Férfi NB I: továbbra is veretlen az Alba
16
Oct
2016
Férfi NB I: továbbra is veretlen az Alba
2016. október 16.  |  00:14
Nehezen nyert a Falco

A Falco kezdett jobban, a 7. percben 18-11-nél időt is kért a Vasas. Lassan csordogált a mérkőzés, ez inkább az újoncnak kedvezett, a szombathelyiek félgőzzel játszottak, nem tudtak a saját ritmusukban pörögni, az első negyed után 23-22 volt az állás. Hamar fordított a Vasas, amely lelkes játékával egyre nagyobb előnyre tett szert. Hiába kért időt Szekulovics edző, nem változott a játék képe, a vasiak továbbra is sok hibával játszottak, a pasarétiek pedig elhúztak tízzel. A félidőre 40-48-as állással mentek pihenőre a csapatok.

A szünet után tovább nőtt a különbség, a hazaiak csak a hajrára tértek magukhoz, egy 15-2-es periódussal egyenlítettek a sárga-feketék (57-57). Pustahvar vette vállára ekkor csapatát, 64-59-ről indult a záró felvonás. Az újonc nem adta fel, és ismét visszajött egy pontra (67-66). A Falcóban azonban mindig akadt valaki, aki megrázta magát, és ha nehezen is, de végül hozta a kötelezőt a hazai együttes.

Szrecsko Szekulovics, a Falco vezetőedzője: Gratulálok a Vasasnak, hosszú ideje nem volt ilyen újonc csapat a magyar bajnokságban, amely ennyire jól tudott volna játszani. A meccs előtt elmondtam a játékosoknak, hogy fontos, hogy keményen, jól kezdjünk, mert ha lazán, könnyedén játszottunk, akkor rá is fázhatunk. Sajnos nem kaptunk el a ritmus sem támadásban, sem védekezésben. Katasztrófa volt az első félidőnk, ez volt az eddigi legrosszabb teljesítményünk, beleértve a felkészülési időszakot is. Akkor igazán erős egy csapat, amikor gödörben van, és mégis nyer. Sokkal több energiával kell játszanunk, mert nem alakulhat mindig így egy meccs. Ma ez volt, komolyan el kell beszélgetni a srácokkal, mert ezt nem szabad. Muszáj, hogy mindig száz százalékon pörögjünk. Persze volt rajtunk nyomás, ez volt az első hazai fellépésünk, szerdán Fehérváron nagyon nehéz meccset játszottunk, de ezek csak alibik. Szombathelyen nem szabad vesztenünk, és muszáj, hogy ennél sokkal jobban játsszunk. A Vasas előtt ettől függetlenül le a kalappal, biztos, hogy sok problémát fognak okozni más csapatoknak is.

Sárosi Bulcsú, a Vasas vezetőedzője: Gratulálok a hazai csapatnak a győzelemhez. Bár mi kis csapat vagyunk, de kicsit olyan érzésünk van, mint a kecskeméti derbi után, úgy érezzük, hogy talán több is lehetett volna a meccsben. Jól kezdtünk, sokáig úgy is alakult minden, ahogy elterveztük, de a második félidőben a Falco agresszívabb lett támadásban és szigorúbb lett a védekezése. Ettől aztán elkezdtek ránkjönni, mi pedig kapkodtunk, nem voltunk higgadtak. Fordítottak az esélyesebb hazaiak, még egyszer gratulálok nekik, mert jó csapatuk van, különösen azért, mert egy kemény meccsük volt szerdán, és amennyire kellett, fel tudtak pörögni a fontos pillanatokban.

Falco KC Szombathely - Vasas Budapest 88-80 (23-22, 17-26, 24-11, 24-21)

Szombathely, Aréna Savaria, 1600 néző

V.: Benczur T., Gorka Sz., Kulcsár T. (Major Gy.)

Falco: Medford 25/6, Govens 11, Váradi 15/3, Pustahvar 20/12, Turner 6. Csere: Tóth N. 8, Kovács P. 3/3, Bognár -, Simon K. -.

Vasas: Taylor 16/9, Thompson 15, Horváth Á. 6/6, Garamvölgyi 3, Pacher 26/6. Csere: Katona R. 3/3, Andrássy 2, Moravcsik 4, Faragó 3/3, Peringer 2.

Kipontozódott: Moravcsik (40. perc)

Statisztika: http://kosarsport.hu/game/hun/x1617/hun_439 

 

MAFC: Háromból semmi, Alba: háromból három

A nyeretlen MAFC fogadta a veretlen Albát. A papírforma vendég sikert jósolt, ám a hazaiak nem adták könnyen magukat.

Ismét közel telt ház fogadta a csapatokat a Gabányi László Sportcsarnokban. Eleinte fej-fej mellett haladtak a csapatok, az első negyed után négy ponttal a hazaiak tartottak előbbre (20-16). A folytatásban megtorpant a MAFC, az Alba pedig gyakorlatilag bedarálta a félidőre ellenfelét, 18-2-s rohanással zárta le a második etapot (27-42).

Valószínűleg kevesen számítottak olyan forgatókönyvre, ahogy a második félidő indult. A MAFC a négy faulttal rendelkező Poscic hiányában kijött egész pályás letámadásra, amivel alaposan megzavarta a vendégeket, bő három perc alatt megfelezte a hazai csapat a korábbi különbséget. 52-57-ről indult a záró felvonás, újra nyílt lett a találkozó. Feljöttek két pontra is a piros-feketék, ezután viszont az Alba pillanatai következtek. Előbb Taylor, majd Markovics talált be a hárompontos vonalon kívülről, ez el is döntötte a meccset.

Garai Péter, a MAFC vezetőedzője: Jól kezdtük a mérkőzést, de sajnos a második negyedben kiütközött, hogy az Alba sokkal nagyobb rotációval dolgozik. Tetemes hátrányt szedtünk össze, ezért a félidőben megbeszéltük, hogy kijövünk egész pályára, és megpróbáljuk vele meglepni az ellenfelünket. Ez is meg is hozta az eredményét, jobban pörögtünk, de sajnos kritikus szituációban, 64-67-nél két támadást is elrontottunk, valamint védekezésben is hibáztunk, amit könyörtelenül kihasználtak a székesfehérváriak.

Braniszlav Dzunics, az Alba vezetőedzője: A mérkőzés első félidejében úgy tűnt, hogy megtaláltuk a MAFC játékának az ellenszerét. A második negyedben különösen jól működött a játékunk. Ezután sajnos az egész pályás letámadás megzavart minket, nem tudtunk jól játszani ellene. A végére azért annyira sikerült összeszedni magunkat, hogy megnyerjük a mérkőzést.

MAFC - Alba Fehérvár 70-81 (20-16, 7-26, 25-15, 18-24)

Gabányi László Sportcsarnok, 1000 néző

V.: Papp P., Balog Gy., Pozsonyi L. (Dr. Gencsev P.)

MAFC: Misek 5/3, Lakits -, Kovács Á. 15/3, Sihota 21/15, Poscic 16/3. Csere: Smith 11/3, Molnár Ma. 2.

Alba Fehérvár: Taylor 20/12, Markovics 5/3, Burgess 3, Lóránt 6, Keller Á. 7. Csere: Tóth P. 6/6, Edwards 23/6, Shepard -, Farr 11, Filipovics -, Keller I. -.

Kipontozódott: Lakits (38. perc), Kovács Ád. (39. perc)

Statisztika:http://kosarsport.hu/game/hun/x1617/hun_492 

 

Nagy csatában győzött a Kaposvár

A két mérkőzés után ötvenszázalékos mérleggel álló Kaposvár a hasonló mutatóval rendelkező Jászberényt fogadta a magyar élvonal harmadik fordulójában szombat délután. A találkozó Williams zsákolásával indult, de Simms és Hendlein vezetésével a hazaiak gyorsan magukhoz ragadták a vezetést. A Jászberény Arrington és Williams kosaraival tapadt ellenfelére, majd utóbbi egy percen belül bevágott két triplájának hála a negyed második felében már újra a vendégeknél volt az előny - a Jászberény végül 25-22-re nyerte ezt a játékrészt.



A második negyed elején a padról beszálló Grebenár-Fodor duó kosaraival ismét élre állt a Kaposvár, sőt a negyed közepén már hét ponttal is mentek a hazaiak. Azonban a Jászberény nem adta meg magát, Williams újra bevert egy hármast, Arrington dudaszó pillanatában értékesített kosarával pedig újra döntetlen volt az állás, 40-40-nel vonulhattak nagyszünetre a felek.

A harmadik játékrész is kiélezett küzdelmet hozott. Williams továbbra is remekelt, az ő kosaraival a negyed első perceiben meg tudott lépni kissé a Jászberény, de Hendlein és a pazar dobóformát kifogó Fodor gyors kosarainak köszönhetően hamar elolvadt a nyolcpontos vendégvezetés. Sőt, nem sokkal később ismét a Kaposvár érezhette magát nyeregben, azonban a jászberényi pad pontjait szállító Cseh két hárompontosával tartották a lépést Stevan Tot fiai - olyannyira, hogy az utolsó negyed előtt már ismét ők álltak egy ponttal jobban.

Az utolsó felvonást jobban kezdte a Kaposvár, Cooke, Wisseh és Simms pontjaival pár ponttal elléptek a Jászberénytől, a vendégek pedig a hátralévő percekben már csak futottak az eredmény után, de három-négy pontnál nem tudtak közelebb férkőzni a hazaiakhoz. A találkozó vége büntető-párbajba torkollott, de Duren négy kísérletét is magabiztosan értékesítette, így végül 79-73-ra a Kaposvár diadalmaskodott ezen a fordulatos meccsen.

Kaposvári KK - JP-Auto Jászberényi KSE 79-73 (22-25, 18-15, 20-21, 19-12)

Kaposvári Városi Sportcsarnok

V: Földházi T., Hegedüs T., Praksch P. (Páli K.)

Kaposvár: Wisseh 12/3, Duren 14/6, Cooke 7/3, Hendlein 11, Simms 14. Csere: Fodor 13/3, Papp 2, Baki 2, Grebenár 4.

JKSE: Protics 14/3, Arrington 11, Williams 24/9, Sztamenkovics 5/3, Barker 8. Csere: Bazso -, Cseh 11/9, Brbaklics -, Czirbus -.

Statisztika: http://kosarsport.hu/game/hun/x1617/hun_466 

 

Második hazaiját is behúzta a bajnok

James Kinney a héten hüvelykujjsérülést szenvedett, így az Olaj négy légióssal várta a szombat esti, Sopron elleni rangadóját. Fej-fej mellett haladtak a csapatok az elején, 20-17-re vezetett tíz perc után a Sabáli-legényég. A második negyedben is többnyire a vendégeknél volt az előny, 39-44-gyel zárult az első félidő.

Sőt a harmadik negyed jó része is az SKC-ról szólt, az Olaj azonban egy jó hajrával átvette a vezetést a záró etap előtt (65-64). 7-0-val kezdett a bajnok, leblokkolt a Sopron, négy percig pontot sem szerzett. Aztán 78-75-nél ismét szoros volt, a Szolnok azonban jobban bírta a végét, és egy utolsó pillanatban hintett Wittmann-triplával végül 85-78-as sikert aratott.

Sztojan Ivkovics, a Szolnok vezetőedzője: Örülök neki, hogy jól reagált a csapat a szerkezetváltásra. Ez volt az ötödik meccsünk ebben a felállásban, már korábban is mondtam, hogy ez a csapat jobban szerepel, mint ahogy azt előzetesen vártam. És még nincs vége, meccsről meccsre fejlődünk, és haladunk előre.

Sabáli Balázs, a Sopron vezetőedzője: Gratulálok a Szolnoknak. Egy-két játékosom teljesítménye finoman fogalmazva is hagyott kívánnivalót maga után. Jövő héten elkezdjük a nemzetközi szereplést, mostantól már arra készülünk.

Szolnoki Olaj KK - Sopron KC 85-78 (17-20, 22-24, 26-20, 20-14)

Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok, 1700 néző

V.: Cziffra Cs., Farkas G., Ádám J. (Farkas Z.)

Szolnok: Wittmann 6/3, Vojvoda 25/12, Barnies 8/6, Boriszov 6, Wright 8. Csere: Tóth Á. 12, Eilingsfeld 8/6, Popovics 12/3.

Sopron: Threatt 18/6, Ruják 5/3, Lewis 13/3, Dufault 5, Spica 3. Csere: Takács N. 2, Tóth G. 17/3, Mills 15/6.

Kipontozódott: Mills (38.)

Statisztika: http://kosarsport.hu/game/hun/x1617/hun_544 

Vármegyei szövetségek