3x3 U18-as Európa-bajnokság, Debrecen
09
Sep
2016
3x3 U18-as Európa-bajnokság, Debrecen
2016. szeptember 9.  |  23:16
A magyar kosaras sikerszorozat Debrecenben folytatódott. A 3x3-as női válogatott Eb aranya s a férfi válogatott remek menetelése után ma az U18-as 3x3-as Európa-bajnokságon alakítottak nagyot lányaink.Nehéz csoportba került a Gereben Lívia, Kányási Veronika, Mérész Beatrix, Török Ágnes összetételű együttes. A címvédő magyar csapat az előző Eb-n ezüstérmet szerző fehéroroszkkal, valamint a bronzérmes izraeliekkel került egy csoportba - nehezebb sorsolást nem nagyon lehetett volna elképzelni.

Varázslatos környezet, csodálatos idő, (reményeink szerint) nagyszerű magyar játék. Minden a helyén volt tehát pénteken Debrecenben, a Nagytemplom előtti Kossuth téren. Földi Attila edző lánycsapata címvédőként vágott neki az U18-as kontinensbajnokságnak, és az Izrael elleni nyitó összecsapás kétséget sem hagyott afelől, hogy hazai környezetben is jelentős célokat tűzött ki.

Természetes módon markánsan átalakult a magyar válogatott, a tavaly Minszkben Eb-aranyérmet szerző kvartettből egyedül Kányási Veronika maradt hírmondónak. Az öt az öt elleni kosárlabdában is korosztályos válogatott - egyébiránt egytől egyig felnőtt A-csoportos - játékosok alkotta Magyarország már ebben a felállásban szerzett világbajnoki hatodik helyezést Kazahsztánban.

Izrael ellen kezdtek a lányok - kissé lámpalázasan, s az ellenfél szerzett vezetést. Talán ez lendítette át a holtponton lányainkat, akik egységes csapatmunkával zsinórban 8 pontot szereztek. 8-1 után már 12-2-re is vezettek fiataljaink, akik elsősorban a palánk alatt voltak fölényben, több második szándékú, támadó lepattanók utáni találatokat értek el. A folytatásban kicsit csökkent ugyan a koncentráció, de a biztos győzelmhez nem férhetett kétség, 15-7-es magyar vezetést mutatott az eredményjelző a játékidő leteltekor.

Fehéroroszország egy végig kiélezett meccsen 14-13-ra győzte le Izraelt, így lányainknak a beloruszok elleni összecsapása csoportdöntővé lépett elő. Úgy látszik, ellenfelünkből sokat kivett az izraeliek legyőzése. Fiataljaink több kosár plusz büntetős akciót bemutatva, s keményen, határozottan védekezve 7-0-val indítottak a lányok, majd 12-1-re is vezettek. Ismét egységes csapatjátékot nyújtottak a mieink, szépen megoszlottak a terhek. Fokozatosan nőtt az előny, a végére egyetlen kérdés maradt: sikerül-e a játékidő letelte előtt elérni a 21 pontot. Nos az utolsó játékperc elején ez Töröknek sikerült, 21-5-re győztek lányaink s csoportelsőként léptek tovább. Az majd holnap derül ki, kivel játszanak a negyeddöntőben.

„Nagy tervekkel vágtunk neki az Eb-nek, a legmerészebb álmunk természetesen az, hogy megvédjük a címünket - fogalmazott a remek bemutatkozás után Földi Attila, a mieink szakvezetője. - Az asztanai világbajnokságon öt győzelem mellett a legrosszabbkor, a negyeddöntőben szenvedtük el az egyetlen vereségünket, Debrecenben meg akarjuk mutatni, hogy a dobogón van a helyünk." 

Fotó: fiba.com 

Vármegyei szövetségek