VERETLENÜL ELSŐ: MAGYARORSZÁG!
17
Sep
2016
VERETLENÜL ELSŐ: MAGYARORSZÁG!
2016. szeptember 17.  |  18:25

Azt már az utolsó forduló előtt tudtuk, hogy a magyar férfi válogatott - az egész selejtezősorozat alatt bravúros teljesítményt nyújtva - csoportelsőként kijutott a 2017-es Európa-bajnokságra. A sorozat záró mérkőzésére csak annyi tét maradt, hogy az Ivkovics-csapatnak vajon sikerül-e megtartani a hibátlan mérlegét. A szövetségi kapitány döntése értelmében a csapat két húzóembere, Hanga Ádám és Vojvoda Dávid pihenőt kapott, így mások is több lehetőséghez jutottak.

Szolnokon telt ház várta a csapatokat, igazi kosárünnep vette kezdetét, bár az első negyed nem a mi elképzeléseink szerint alakult. Ekkor a macedónok nagyon elkapták a fonalat, sorozatban dobták a triplákat, és pillanatok alatt kétszámjegyűre növelték az előnyüket. A negyed második felében megkezdtük a felzárkózást, de hét egység megmaradt a vendégek vezetésből (18-25).

A második negyedet nagyszerűen kezdtük, Ferencz triplája indított útjára egy 9-0-ás rohamot, amivel át is vettük a vezetést, ám ekkor újra a mecedónok percei következtek. Kevés pont esett ekkor, de azokat is inkább az ellenfelünk szerezte, félidőben így 37-32-t mutatott az eredményjelző. 

A harmadik negyedben még kevesebb pont esett, ahogy mondani szokták a találkozó küzdő jellege domborodott ki, mindkét részről sok pontatlanság és rontott dobás jellemezte ezt az időszakot. De a legfontosabb, hogy az etap végére sikerült kiegyenlíteni.

Az utolsó negyedben minden erejét összeszedte a magyar válogatott, hatalmas szívvel védekeztek a fiúk, és minden elveszettnek hitt labdáért a végsőkig harcoltak, a közönség pedig eksztázisban tombolt, mindenki győzelemmel szerette volna búcsúztatni ezt a páratlanul sikeres selejtezősorozatot. Ennek a csupaszív játéknak és a magyar színekben pompázó drukkerhad buzdításának meg is lett az eredménye! Átvettük a vezetést (52-50), sőt Ferencz triplájával már öttel mentünk, amire a macedónoknak már nem volt válaszuk, és két perccel a vége előtt Perl Zoltán hármasa az utolsó reményüket is eloszlatta. A végén még Kosztoszki távoli dobásával faragott a hátrányukon, de Perl két büntetője minden kérdést lezárt: MAGYARORSZÁG VERETLENÜL MEGNYERTE CSOPORTJÁT, ÉS 1999 ÓTA ELŐSZÖR KIJUTOTT AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGRA!


MAGYARORSZÁG - MACEDÓNIA  63-61 (18-25, 14-12, 14-9, 17-15)

Eb-selejtező, 6. forduló

Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok, 2300 néző

V.: Javor (szlovén), Ozols (lett), Calik (lengyel)

Magyarország: Wittmann 2, KOVÁCS P. 4, FERENCZ 15/9, TÓTH N. 4, KELLER 5. Csere: Ruják 3, Tóth Á. 2, PERL 13/6, EILINGSFELD 10/6, Váradi -.

Sztojan Ivkovics: - Azt kaptam, amit vártam, amit tudok és amit tudtam: hogy ez a csapat tud. Vojvoda Dávid és Hanga Ádám hiányában nyilván nem tudunk rangadókat nyerni, ehhez kellenek az úgynevezett sztárok. Az eredmény ezúttal nem érdekelt, az volt a fontos, hogy a csapat bizonyítsa, tud kosárlabdázni, és ezt meg is mutassa, mindegy hogy vereséggel vagy győzelemmel. Az Európa-bajnokságra gyakorlatilag ugyanezzel a kerettel készülünk fel, esetleg - ha szükség lesz rá - szó lehet még honosításról.

Statisztika:

http://www.fiba.com/eurobasket/2017/qualifiers/1709/Hungary-MKD#|tab=boxscore_statistics 

A G-csoport végeredménye:

1. MAGYARORSZÁG 6-0

2. Nagy-Britannia 3-3

3. Macedónia 2-4

4. Luxemburg 1-5

A csoport másik mérkőzésén: Luxemburg - Nagy-Britannia 82-75. Nagy-Britannia a legjobb csoportmásodikok között szintén kijutott az Európa-bajnokságra.

Az Európa-bajnokság csoportjainak sorsolása november 22-én lesz.

 

Fotó: Rébay Viktor



Vármegyei szövetségek