MAGYARORSZÁG KIJUTOTT AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGRA!
14
Sep
2016
MAGYARORSZÁG KIJUTOTT AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGRA!
2016. szeptember 14.  |  20:51

LUXEMBURG - MAGYARORSZÁG 65-68 (14-14, 24-21, 11-18, 12-11)

Luxemborug, férfi kosárlabda Eb-selejtező

Luxemburg: Felgado 5/3, Birenbaum 2, Melcher 2, LAURENT 13/3, Gindt. Cs.: PICARD 15/6, Schumacher 13, KOSTER 9/3, Arbaut, Grun 6, Kox, Kalmes.

Magyarország: WITTMANN 8/6, Vojvoda 9/9, HANGA 18/9, Tóth N., Keller 7. Cs.: Tóth Á., PERL 10/3, Ferencz 4, EILINGSFELD 12/3, Ruják, Kovács P.

Jól kezdett válogatottunk, Wittmann Krisztián duplája és triplája között Vojvoda Dávid hármasa jóvoltából nem egészen 2 perc elteltével 8-2-re vezettek legjobbjaink. Ezt követően sajnos megtört a kezdeti lendület, talán az előző két nehéz, kimerítő idegenbeli meccs fáradtsága, talán a tét nagysága - ha nyer, biztos Eb-résztvevő a válogatott - miatt sok hiba csúszott a játékba, így 1 pontra feljött a lelkes hazai együttes. A negyed hajrájában Vojvoda újabb triplát dobott, de ez nem lendítette át a holtponton a csapatot. A szakasz végén bizonyos Tom Schumacher 5 pontjával ledolgozta hátrányát Luxemburg.

A második negyed elején Perl Zoltán villanásaival ha szűken is, de csapatunknál volt az előny. 19-18-as magyar vezetésnél aztán legeredményesebb játékosuk, Alex Laurent vezetésével egy 7-0-s rohamot vágott ki a hazai együttes. Ivkovics időkéréssel próbálta rendezni a sorokat. Utána Eilingsfeld János lépett elő vezérré, s a kosárszerzés minden válfaját - büntető, dupla, tripla - bemutatva egy 8-2-es rohamra vezette válogatottunkat, amely gyorsan ledolgozta hátrányát. Hanga Ádám is megvillant, át-, illetve visszavettük a vezetést. A félidő vége azonban ellenfelünknek sikerült jobban 7-2-es hajrájuknak köszönhetően igen rosszul büntetőző csapatunkkal szemben 3 pontos hazai vezetéssel zárult az első 20 perc.

Ahogy a meccset, a második félidőt is jól kezdte válogatottunk. Hanga triplát majd duplát, majd újabb hármast dobott, s az egymaga vezette 8-0-nak köszönhetően bő másfél perc elteltével 5 pont előny lett a szünetbeli 3 egységnyi hátrányból. Ismét megtört a lendület, egyenlítettek a hazaiak, majd újra Eilingsfeld próbálta átlendíteni együttesünket az újabb holtponton. Wittmann Krisztián dobott fontos triplát a szakasz közepén. Az etap végén mindkét fél sokat hibázott, a záró 10 perc előtt 4 ponttal vezetett válogatottunk.

Időközben befejeződött a macedón-brit meccs, fölényes vendég győzelemmel, ami azt jelentette, hogy a mi meccsünktől és a záró forduló eredményeitől függetlenül férfi válogatottunk 1999 után újra kijutott az Európa-bajnokságra!

A befejező 10 percet 5-0-lal kezdte, s fordiított a hazai együttes. Ezt követően váltott vezetéssel haladtak a csapatok. A szakasz közepén Keller, valamint Ferencz Csaba villanásaival 4 ponttal ellépett csapatunk, majd bő 2 és fél perccel a vége előtt Vojvoda triplájával tovább nőtt az előny. A szívósan küzdő luxemburgi válogatott még 2 pontra feljött, de a végén jól zárt a védelem, Perl pedig egy büntetőt értékesített, így csapatunk megőrizte veretlenségét - annak ellenére is, hogy talán a tét miatt válogatott szinthez mérten igen-igen gyengén (6/19, 31,6%) büntetőzött.

És ami a legfontosabb, kiharcolta a részvételt a 2017-es Európa-bajnokságra! Gratulálunk!

Statisztika:

http://www.fiba.com/eurobasket/2
017/qualifiers/1409/Luxembourg-Hungary#|tab=boxscore_statistics 

Sztojan Ivkovics, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:

- Először is köszönöm Luxemburgnak, remek házigazda volt. Gyönyörű szép ország, nagyon kedves emberekkel, a luxemburgi szövetség pedig mindent megtett, hogy jól érezzük magunkat a pályán kívül. Tudtuk, hogy kemény, szoros meccs lesz, Luxemburg eddig soha nem adta fel, mindenki ellen visszakapaszkodott akkor is, amikor nagy hátrányban volt. Jól játszott az ellenfél, nekünk pedig nehéz volt, mert a legutóbbi négy meccsünkön a maximumot nyújtottuk. Ráadásul tudtuk már, hogy kint vagyunk az Eb-n, mert láttuk, hogy a britek megverték Macedóniát, de természetesen mindenáron nyerni akartunk ma is.

Gratulálok a saját csapatomnak, és Luxemburgnak is, sok sikert kívánok nekik a jövőben. Boldogok vagyunk, de van még hátra három nap, nem fogunk azon gondolkozni, hogy már kijutottunk, szombaton még lesz egy fontos meccsünk. Szeretném, ha minél több magyar játékos megmutatná, hogy hol van a helye, és szeretném, ha támogatná mindenki a magyar játékosokat a pályára mozgalmat.

Az utolsó mérkőzésünkre szombaton Szolnokon kerül sor, ahol a már kiesett macedónokat fogadjuk, és ahol fantasztikus ünneplésben részesül a hatalmas sikert elérő Ivkovics-legénység!

A csoport állása:

1. MAGYARORSZÁG 5-0

2. Nagy-Britannia 3-2

3. Macedónia 2-3

4. Luxemburg 0-5

 

Fotó: fiba.com


Vármegyei szövetségek