Magyar Kosárlabdázás Napja
20
Sep
2016
Magyar Kosárlabdázás Napja
2016. szeptember 20.  |  17:51
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége által 2012-ben elindított Magyar Kosárlabdázás Napja program idén is folytatódik. Az elmúlt néhány közös év munkája kezdi meghozni gyümölcsét, miután egyre több és nagyobb sikert és részsikert mondhat magáénak sportágunk.

A 3x3 a kosárlabda hivatalos szakágává fejlődött ki a FIBA égisze alatt. A magyar csapatok egyre eredményesebbek klub-, de elsősorban válogatott szinten (a női szakágban 2016-ban Eb-győzelem felnőtt szinten és ezüstérem U18-ban). A 24 évvel ezelőtti induláskor, amikor megkezdődött a tömegesítés az adidas Streetball Challenge versenyeivel, erre még gondolni se mertek a szervezők. A szakág olimpiai sportággá válásával kapcsolatos remények továbbra is élnek, s itt nagyon jó esélyeink lehetnek a magyar csapatok részvételre, sőt sikeres szereplésére is. Emellett idén már a hagyományos, öt az öt elleni kosárlabdában is remek eredményeket tud felmutatni a szövetség felnőtt válogatott szinten.

A Magyar Kosárlabdázás Napja programja

-A program szeptember 24-án reggel, 9.00 órakor a nagyszínpadi ünnepélyes megnyitóval indul a Városligeti Műjégpályán.

-Az immáron a 24. OTP Junior adidas Streetball Challenge sorozat hagyományos záró eseménye a Műjégpálya Streetball Finálé. Idén több mint 720 csapat (2880 fő), közel 2,5 ezer résztvevő a dobóversenyeken, és további 30 000 látogató jellemezte a 2016-os szezont. Bízunk benne, hogy idén ezek a számok még növekedni fognak. (www.streetballnet.hu)

-A streetball kiemelt támogatójának, a FŐGÁZ-nak köszönhetően a program szerves része a FŐGÁZ Budapest Open, amely lehetővé teszi a sportolni vágyók interaktív részvételét, és minőségi szórakozást nyújt a kilátogatóknak.

-Budapesti utánpótlás egyesületek csapatai mérhetik össze tudásukat a Budapest 3x3 kupában.

-A BKSZ támogatásával kerül megrendezésre a Kerekesszékes csapatok tornája, az SO csapatok tornája és a hagyományok őrzésére is gondolva egy Old Boys torna is kiírásra került, ezzel is emlékezve a szebb időket látott budapesti élvonalbeli kosárlabdára.

-Az OTP Junior adidas streetball challenge budapesti eseményének mérkőzései 9.00 órakor kezdődnek, és több mint 30 pályán zajlanak majd.

-Ezen a napon kerül lebonyolításra az Országos U18-as B33 Kupa (www.b33.hu)

-Megrendezésre kerülnek a hagyományos streetball döntő mérkőzések, és a kenguru (gyermekek részére kiírt) 3x3 Kupa.

Kezdetektől kiemelten kezeljük a hátrányos és sérült fiatalok integrációját. Az integráció és tolerancia jegyében a rendezvényeken évek óta jelen vannak a speciális olimpia sportolói és a kerekesszékesek is, akik „ép”, egészséges társaikkal is sportolhatnak.

Mindkét csoport külön pályán kap versenyzési lehetőséget. 2016-ban már harmadik alkalommal játszanak a kerekesszékesek egy 4 csapatos streetball bajnokságot, a már hagyománynak mondható bemutató és VIP-mérkőzéseken túl.

„A FŐGÁZ köztudottan az élsport elkötelezett támogatója. Támogatási politikánk meghatározó része az utánpótlás nevelés segítése, ezért amikor a FŐGÁZ elkötelezte magát a streetball támogatása mellett, az elsődleges szempont a tömegsportban rejlő lehetőségekre és előnyökre vonatkozó figyelemfelhívás volt. Célunk, hogy a FŐGÁZ Budapest Open névadó szponzoraként adhassuk át a sportolás örömét, ezzel felhívva a figyelmet a mozgás fontosságára.” – mondta Horváth Péter János, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója, a FŐGÁZ Zrt. elnöke.




Vármegyei szövetségek