EYBL tornát rendez a MAFC
21
Oct
2016
EYBL tornát rendez a MAFC
2016. október 21.  |  02:08
Péntek reggeltől vasárnap estig U16-os EYBL tornát rendez a MAFC amelyre már nagyon készülnek minden szinten. Az U16-os csapat a pályán, a klub, az akadémia, s annak utánpótlás szekciója, a MAFC Kosársuli, pedig a szervezés területén akar valami szépet alkotni. Egy nappal a kezdés előtt a MAFC korábbi legendás kosarasával, a MAFC Kosársuli igazgatójával, Kangyal Gergellyel beszélgettünk.

- Hogyan, honnan jött az ötlet vagy a felkérés, hogy a MAFC EYBL tornát rendezzen? - kérdeztük az igazgatót.-

Úgy három éve csapatainkkal rendszeresen részt veszünk EYBL-tornákon, több helyen is jártunk külföldön. Tudtuk, várható volt, hogy egyszer mi is eljutunk oda, hogy egy ilyen nagyszabású tornát rendezhetünk. Készülünk is rá becsülettel, úgy az U16-os csapatunk, mint a háttérben a szervezői együttesünk. Azt gondolom, rendezés terén, ha mondjuk esetleg később országos korosztályos döntőt szeretnénk rendezni, arra kiváló tapasztalatszerzés lehet egy ilyen torna lebonyolítása kilenc, köztük hat külföldi csapattal. Az elszállásolás, étkeztetés megszervezése, meg az a rengeteg látszólag nem túl jelentősnek tűnő feladat megoldása, amelyeket bizony még el kell végezni ahhoz, hogy egy ilyen tornát zökkenőmentesen, a résztvevők számára kellemes emlékeket ébresztve tudjunk megrendezni.

- Mint a MAFC korábbi kitűnő kosarasa utánpótlás szinten végigjárta a korosztályos válogatottakat. Mennyiben segíti elő mai a fiatal kosarasok fejlődését, hogy rendszeresen, egy szezon során többször is részt vehetnek ilyen nemzetközi megmérettetéseken?

- Annak idején valóban jártunk több helyen, s szembesültünk azzal, miben is vagyunk lemaradva a nemzetközi mezőnyben. De tény: nem ennyire gyakran, s nem ennyire szervezett keretek között. Úgy érzem, lemaradás a nemzetközi elittel szemben sajnos most is van, de ha gyakrabban találkoznak fiataljaink más kosaras kultúrák képviselőivel, gyakrabban érik őket az itthonitól eltérő ingerek a pályán, hamarabb felzárkózhatunk, s ebben nagy segítség az EYBL. Tegyük hozzá, szerencsére az anyagi lehetőségek jelenleg adottak egy-egy ilyen nagy szabású nemzetközi torna magas szintű lebonyolításához - gondolok itt e TAO-támogatási rendszerre. Biztos vagyok benne, hogy a hét végi torna is nagyon hasznos lesz, és nem csak a fiatal játékosaink, hanem utánpótlás edzőink számára is, akik a külföldi kollégákkal beszélgetve azt gondolom, rengeteg szakmai tapasztalatot szerezhetnek, új s hasznos dolgokat építhetnek be munkájukba.

- Van elvárás a tornán a MAFC U16-os csapatával szemben?

- Ha konkrét eredményekben meghatározva nincs is, de elvárás mindig van. És ezekről az elvárásokról nem egy-egy országos döntő torna után azonnal, hanem csak évek múltán derül ki, sikerül-e teljesíteni. Nagyon szoros a szakmai kapocs a szintén piros-fekete vérű Garai Péter vezette első csapattal, s annak közvetlen utánpótlásával. A cél pedig nem elsősorban az utánpótlás tornákon elért minél jobb eredmény - bár azért ez is fontos -. hanem hogy olyan kosarasokat neveljünk a kis műhelyekben, akikre felnőve tizenéves koruk vége felé már az első csapatban, az NB I-es együttesben is számíthatunk. Ilyen Mócsán Bálint, akinek ugye a tudására, képességeire már a tengerentúlon, az Egyesült Államokban is felfigyeltek. Reméljük a hét végi U16-os EYBL torna néhány - a korosztályos csapatban szereplő kiemelkedő - tehetséget hozzásegít majd, hogy erre a szintre, vagy akár még magasabbra is eljusson.

Vármegyei szövetségek