3x3 U18-as Európa-bajnokság: magyar sikerek
10
Sep
2016
3x3 U18-as Európa-bajnokság: magyar sikerek
2016. szeptember 10.  |  23:33


3x3 U18-as Európa-bajnokság, Debrecen

Csapat és szurkoló egymásra talált Debrecenben: már percekkel az U18-as magyar válogatott pályára lépése előtt zúgott a Nagytemplom előtt a „Ria-ria-Hungária!" rigmus. A csodálatos biztatásért cserébe a hazai fiúk alaposan elverték a bombaerős törököket.

Magasra tették a mércét a magyar lányok a 3x3-as Európa-bajnokságon, ám Durázi Krisztofer, Gulyás Milán, Kerpel-Fronius Gáspár és Máriás Gergely állta a kihívást. Törökország ellen kezdett a C-csoportban szereplő magyar válogatott, s ahogy a hölgyeknél, itt is a triók első két helyezettje jutott tovább. Érezhető volt, hogy a palánk alatti küzdelem helyett a távoli dobásokra összpontosítanak a mieink, és ez a taktika tökéletesen bevált, ugyanis két precíz kétpontossal - ebben a szakágban ennyit ér a vonalon túli dobás - 5-3-ra vezettek. Fizikálisan nehéz volt felvenni a versenyt a törökökkel, ám a kreativitás meccsben tartotta a magyarokat. Mi több, 16-13-nál Gulyás hintett két lélegzetelállító kosarat, melyet követően már csak az volt a kérdés: be tudja-e fejezni a meccset Magyarország? Tombolt a lelátó, amikor a hazai fiúk feltették a pontot az i-re, kialakítva a 21-15-ös végeredményt.

Törökország javítani tudott a második meccsén, 21-14-re legyőzte a lett csapatot, míg a mieink 16-14-gyel kerekedtek felül a balti állam legjobbjai ellen, így ott lesznek a vasárnapi negyeddöntőben, ahol Andorra vár rájuk. 


Fiúk:

A magyar válogatott mérkőzései (C-csoport):

Magyarország-Törökország 21-15

Magyarország-Lettország 16-14



Lányok:

Az Izrael ellen nagyszerű játékkal, 15-7-es győzelemmel hangoló magyar női válogatott a második csoportmeccsén még rátett egy lapáttal, és lemosta a pályáról a tavalyi Eb-ezüstérmes Fehéroroszországot. A Gereben Lívia, Kányási Veronika, Mérész Beatrix, Török Ágnes összeállítása lánycsapat gyorsan közönségkedvenccé vált Debrecenben, hiszen nemcsak eredményesen, hanem stílusosan, látványosan, meseszépen kosárlabdázott. Hogy mást ne mondjunk, a csoportelsőséget 21-5-ös diadallal harcolta ki: ekkora különbséget ritkán látni a három a három elleni játékban.

Mozdulni nem lehetett, annyian gyűltek össze a Kossuth téren, sokan csak a tribünök mellett állva tudták megtekinteni a tavalyi Európa-bajnokság döntőjének visszavágóját. A magyar lányok ezúttal sem bíztak semmit a véletlenre, és hatalmas elánnal vetették bele magukat a játékba. A védekezés szinte tökéletes volt, a fehéroroszok a mérkőzés feléig egyetlen pontot sem tudtak szerezni, 7-0-nál időt is kértek. Hiába találtak be rögtön a szünet után, Mérész közelijével és Kányási 1+1-ével már 10-1 volt az eredmény. A találkozó végéhez közeledve Török Ágnes lépett elő vezérré, gyakorlatilag akkor dobott kosarat a kissé elkedvetlenedő fehéroroszoknak, amikor csak akart.

A magyarokon és a fehéroroszokon kívül a csoportelső belgák mögött az oroszok jutottak a legjobb nyolc közé, a második kiemelt Hollandia viszont meglepetésre búcsúzott az Európa-bajnokságtól. Földi Attila edző lánycsapata Svájc ellen játszik a negyeddöntőben - cseppet sem esélytelenül...

A magyar válogatott mérkőzései (A-csoport):

Magyarország-Izrael 15-7

Magyarország-Fehéroroszország 21-5 

Folytatás vasárnap 13.50-től Svájc ellen. 

Fotó: fiba.com


Vármegyei szövetségek