Női Eb-selejtező: magabiztos győzelem
19
Nov
2016
Női Eb-selejtező: magabiztos győzelem
2016. november 19.  |  21:55
A kezdeti idegességet leszámítva csupán a második félidő elején volt egy kisebb hullámvölgye női válogatottunknak a portugálok ellen, de ezen a harmadik negyed hajrájában úrrá lett Stefan Svitek együttese, s végül fölényes győzelemmel tett egy lépést az Európa-bajnoki szereplés felé. Az igazán nagy - és nehéz - lépést azonban szerdán, Pöstyénben a szlovákok ellen tehetik meg lányaink.

Magyarország-Portugália 68-44 (22-13, 17-12, 16-11, 13-8)

Női Eb-selejtező, Pécs 2200 néző. V.: Vovk (horvát), Kucerová (cseh), Yilmaz (török)

Magyarország: MEDGYESSY 5/3, FEGYVERNEKY 12/6, Simon, Nagy-Bujdosó 5/3, KRIVACSEVICS 8. Cs.: Varga 6, Határ 4, VANDERSLOOT 9, ZELE 9, Licskai 3, Dubei 4, Katona 3. Szövetségi kapitány: Stefan Svitek.

Portugália: NEVES 9/3, Domingues 5, CORREA 11/6, L. ds Silva 3, S. DA SILVA 13 . Cs.: Viana, Faustino, Livulo, Bernardeco, Rosario, Goncalves, Escorcio. Szövetségi kapitány: Ricardo Vasconcelos.  

A felkészülés során megsérült Raksányi Krisztina nélkül felálló válogatottunk bő egy perc elteltével Krivacsevics révén szerzett vezetést, de Correa triplával felelt. Szép támadás végén Nagy-Bujdosó is beemelt egy hármast. Újra villant Krivacsevics, ám a portugál betörésekkel nem tudtak mit kezdeni lányaink, a szakasz közepén Correia vezetésével 10-7-re ellépett ellenfelünk, kapkodóvá vált a játék. Fegyverneky vette vállaira válogatottunkat, duplát majd hármast dobott. Labdaszerzés után honosított játékosunk, Vandersloot is betalált, A negyed hajrájában összeállt a védekezés, Vandersloot vezetésével egy 15-3-as rohammal 9 pontos előnyt szereztünk.

Fegyverneky szép tempójára Neves triplával felelt a második negyed elején, majd egy újabb pécsi játékos, Licskai mutatott be egy 2+1-es akciót. Fegyverneky újabb triplájával 30-16-ra nőtt a második szakaszt 8-3-mal kezdő válogatottunk előnye. Correia újra átdobta triplával a zónánkat. Válogatottunk visszaállt emberfogásra, a vendégek pedig átálltak területvédekezésre - azt az első válogatott tétmeccsén csöppent sem lámpalázas Medgyessy dobta át hármassal. A félidő hajrájában Krivacsevics megkapta a 3. hibáját. Két ceglédi játékos, Medgyessy majd Nagy-Bujdosó villanásaival tartottuk a 15 pont körüli előnyt, sőt ügyesen tiszta helyzetig játszott támadás végén Dubei kosarával ez közel 20 pontosra nőtt. A félidő két vendég kosárral, s 14 pontos magyar vezetéssel zárult.

A második félidő elején váltva estek a kosarak. Nem tudtunk pontot szerezni a Fegyvernekyvel szemben elkövetett sportszerűtlen hibából, ritmust vesztett, kapkodni kezdett válogatottunk. Neves vezérletével egy 6-0-lal 10 ponton belülre kerültek a portugálok, időt is kért Svitek. A több, mint 3 perces kosárcsendünket jó ütemben befutva Fegyverneky labdájából Vandersloot törte meg. Sajnos játékban ez nem hozott áttörést, állandósult a 10 pont körüli vezetés. A negyed hajrájában Krivacsevics és Zele villanásaival sikerült egy 11-0-lal közel 20 pontosra növelni az előnyt.

A befejező szakasz elején Zele és Fegyverneky révén 20 fölé nőtt az előny, s ezzel végképp lerázta magáról válogatottunk a lelkes portugálokat. A végén Katona Szidónia is betalált, összességében gond nélkül hozta a kötelező győzelmet a válogatott. Szerdán Pöstyénben a szlovákok elleni rangadón dől el Stefan Svitek együttesének a sorsa.

Stefan Svitek: - Nem volt könnyű meccs, a kissé ideges kezdés után a szünetig sikerült ellépni. A második félidő elején elaludtunk, felengedtük a portugálokat nyolc pontra, de utána védekezésben sikerült fokozni a nyomást, az agresszivitást, s az így szerzett könnyű kosaraknak köszönhetően magabiztos győzelmet arattunk. Szerdán Pöstyénben egy jóval erősebb ellenfél ellen negyven percen át koncentrált játékkal és kemény védekezéssel nyerhetünk.

Courtney Vandersloot: - Örülök, hogy itt lehetek, s egy ilyen remek hangulatú, sikeres meccsen mutatkozhattam be a válogatottban, s most már a szerdai meccsre koncentrálok, szeretnénk ott is nyerni.

Zele Dorina: - Ez a meccs egy jó felvezető volt ez a szlovákok elleni jövő heti nagy csatára. Jó lenne a magyar bajnokikon is ilyen hangulatban játszani, s az is, ha Pöstyénbe is sokat eljönnének buzdítani minket, az nagy erőt adna.

Statisztika:

http://www.fiba.com/eurobasketwomen/2017/qualifiers/1911/Hungary-Portugal#|tab=boxscore_statistics 

Vármegyei szövetségek