A címvédő otthonában a magyar bajnok a női Euroligában
01
Nov
2016
A címvédő otthonában a magyar bajnok a női Euroligában
2016. november 1.  |  15:28
Hét közben ismét pályára lépnek a nemzetközi porondon érdekelt női csapataink az Euroligában és az Európa-kupában. A hat együttes közül a bajnok Sopron előtt áll a legnagyobb kihívás, Sterbenz László együttese az Euroiga címvédője az orosz Jekatyerinburg otthonában játszik szerdán 15 órától. Az Európa-kupában Baranyában szerdán 18 órától - egy időben - két meccset is rendeznek, s a sorozat keretében a héten két moszkvai együttes érkezik hazánkba.

A Bécstől több, mint 3000 kilométerre fekvő Jekatyerinburg városának kirakatcsapatában több világsztár található, ilyen a zsákolni képes meglehetősen fiús izomzatú 203 centis amerikai center, Brittney Giner - ha pályára kerül, ellene játszani nagy kihívás lehet Határ Bernadettnek. A Jeka játékosa még a világ egyik legjobbja, a hármas és a négyes pozícióban egyaránt kiemelkedő teljesítményre képes spanyol Alba Torrens. Deana Nolan személyében egy rutinos amerikai hátvéd is erősíti a címvédőt, s akkor még nem is szóltunk az orosz válogatott játékosairól, a rutinos magasbedobó Olga Artyesináról, a négyes poszton játszó Maria Cserepanováról, valamint a center Natalia Vieruról. A gárdát a magát az utóbbi években nemzetközi klasszissá kinövő szlovén Nika Baric mozgatja.

A múlt heti lengyelországi bravúr, valamint a Vasas magabiztos legyőzése után a Sopron egészséges önbizalommal várhatja a mérkőzést - amelyen semmi veszítenivalója nincs. A Jeka a jelek szerint még nem teljesen állt össze, az Euroliga-nyitány talán legnagyobb meglepetése volt, hogy a két ex-soproni kosarassal, Krivacsevics Tijanával, valamint Jelena Milovanoviccsal felálló spanyol Salamanca elkapta, s 83-72-re legyőzte a címvédőt.

A Sopronhoz képest jóval kevésbé készülhet jó hangulatban a Győr az olaszországi fellépésre a Famila Schio otthonában. Az együttes az Euroligában hazai környezetben a sorozat 2015-ös győztese, a cseh USK Praha, majd a bajnokságban Pécsett a PEAC ellen szaladt bele kiadós verésbe. Schióban nyilván megpróbálnak kilábalni a gödörből, ami nem lesz könnyű az összeszokott olasz együttes ellen, amelyben az amerikai dobógép Jolene Anderson - jó lenne 10 pont alatt tartani - mellett olasz (Sottana, Macchi, Masciadri) és francia (Miyem, Yacoubou) válogatottak játszanak.

Ami a második számú sorozatot, az Európa-kupát illeti, a B-csoportban, szerdán egymáshoz közel, egy időben játszik a két baranyai együttes. Ahogy a Sopron és a Győr, úgy a PEAC és a PINKK is ellenkező előjellel hangolhat a heti nemzetközi mérkőzésre. A PEAC a bajnoki csúcsrangadón a győrieket 30 pont különbséggel legázolva várja a PINKK-et nagy csatában legyűrő török Kayserit. A PINKK pedig - amelyhez a múlt héten a harmadik légiós is megérkezett - a súlyos ceglédi vereség után most az ellen az MBA Moszkva ellen javíthat, amely a múlt héten szoros csatában verte a PEAC-ot.

Csütörtökön, Miskolcon a D-csoportban az első forduló két vesztese csap össze, a Diósgyőr a görög Olympiakoszt fogdja. A görög csapatban játszik a hellén nő kosárlabda talán legnagyobb alakja, legnevesebb játékosa, Evanthina Malci. Tina Jovanovics, a Diósgyőr szerb centere pedig összecsaphat montenegrói névrokonával, Milica Jovanoviccsal. Az Olympiakosz igazi ereje a Lykendra Johnson-Lynette Kizer amerikai centerpáros, bár utóbbi bosnyákként játszik.

A remekül menetelő Cegléd a közelmúlt egyik Euroliga szinten is sztárcsapatnak nevezehető együttesét, a Szpartak Moszkvát fogadja. Az Euroligát 2007 és 2010 között zsinórban négyszer megnyerő klub azért most messze van régi fényétől, nincsenek világsztárjai, a nyitó fordulóban hazai pályán maradt alul a nemzetközi porondon jóval ismertebb játékosok alkotta izraeli Maccabi Bnot Ashdod ellen, 71-60-ra. A Cegléd számára a szép litvániai bravúr akkor lesz igazán értékes, ha csütörtökön saját pályáján legyőzi neves riválisát.

Vármegyei szövetségek