Férfi NB I: Az Alba, a KTE és a Sopron nyert vasárnap
10
Oct
2016
Férfi NB I: Az Alba, a KTE és a Sopron nyert vasárnap
2016. október 10.  |  00:15
A tavalyi év után idén is egymással találkozott a ZTE és az Alba Fehérvár, ám ezúttal Zalaegerszegen. Kereken egy perc után a héten véglegesített Norfleet büntetőivel indult a meccs, sok hiba jellemezte mindkét oldal játékát. Az Alba ragadta magához a kezdeményezést, Burgess és Taylor triplája után, az első negyed derekán, 7-13-nál időt kért Bencze Tamás. Agresszívebben, hatékonyabban védekeztek a vendégek és pontosabban is céloztak, az első negyed után 14-22 állt az eredményjelzőn.

A második etapot is Norfleet indította, az amerikai légiós villámgyorsan vágott be egy triplát, amire a túloldalon Farr egy közelivel felelt. Braniszlav Dzunics edző rengeteget cserélt, a második negyed elején az ezüstérmes második sora kapott lehetőséget, ezt a ZTE kihasználta, és 22-26-ra feljött. Ennél közelebb azonban nem jutott, mert szép lassan visszajöttek a kezdők az ellenfélnél, ismét szigorúbb lett az Alba védekezése, és gyors kosarakkal újra elmentek. 25-34-nél időt kért a ZTE, Burgess második triplája után pedig átlépte a tíz pontot is a különbség, 25-37-es állással vonultak öltözőbe a csapatok a félidőben.

A szünet után kezdett egyre jobban elmenni az Alba, a 15. percben 32-47-nél kért ismét időt Bencze Tamás. A folytatásban Szabó Zsolt tartotta a lelket a Zetében, a vendégek gépezetébe hiba csúszott, a hazaiak viszont elkapták a fonalat. Egy perccel a harmadik negyed vége előtt, 43-54-nél már az Albától jött a timeout, nem tudtak azonban tízen belülre kerülni a zalaiak.

Egészen a 34. percig. Elkezdtek beesni az egerszegi dobások, a negyed derekán, Mohácsi ziccere után, 56-61-nél újra magához hívta övéit Dzunics mester. Ubilla távolija után már csak kettő volt közte, majd Norfleet egyenlített (61-61). A kritikus pillanatokban azonban mindig akadt valaki az Albában, aki átlendítette a csapatot a holtponton. Edwards és Markovics hármasa is nagyon kellett a Fejér megyeieknek. A végén Edwards, Burgess és Shepard is büntetőzhetett, hiába hajráztak nagyot a zalaiak, összességében megérdemelt fehérvári győzelem született.

Bencze Tamás, a ZTE edzője: Gratulálok a Fehérvárnak, megérdemelten győzött, a meccs nagy részében jobban játszott. Szerettünk volna győzni, erre készültünk az elmúlt hónapban. Az első félidőben nem igazán látszott, mit szerettünk volna tenni az ilyen típusú védekezés ellen, ami azzal is magyarázható, hogy a felkészülés során nem találkoztunk ilyen típusú védekezéssel operáló csapattal. Bár a videózáson megbeszéltünk mindent, a valóság egészen más, nem volt elég türelmünk ehhez. A második félidőben sokkal higgadtabbak voltunk, jó döntéseket hoztunk, megtaláltuk a megfelelő embereket és volt ritmusunk. A harmadik negyed közepétől a büntetőterületről nem is nagyon kaptunk pontot, ám sajnos a hibáinkat kegyetlenül megbüntette az Alba. Két kidolgozott helyzetnél a meccslabda is a kezünkben volt, ám az üres hármas kimaradt, az ellentámadásnál pedig ők sajnos betaláltak, a végén pedig már csak futottunk az eredmény után.

Braniszlav Dzunics, az Alba edzője: Örülök, hogy a végjátékban sikerült felülmúlni az ellenfelet. Jól védekeztünk az első félidőben, ez volt a kulcsa a vezetésünknek, azonban ennek a második játékrészben már nyoma sem volt. Markovics hármasa a végén kulcsfontosságú volt. Az eredménnyel és a hozzáállásunkkal nagyon elégedett vagyok, ám a játékunk nagyon hullámzó egyelőre, még sok mindenben kell javulnunk. Az első félidőben úgy játszottunk, ahogy szeretném, ám a későbbiekben nagyon érdekesen alakult a találkozó.

Zalakerámia ZTE KK – Alba Fehérvár 65–71 (14–22, 11–15, 18–17, 22–17)
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok, 1600 néző
V.: Cziffra Cs., Hegedűs T., Gorka Sz. (Szaniszló S.)
ZTE: Ubilla 11/9, Norfleet 13/6, Benke 4, Szabó Zs. 17/3, Drungilas 8. Csere: Mohácsi 8/3, Velkey 1, Kerpel-Fronius 3/3.
Alba: Taylor 14/12, Markovics 11/6, Burgess 10/6, Lóránt 4, Keller Á. 6. Csere: Edwards 12/6, Keller I. -, Farr 4, Shepard 5, Tóth P. -, Filipovics 3/3.

Győzelemmel nyitott Forray, vereséggel az újonc

A régi-új vezetőedzőjével felálló Kecskemét otthonában debütált az újonc Vasas az A-csoportban. Az első negyed után a pasarétiek jártak előbbre (21-18), a fordulatos második etap után viszont már – elsősorban a jubiláló, 125. mérkőzését játszó Marko Djeraszimovicsnak köszönhetően – a hazaiak vezettek, 43-42-es állást mutatott a tábla a félidőben.

A szünet után is hullámzott a játék, hol egyik, hol másik csapat szekere lódult meg. Egy valami nem változott: Djeraszimovics továbbra is kiemelkedett a mezőnyből, a KTE 61-53-as vezetést szorgoskodott össze a záró játékrészre érkezvén. Hiába hajrázott nagyot a Vasas, fordítani már nem tudott, mert a végén Ivosev kisegítette a lila-fehéreket, akik hétpontos győzelmet arattak.

Forray Gábor, a KTE vezetőedzője: Ez a Vasas nem egy tipikus újonc csapat, jó együttesnek tűnik. Láttam a meccseiket élőben, így nem tudtak meglepetést okozni, fel tudtunk belőlük készülni. Egyszer-kétszer az amerikai játékosaik nehézséget okoztak, ezt megbeszéltük, embert cseréltem, más védekezett rajtuk, meg tudtuk oldani. Pachert sikerült kivennünk a játékból, az irányítójuk is csak akkor dobott kosarat, amikor egy az egyben maradt. Horváth Ákosra is nagyon készültünk, ő sem tudott sok pontot dobni. Fel kell készülnünk az ellenfeleinkből, tartanunk kell magunkat a megbeszélt taktikához, így tudunk nyerni a jövőben is.

Sárosi Bulcsú, a Vasas vezetőedzője: Gratulálok a Kecskemétnek, megérdemelt győzelmet aratott. Az első félidőben úgy alakult a játék, ahogy terveztük, a második félidőben viszont ritmust vesztettünk, elveszítettük az irányítást. A harmadik negyed megpecsételte a sorsunk, a játékrész utolsó öt percében elveszítettük a lepattanó-csatát, ez eldöntött mindent. Futnunk kellett az eredmény után. Egy kisebb sérülést szereztünk, a rotációnk csökkent, kevesebb cserével játszottunk, mint ahogy szoktunk.

KTE-Duna Aszfalt – Vasas Budapest 82-75 (18-21, 25-21, 18-11, 19-22)
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok, 650 néző
V: Györffy P., Török R., Rácz Zs. (Balogh L.)
KTE: Pongó Má. 5/3, Camphor 7/3, Djeraszimovics 23/3, Ivosev 21/3, Karahodzsics 14. Csere: Mészáros 3, Jakab P. -, Molnár M. 2, Pongó Ma. 7.
Vasas: Taylor 14, Horváth Á. 5/3, Thompson 21/3, Garamvölgyi 3, Pacher 16. Csere: Katona R. 6/6, Völgyi -, Andrássy -, Peringer -, Moravcsik 3, Faragó 7/3, Boros -.

Kipontozódott: Karahodzics (39.)


Nagy csatában nyert az SKC

A Sopron-Paks találkozót eredetileg a harmadik fordulóban rendezték volna. A hazaiak már második meccsüket játszottak a bajnokságban, a szezonnyitón vereséget szenvedtek Kaposváron, az ASE viszont a Falco halasztása miatt csak először lépett pályára.

A vendégek kezdtek jobban, 11-2-re vezettek, ami után Sabáli Balázs rögtön időt is kért. A három percig tartó soproni kosárcsendet Dufault törte meg, de Samenas triplával válaszolt, így növelni tudták előnyüket a piros-kékek (4-14). Az első negyed hajrájában Tóth Gergely pontjaival zárkózott a Sopron, az etap végén 9-16-ot mutatott az eredményjelző. A folytatásban összekapta magát a hazai alakulat, a 14. percben 21-25-ös állásnál Petrauskas kért időt. Új erőre kapott a vendégcsapat, amely három perccel a nagyszünet előtt tízpontos vezetésre tett szert (27-37). Az elsőnél jóval pontgazdagabb második negyed vége eseménydúsra sikerült, az SKC remekül hajrázott, és a félidőre három pontra csökkentette hátrányát (38-41).

Ruják rögtön kiegyenlített egy trojkával a szünet után, de Hillel és Kovács Ákossal csak Dufault tudta tartani a lépést, így a negyed derekára újra négy ponttal elléptek a tolnaiak (49-53), akik 57-53-as vezetésről várhatták a záró etapot. A 33. percben Dufault hármasával először vezetett a Sopron (62-61), amely az utolsó perceket még jobban megnyomta, és végül 80-77-re megnyerte az összecsapást.

Sopron KC – Atomerőmű SE 80-77 (9-16, 29-25, 15-16, 27-20)
Sopron, Novomatic Aréna, 1300 néző
V: Földházi T., Frányó P., Vida B. (Hartyáni Zs.)
Sopron: Threatt 18/9, Ruják 5/3, Lewis 10/6, Dufault 20/3, Spica 11. Csere: Mills 3, Bán 1, Dénes 6/6, Tóth G. 4.
ASE: Kovács Á. 15/3, Medve -, Samenas 18/6, Forte 14, Watkins 20/6. Csere: Gulyás -, Bagó -, Hill 7/3, Tiby -, Will 3/3.

Vármegyei szövetségek