SE), Brent Amiel Arrington (JP Auto-JKSE), Samuel Howard Thompson (Vasas Budapest), Medve Máté (Atomerőmű SE), Ivosev Tomiszlav (KTE-Duna Aszfalt), Juhos Levente (Naturtex-SZTE Szedeák), Andrew Joseph Pacher (Vasas Budapest).


NYUGAT

Emanuel Ubilla
Klub: Zalakerámia ZTE KK
Nemzetiség: amerikai
Év: 30
Magasság: 188 cm

Ubillát Kaposváron ismerhettük meg, ennek az évadnak viszont már Zalaegerszegen futott neki. Az amerikai irányító szenzációs formában teljesít az utóbbi hetekben: előbb 23 ponttal segítette szolnoki győzelemhez a ZTE-t, majd 30-ig (közte öt tripla) jutott Kecskeméten. Hat fellépésen 18.2 pontot és 8.3 asszisztot átlagol - ő is az a játékos, akitől fantasztikus mutatványokat várhatunk a Tüskecsarnokban.

Cristopher Smith
Klub: PVSK-Pannonpower
Nemzetiség: amerikai
Év: 22
Magasság: 192 cm

Az ifjú Smith a nyugati alakulat beugrója, hiszen a sérült szombathelyi Darrin Govens helyett került képbe. Az amerikai hátvéd újonc az NB I-ben, akárcsak Európában, hiszen korábban a Utah State University csapatában szerepelt. Edzője, Csirke Ferenc univerzális kosarasnak nevezte, aki 12.2 pontos meccsenkénti átlagot tud felmutatni.

Ferencz Csaba
Klub: Egis Körmend
Nemzetiség: magyar
Év: 31
Magasság: 194 cm

Minden körmendi „Fepuja" a honi élvonal egyik legrutinosabb játékosa, hiszen másfél évtizede teszi a dolgát a vasiaknál. Hogy a válogatott triplakirály tudása egyáltalán nem kopott meg, mi sem bizonyítja jobban, mint manapság is tagja a kezdőcsapatnak - nem ritkán egyedüli magyarként. Ferencz a most futó évadban meccsenként tíz pontot tesz be a közösbe, a tapasztalata pedig felbecsülhetetlen kincs a Körmend számára.

Lóránt Péter
Klub: Alba Fehérvár
Nemzetiség: magyar
Év: 31
Magasság: 206 cm

A korábbi magyar válogatott center csaknem évtizednyi európai kalandozás után tért vissza az NB I-be, a kurtán-furcsán véget ért szolnoki szereplést követően jelenleg Székesfehérváron játszik. Méghozzá remekül, ezt a meccsenkénti 10.3 pontja és 5.7 lepattanója is alátámasztja. Nyert bajnokságot a Körmenddel és a Szolnokkal, Rómában pedig az olasz élvonal fináléjában is megállta a helyét. Rutinos, fáradhatatlan harcos, aki nem jön zavarba akkor sem, ha a triplavonalon túlról kell vállalkoznia...

Keller Ákos
Klub: Alba Fehérvár
Nemzetiség: magyar
Év: 27
Magasság: 208 cm

A Szolnok és az Alba után a Nyugat csapatában is összeáll a Lóránt, Keller centerpáros. A magyar válogatott klasszisától bizonyosan látunk néhány brutális zsákolást, és jó hír, hogy Keller egy kis mókázásért sem megy a szomszédba, évek óta kirobbanthatatlan tag a gálacsapatból. A bajnokságban 10.3 pontos és 7.5 lepattanós átlaga van, az európai porondon pedig sokat tett az Alba továbbjutásáért.

A nyugati válogatott további játékosai: Váradi Benedek (Falco KC Szombathely), Benke Szilárd (Zalakerámia ZTE KK), Supola Zoltán (PVSK-Pannonpower), Justin Edwards (Alba Fehérvár), Marko Spica (Sopron KC), Jordan Loveridge (Egis Körmend), Terry Du'aun Allen (Egis Körmend)

Egyre magasabb a színvonal

Sztojan Ivkovics, Kelet: - Végre egy kis szórakozás a sok-sok fontos tétmeccs után. Remélem, minden játékosom nagyon lazán áll a gálához, ahogy magam is tettem annak idején. Van mit ünnepelnünk, hiszen a magyar kosárlabda nagyszerű úton jár, ezúton is gratulálok a női válogatottnak, az Albának és a Körmendnek. Szórakozzunk és szórakoztassunk szombaton, legfeljebb ennyit kérek a játékosaimtól, biztos vagyok benne, hogy a nézők remek élménnyel gazdagodnak.

Teo Cizmic, Nyugat: - Természetesen izgatottan várom, hogy irányítsam a nyugati csapatot. Az All Star-gála nagyszerű hírverés a körmendi klub számára is, hiszen tavaly másodedzőként, most pedig vezetőedzőként képviselhetem a csapatot. Úgy gondolom, hogy ez a rendezvény a magyar kosárlabda ünnepe, ahol a nézők, a szurkolók a bajnokságban szereplő legjobb magyar és külföldi játékosokat láthatják egyszerre. Biztos vagyok benne, hogy remek színvonalú mérkőzésre van kilátás, hiszen a magyar liga színvonala is szezonról-szezonra egyre magasabb.

28 éves dicső múlt

Amerikai mintára, 1988-ban rendeztek először kosárlabda All-Star gálát Magyarországon. Szülőatyja Juhász Sándor, az MKOSZ akkori szakfelügyelője volt.

Kezdésként aligha lehetett volna jobb helyszínt választani Zalaegerszegnél. 1988. május 8-án Gellér Sándor vezetésével a ZTE történetének első bajnoki címét ünnepelhette. 1988. május 11-én remek hangulatú csarnokban az alábbi összeállításban léptek pályára a csapatok a Hungária Kelet-Nyugat Gálán: Nyugat: Bodrogi, Szűcs, Kardos, Zsebe, Dobi - edző: Gellér Sándor (ZTE), Kelet: Heinrich, Krasovecz, Hosszú, Kovács, Berkics - edző: Kovács József (Baja). A profi szabályok szerint (4 x 12 perc) lejátszott mérkőzést óriási küzdelemben Kelet nyerte, Dobi 41, Berkics 35, Heinrich pedig 30 pontig jutott.

A második Hungária Kelet-Nyugat gálát egy évvel később, 1989. április 15-én rendezték meg Szolnokon. A két csapat kezdőcsapata - Nyugat: Dobi, Bodrogi, Farkas, Zsebe, Krasovecz - edző: Juhász Sándor (ZTE). Kelet: Berkics, Heinrich, Nagy Z., Hosszú, Tóth - edző: Liptai István (Csepel). A mérkőzést másodszor is kelet nyerte, az egy évvel korábbihoz hasonlóan az MVP-cím birtokosa ismét a Bp. Honvéd játékosa, Heinrich Róbert volt.

Az 1992-es, székesfehérvári Postabank Kelet-Nyugat mérkőzés legjobbja a korábbi utánpótlás válogatott edző, az akkor keleten játszó Radovics József volt, 20 ponttal.

1991-ben és 1994-ben nem rendeztek All-Star gálát. A sorozat ötödik rendezvényére első alkalommal Budapesten került sor 1993. június 5.-én. A helyszín a Műjégpálya volt, első alkalommal játszottak idegenlégiósok és első alkalommal került sor Budapest válogatott -Vidék válogatott mérkőzésre is. Budapest válogatottját (kezdők: Nagy Z., Dávid, Karagits, Heinrich, Kuzmin) Mészáros Lajos (Bp. Honvéd), a Vidék válogatottját (kezdők: Bodrogi, Zsebe, Ivkovics, Farkas, Czigler) Rezák László (Szolnok) dirigálta.

A sorozat tízedik eseményére 1999 decemberében került sor. Első alkalommal csapott össze Magyarország válogatottja az idegenlégiósok csapatával. Nemzeti együttesünket Mészáros Lajos szövetségi kapitány vezette, 94-80-ra a magyar válogatott nyert.

A tavalyi gálán Nyugaton a két vasi első ember, Kálmán László és Teo Cizmic, Keleten pedig Schmidt Béla és Pór Péter ültek a kispadon. A látványos első negyed után a keleti országrész járt előbbre (38-36), a fordulatokkal teli második negyed után viszont már 68-69 állt az eredményjelzőn a szünetben.

A fordulás után sem a védekezésről szólt a mérkőzés. A harmadik játékrészben is fej-fej mellett haladtak a csapatok, akik nem adtak alább a pontszerzésből (106-103). Úgy nézett ki, hogy a Nyugat behúzza a mérkőzést, de volt azonban még egy támadásra ideje a Keletnek, és Caffey passzából csapattársa, Dramicsanin egyenlített távolról (129-129). Ezzel a tavalyi évhez hasonlóan ismét döntetlent hozott az ünnepség.

A mérkőzés MVP-je, vagyis a legértékesebb játékosnak járó címet az Alba centere, Lóránt Péter kapta meg, aki 15/9-es pontmutatóval, 14 lepattanóval, valamint 7 gólpasszal zárt.

A zsákolóversenyt szintén egy fehérvári nyerte meg Tristan Spurlock személyében. Ő az ex-szolnoki Csaba Györgyöt és a zalaegerszegi Kis Rault előzte meg.

A tavalyi All-Star gála jegyzőkönyve:

Simple All-Star Kelet - Simple All-Star Nyugat 129-129 (38-36, 30-33, 38-34, 23-26)

Budapest, SYMA Rendezvényközpont.

Kelet: Caffey 9/3, Vojvoda 6/6, Barnies 7/3, Eilingsfeld 6, Keller 10. Csere: Alexander 15/9, Armelin 9/3, Robinson 23/15, Misek 2, Dramicsanin 14/12, Miller 11/3, Natyasko 17/9.

Nyugat: Perry 2, Channels 7/3, Kerpel-Fronius 11/3, Hallik 2, Lóránt 15/9. Csere: Váradi 3/3, Benke 2, Spurlock 23/3, Popadics 25/15, Wright 24, Tóth G. 6, Dickerson 9/3.

Divac is járt nálunk

Az utóbbi években több világklasszis is tiszteletét tette hazánkban. Ilyen volt például Vlade Divac, a szerbek legendás centere, aki 2011-ben a budapesti All Star-gálán a kedvünkért újra szerelést húzott. A Los Angeles Lakers korábbi kedvence két pontot dobott a 92-92-es döntetlennel záruló meccsen. Divac nem akkor járt először nálunk, hiszen 1987-ben Körmenden a Partizan Belgrád a vasiak ellen 130-94-re nyert a BEK nyolcaddöntőjében, a center 30 pontig jutott. S, hogy mi a közös Divacban és a magyar női válogatottban? 1987-ben ő is és mi is bronzérmet nyertünk az Eb-n, de 1991-ben is „együtt állhattunk dobogóra", mi harmadikok, ő pedig első lett Jugoszláviával.

 

 

 

 

 

Vármegyei szövetségek