MAGABIZTOS GYŐZELEM LUXEMBURG ELLEN
03
Sep
2016
MAGABIZTOS GYŐZELEM LUXEMBURG ELLEN
2016. szeptember 3.  |  20:42
Az első percekben káprázatos dobóformát mutatva jelentős előnyt szerzett férfi kosárlabda-válogatottunk Luxemburg ellen Sopronban az Eb-selejtezőn. Legjobbjaink végig vezetve esélyeshez méltó teljesítménnyel magabiztos győzelmet arattak, s két forduló után veretlenül állnak csoportjukban.

Magyarország-Luxemburg 89-64 (32-15, 15-13, 27-17, 15-19)

Sopron, 2000 néző. Vezette: Santos (portugál), Hasanov (azerbajdzsáni), Slivijic (osztrák)

Magyarország: Wittmann 6/6, VOJVODA 17/9, HANGA 14/6, Tóth N. 4, KELLER 15. Cs.: PERL 12, Eilingsfeld 9 , Tóth Á. 2, RUJÁK 7/3, Ferencz 3/3, Kovács P.

LUXEMBURG: BIRENBAUM 15/9, Melcher 4, DELGADO 13/9, Gindt 2, LAURENT 18/3. Csere: Picard 2, Grün 2, Wolff 6, Arbaut 2, Kox, Koster

A  találkozó kezdetére zsúfolásig megtelt a Novomatic Aréna, szerencsére Sopronban is sokan voltak kíváncsiak a briteket remek játékkal fölényesen legyőző magyar férfi válogatottra. A legnagyobb üdvrivalgás a keret soproni játékosát, Ruják Andrást fogadta játékosaink bemutatásakor.Sztojan Ivkovics nem változtatott a győztes (kezdő)csapatán.

10 másodperc elteltével ügyes akció végén Keller Ákos szerzett vezetést a mieinknek, majd bő fél perccel később egy támadó pattanó után Tóth Norbert is beköszönt. Folytatta a britek elleni gyors, pontos játékát a válogatott. Két Vojvoda, majd egy Wittmann tripla után csattant fel a vastaps a soproni közönségtől, nem egészen 3 perc elteltével 15-4-re vezettek legjobbjaink. A harmadik Vojvoda tripla után időt kért a vendégek edzője. Hiába állt át zónára az ellenfél, azt Hanga dobta át hármassal. 4 perc elteltével túljutott a 20 ponton a csapat, s nemcsak támadásban, védekezésben is remekelt a csapat, szebbnél szebb szereléseket mutattak be Keller Ákosék. A szakasz közepén parádés Perl-Keller alley-ooppal örvendeztette meg a közönséget a válogatott, 6 perc elteltével 29 pontnál járt Sztojan Ivkovics minden előzetes várakozást felülmúlóan parádézva kezdő együttese.

A következő hangrobbanást nem egy zsákolás vagy egy tripla, hanem egy csere váltotta ki: játékra jelentkezett a soproniak kitűnősége, Ruják András. A szokatlan jelenetek meccse volt ez Sopronban: egy játékvezető is tapsot kapott, aki saját tévedését korrigálva a mieinknek adta a labdát. Az első 6 perc sziporkázó játéka révén megnyugtató, 17 pontos előnnyel zárták fiaink az első negyedet.

Két luxemburgi kosárral indult a második negyed, az első magyar találat több, mint 2 perc után született, és Keller nevéhez fűződött. Bár a támadójáték visszaesett, a csapat biztos vezetését nem fenyegette veszély. A szakasz közepén Vojvoda labdaszerzés utáni zsákolása adott lökést válogatottunknak. A vendégek is vezettek egy-két ügyes akciót, állandósult a 15 pont körüli előny. A félidő utolsó percében teljessé téve a soproni közönség örömét, ügyes betörésből Ruják volt eredményes.

A második félidő elején váltva estek a kosarak, legjobbjaink a magabiztos vezetés tudatában nem védekeztek olyan határozottan, mint a meccs elején. Bár a vendégek kellemetlen stílusban játszottak, amikor személyi hibákat követtek el, bizony hatalmasakat sóztak oda a mieinknek. Perl Zoltán betörés utáni találatával 20 pont fölé nőtt az előny. Ellaposodott a játék, a negyed hajrájában szép hármassal vétette észre magát a soproni szurkolótábor nagy-nagy örömére Ruják. A hatékony védekezésnek köszönhetően fokozatosan nőtt az előny, ellenfelünk nem nagyon találta az utat a magyar gyűrű felé. A záró etap előtt közel 30 ponttal vezetett a válogatott.

A meccs eldőlt, a záró szakaszban Sztojan Ivkovics már a macedóniai meccsre gondolva pihentette Hangát, Kellert és Vojvodát.

Sztojan Ivkovics: - Játékosaim a negyedik nyarat dolgozzák végig nagy alázattal. Kecskeméten és most Sopronban is telt ház előtt játszhattunk. Mindkét helyszínen a kosárlabda ünnepe volt a válogatott mérkőzés a szurkolóknak, a játékosok pedig maximálisan próbálták mindkét helyen kiszolgálni a közönséget.

Vojvoda Dávid: - Úgy álltunk hozzá ehhez a meccshez, ahogy egy ilyen fontos összecsapáshoz illik. Az elején jól dobtunk, sikerült elhúzni. Következő mérkőzésünk, a macedóniai az utóbbi évek legfontosabb válogatott meccse lesz, holnaptól arra készülünk.

Statisztika: http://www.fiba.com/eurobasket/2017/qualifiers/0309/Hungary-Luxembourg#|tab=boxscore_statistics  

Folytatás szerda este 20.30-tól Macedóniában.

A csoport másik mérkőzésén: Nagy-Britannia - Macedónia 96-79

A CSOPORT ÁLLÁSA:

1. MAGYARORSZÁG 2-0
2. Macedónia 1-1
3. Nagy-Britannia 1-1
4. Luxemburg 0-2

Fotó: fiba.com/Rébay Viktor  

 





Vármegyei szövetségek