Női Euroliga és Európa-kupa
08
Nov
2016
Női Euroliga és Európa-kupa
2016. november 8.  |  21:15
Francia, illetve török ellenfél vár a bajnokra, illetve az ezüstérmesre a női Euroigában. Érdekes mérkőzésre kerül sor Pécsen a női Európa-kupában: a PINKK A PEAC-ot fogadja. A Cegléd csoportrangadót játszik Izraelben, a Diósgyőr pedig egy pikáns meccset egy török együttessel.

Az Euroligában szerdán a Sopron a francia Bourges csapatát fogadja. A soproniakhoz hasonlóan a Bourges hosszú évek óta törzsgárdatag az Euroliga mezőnyében, bár az előző szezonban tett egy kirándulást a második számú sorozatban, az Európa-kupában, s meg is nyerte azt. Még veretlen a Sopron szerdai ellenfele, nincs világsztárja, de több országból is van válogatott játékosa a Bourges-nak, sok-sok jónevű, nemzetközi szinten (el)ismert játékossal. Hazai környezetben is bravúr lenne Sterbenz László együttesétől, ha elkapná francia riválisát.

Csütörtökön a Győr az egyik török szárcsapatot, a Fenerbahce együttesét fogadja. A Fener a sorozat nyitányán ott - Schióban - nyert, ahol legutóbb a Győr kikapott. A török együttes a soraiban tudhatja többek között a magyar válogatottban is szerepelt Allie Quigley-t, a világ egyik legjobb centerét, a francia Sandrine Grudát, de a török válogatott Vardarli, vagy a fehéroroszok kiválósága, Veramejenka és az amerikai center Jantel Lavender is neves játékos, egyértelműen a vendégek az esélyesek, bár a Győr Schióban javuló formát mutatott, a BEAC-ot pedig magabiztosan győzte le.

Az Európa-kupában szerdán bár idegenben játszik, nem kell nagy utazási költségekbe vernie magát a PEAC csapatának, hiszen a sorsolás szeszélyének köszönhetően egy csoportba került a PINKK együttesével, így pécsi házi rangadóra kerül sor. Mindkét együttes vereséggel hangolt, a PEAC annak ellenére, hogy Cegléden elveszítette veretlenségét, őrzi első helyét a bajnoki tabellán, a PINKK viszont saját pályáján a ZTE ellen sem tudta megszerezni első győzelmét, tétmeccsen még nyeretlen a csapat, így a vendégek az esélyesek.

Csütörtökön a Cegléd a hozzá hasonlóan veretlen izraeli Maccabi Bnot Ashdod otthonában lép pályára. Az izraeli csapatban több neves, évek óta a nemzetközi porondon szereplő kosaras játszik, így a svéd Abdi, a két amerikai Hightower és Tiffany Jackson, vagy a szerb hátvéd Butulja, illetve az izraeli irányító Shay Doron. Nem lesz könnyű dolguk Medgyessy Dóráéknak, ha meg akarják őrizni veretlenségüket.

Vajda Anna mellett több, itthon is ismert kosarassal, Essence Carson és Quanitra Hollingsworth személyében két ex-győri, valamint Nevena Jovanovics személyében egy volt pécsi játékossal a soraiban látogat a Diósgyőr csapatához a török Yakin Dogu Universitesi. És ha ez még nem elég: ezen a meccsen debütál az együttesben az a Courtney Vandersloot, aki a napokban magyar állampolgárságot kapott, s válogatottunkat erősíti majd a hamarosan kezdődő Eb-selejtezőkön. A nyeretlen miskolciak veretlen török együttest fogadnak, amelynek néhány említett játékosának nevéből látszik: a török csapat inkább Euroliga, mintsem Európa-kupa erősségű, ezért óriási bravúr lenne Maikel Lopez tanítványaitól, ha törököt fognának, azaz ha elkapnák riválisukat.

Vármegyei szövetségek