Női NB I: a 2. forduló beharangozója
07
Oct
2016
Női NB I: a 2. forduló beharangozója
2016. október 7.  |  00:32
Pénteken kezdődik és vasárnapig tart a női NB I 2. fordulója. Lesz olyan meccs, ahol csak egy ugrás választja el egymástól a feleket, s lesz olyan találkozó is, amelyen csupán egyetlen betű a két résztvevő csapat között az eltérés.

A forduló pénteken 18 órakor kezdődik a bajnok Uniqa Sopron szekszárdi vendégjátékával. A soproniak bár sok pontot kaptak, magabiztos győzelemmel kezdték a szezont a BEAC ellenében (105-72). Sopronban kettős célt szolgálhat a találkozó. Amint azt a szezon előtt Sterbenz László vezetőedző taglalta, a bajnoki alapszakaszban várhatóan sok-sok lehetőséget kapnak majd a csapat fiataljai, s itt az eredmény másodlagos, a minimális cél a nyolc közé jutás. Ugyanakkor a hónap végén induló Euroliga-sorozatra azért össze kell rakni a csapatot, amelyhez csak a múlt hét végén csatlakozott két középjátékos, az ausztrál George és a végül visszatérő Krnjics. A Szekszárd nagyon közel volt a bravúrhoz Pécsett, ami gyaníthatóan egyfajta elégtétel is lehetett volna a korábban éveken át Pécsett dolgozó Djokics Zseljko számára. Így viszont kérdés, hogyan dolgozzák fel tanítványai azt: nagyon közel álltak a bravúrhoz, de nem sikerült...

Szombaton kora délután, 15 órától BEAC-PEAC találkozóra kerül sor. A fiatal fővárosi egyetemi együttes önmagához képest dicséretesen helytállt a nyitányon Sopronban, s bizony a 72 dobott pontjával "hetvenkedhet"  - a kapott 105-tel már kevésbé. A PEAC azok után, hogy hosszabbításban legyűrte a Szekszárdot, hét közben is játszott, méghozzá Európa-kupa selejtezőt. Ezen - saját pályáján - alulmaradt a szlovákiai Pöstyénnel szemben. A pécsi válogatott kosarasok és légiósok alkotta együttes kerete jóval erősebb ugyan, mint a felnőtt szinten többnyire tapasztalatlan játékosokból álló BEAC-é, amely ugyanolyan bátran, felszabadultan játszhat, mint tette Sopronban. Kérdés, mennyit vett ki a pécsiekből a hosszabbításos bajnoki, valamint a hétközi nemzetközi találkozó. Ha sokat, akkor kellemetlen lehet a budapesti vendégjáték.

Szomszédvárak feszülnek egymásnak az MTK-Vasas (18 óra) találkozón, amelyre ellentétes előjelekkel készülnek a felek. Az MTK gyámoltalan kezdése miatt hamar behozhatatlan hátrányba került és simán ki is kapott Győrben, az új utakon járó, három légióst is foglalkoztató Vasas viszont hátrányból fordítva legyőzte a PINKK csapatát a bajnoki nyitányon. Presztízscsata lesz, kérdés, a városmajori csapatban szereplő jó néhány korábbi válogatott kosaras rutinja, tapasztalata mire lehet elég a légiósaira építő Vasassal szemben.

Elvben a forduló rangadója a szintén 18 órakor kezdődő PINKK Pécsi 424-CMB Cargo UNI Győr összecsapás, hiszen az előző kiírás bronzérmese fogadja az ezüstérmest. Itt is ellentétes előjelekkel hangolhattak a felek. A vendéglátó baranyaiak meglepő vereségbe szaladtak bele Pasaréten, a Vasas otthonában, a Győr viszont az első félidőben eldöntve a meccset magabiztos győzelmet aratott az MTK ellen. A vendégcsapat tűnik esélyesnek.

Egyetlen összecsapás (ZTE-Cegléd) maradt vasárnapra (17.30). A nyáron jelentősen megerősödő, s a nyitányon a kupagyőztes Diósgyőrt legyőző Cegléd a csütörtöki Európa-kupa selejtező után Zalaegerszegen lép pályára. A nyitó fordulóban szabadnapos ZTE új edzőjével a kispadján most debütál. A Cegléd kerete erősebbnek tűnik, ráadásul két tétmeccsnyi az előnye a zalaiakkal szemben - a kérdés itt is az, mint a PEAC-nál: mennyit vesz ki a CEKK kosaras hölgyeiből a hétközi Európa-kupa találkozó.

Vármegyei szövetségek