3x3 U18-as Európa-bajnokság: ezüstös lányok!
11
Sep
2016
3x3 U18-as Európa-bajnokság: ezüstös lányok!
2016. szeptember 11.  |  22:24
Varázslatos hangulatban, csodaszép helyszínen, a debreceni Nagytemplom előtt felállított pályán a második helyet szerezte meg az U18-as magyar női válogatott a 3x3-as kontinenstornán.

Mintha a magyar lányok elhitték volna, hogy Svájc legyőzése nem jelenthet gondot, igencsak nehézkesen indult a vasárnap a Gereben Lívia, Kányási Veronika, Mérész Beatrix, Török Ágnes összeállítású hazai együttesnek. A két csoportmeccsen sziporkázó négyes nem nagyon találta a negyeddöntő ritmusát, sorra maradtak ki a szép akciókkal kialakított ziccerek. Ezúttal nem szárnyalt, de hősiesen küzdött Földi Attila csapata, és a tavalyi európa-bajnok válogatottból hírmondónak maradt Kányási távoli dobásával 5-5-nél utolérte Svájcot. Kínkeserves győzelem volt, miként a folytatásban az oroszok elleni is, utóbb kiderült az is, miért.

„Valamennyien biztosra vettük, hogy a spanyolok legyőzik Oroszországot, és velük találkozunk - árulta el a magyar lányok edzője. - A torna legnagyobb meglepetése volt az orosz siker, gyorsan változtatnunk kellett a taktikán."

Meglehet, ennek tudható be, hogy az elődöntő is döcögősen indult: az ellenfél 5-2-es vezetésről kellett visszakapaszkodni. Ezúttal is kimaradt néhány ordító lehetőség, aztán Gereben Lívia unt rá az oroszok üldözésére, és két távoli dobással - ebben a szakágban ez két pontot ér - egalizált. Nem tudni, hogy alakul a találkozó, ha nincs a debreceni szurkolók fergeteges buzdítása, ám a feltételes mód felesleges, ugyanis több száz torokból zúgott: Ria-ria-Hungária! Az eredmény? Kibrusztolt magyar siker: 10-9-nál már nálunk volt az előny, a vége pedig 13-10 lett.

„Elmondhatatlanul büszke vagyok a lányokra - mondta Földi Attila. - Kőkeményen végigdolgozták az augusztust, és nagyon akarták a sikert."

A finálé elitcsatát hozott, hiszen a világbajnok Franciaország küzdött az Eb-győztes magyarokkal. A kosárszegény derbi elején a házigazda lépett meg, mi több, három és fél perccel a befejezés előtt 7-4-re is Törökék vezettek. Fájdalom, hat francia pont következett, majd a hallatlan izgalom: a magyar válogatott 11-10-es hátrányban támadhatott, ám a hátralévő nyolc másodperc csak egy elhibázott dobásra volt elegendő. Persze Magyarország ezüstérme így is fantasztikus!Ami a Durázi Krisztofer, Gulyás Milán, Kerpel-Fronius Balázs és Máriás Gergely alkotta magyar fiúcsapatot illeti, a törökök elleni bemutatkozó siker után Lettország következett.

Mindkét együttes a védekezésre helyezte a hangsúlyt, a találkozó felénél még csak 6-6-ot mutatott az eredményjelző. A rengeteg hibával tarkított találkozón végül a hazaiak diadalmaskodtak, Durázi zsákolásával 16-14 lett a végeredmény, így csoportelsőként jutottak a negyeddöntőbe.Sajnos a folytatás már kevésbé volt örömteli, Andorra, a kontinenstorna meglepetéscsapata Magyarországot is legyőzte. A taktikusan kosarazó és kintről is eredményes rivális gyorsan előnyhöz jutott, a mieink erejét pedig mintha felőrölte volna, hogy futni kell az eredmény után. Andorra 12-10-es vezetésénél még felcsillant a remény, ám a magyar négyes ezúttal nem játszott elég precízen, így elvesztette a negyeddöntőt.

FIÚK

Negyeddöntő: Andorra-Magyarország 18-14, Belgium-Románia 13-12, Törökország-Csehország 20-16, Franciaország-Németország 16-13.

Elődöntő: Belgium-Andorra 11-5, Franciaország-Törökország 17-12.

Döntő: Franciaország-Belgium 19-15.

LÁNYOK

Magyarország-Svájc 11-7, Oroszország-Spanyolország 17-16, Csehország-Belgium 11-10, Franciaország-Fehéroroszosrzág15-11.

Elődöntő: Magyarország-Oroszország 13-10, Franciaország-Csehország 9-7.

Döntő: Franciaország- Magyarország 11-10.



Vármegyei szövetségek