Kosárparádé a férfi Európa-bajnoki selejtezőn
31
Aug
2016
Kosárparádé a férfi Európa-bajnoki selejtezőn
2016. augusztus 31.  |  20:00
Férfi válogatottunk Eilingsfeld János, Hanga Ádám és Vojvoda Dávid vezérletével régen látott remek játékkal kirukkolva, a vártnál jóval nagyobb különbségű győzelemmel kezdte az Európa-bajnoki selejtező sorozatot Kecskeméten. Legjobbjaink a neves, korábbi NBA-játékost is felvonultató brit csapat ellen arattak magabiztos győzelmet.

 

MAGYARORSZÁG - NAGY-BRITANNIA  96-77 (25-22, 28-19, 21-21, 22-15)

Magyarország: Wittmann 4, VOJVODA 24/6, HANGA 32/18, Tóth N.2, Keller 4. Cs.: EILINGSFELD 19/12, TÓTH Á. 6, Perl 2, Ferencz 3/3.

Az ellenfélnél egy volt NBA-kosaras, a Chicago Bulls és a Detroit Pistons egykori sztárja Ben Gordon is játszott. Ő több, mint egy évtizedet töltött az amerikai profi ligában, ahol 2005-ben a legjobb hatodik játékosnak választották, és ugyanebben az évben bekerült az év újonc ötösébe.

A mi csapatunkban nemzetközi szinten a legmagasabban jegyzett kosaras Hanga Ádám, aki az előző évadban spanyol együttesével, a Laboral Kutxa együttesével nem csak a bajnokságban és a kupában, hanem az Euroligában is a négyes döntőbe jutott. Az előző szezonban európai szinten is az egyik legjobb védőjátékossá előlépő Hanga Gordont őrize.

Másfél perc elteltével Vojvoda remek egyéni akciójával a mieink szereztek vezetést. Centerből egyenítettek a britek, majd Vojvoda szerencsés, palánkos triplájával ismét a mieinknél volt az előny. Volt olyan brit akció, amelynek során ellenfelünk négyszer szerezte vissza a támadó pattanót, ezek után büntetőkkel tartották a lépést a mieinkkel. A szakasz közepén Hanga majd Eilingsfeld is beemelt egy-egy triplát. Tóth Ádám pedig szép center egy-egy után volt eredményes, a negyed közepén 5 ponttal ellépett válogatottunk. A támadójáték hatékony volt, Hanga remek szóló kosarat dobott majd Ferencz emelt be egy triplát, de a britek tapadtak csapatunkra. Sőt, a negyed hajrájában le is dolgozták hátrányukat. Aztán elég erdekes módon sikerült 5 pontos előnyt szerezni: Eilingsfeld triplája közben Tóth Ádámmal szabálytalankodtak a britek a palánk alatt, s a center értékesítette a büntetőket. A látványos negyed brit kosárral és 3 pontos magyar vezetéssel zárult.

Hanga betörés utáni óriási zsákolásával kezdődött a második negyed, ám azonnal jött szintén zsákolás formájában a birt válasz. Ezután azonban összeállt a védekezés, s remek támadásokat vezetve egy 11-2-es száguldással 12 ponttal elléptek legjobbjaink, időt kért a brit szakvezetés. A center, Clark próbálta versenyben tartani a briteket, de Wittmann bravúros kosarat szerzett. Hanga remek akció végén szerzett triplája után Ivkovics - ki tudja miért - technikait kapott. Kicsit megtört a lendület, de a félidő vége Vojvoda-parádét hozott - no meg egy szédületes Tóth Ádám blokkot Gordon dobásánál -, szünetben 12 ponttal vezetett a magyar válogatott.

Parádés Vojvoda-Tóth alley-oop akcióval kezdődött a második félidő. Hanga újabb hármast dobott, a túloldalon továbbra is csak Clark volt veszélyes. A britek is vezettek egy-két ügyes akciót a negyed közepén, de Hanga és Eilingsfeld révén csapatunk tartotta 10 és 15 pont közötti előnyét. Egy ügyes Vojvoda-Perl akció végén 15 pontra nőtt az előny. Brit időkérés után Lawrence bravúros alakításaival egy 8-2-es rohammal - miközben a mieink játékába becsúszott egy-két eladott labda - 10 ponton belülre került ellenfelünk. Ivkovics kért időt, majd Keller és Vojvoda átlendítette a holtponton válogatottunkat. A harmadik negyed végén megmaradt a szünetbeli 12 pontos előny.

A záró etap Vojvoda triplájával indult. Zónára állt át a brit csapat, s triplájukra Eilingsfeld felelt hármassal, majd Hanga is beemelt egyet - 17 pontra nőtt az előny. Eilingsfeld hármasával, majd egy NBA-szinten is hármat érő Hanga triplával 2 perccel a vége előtt 20 ponttal ment az Ivkovics-csapat, amely egy-két rövid hullámvölgyet leszámítva - amelyeken időkérésekkel azonnal úrrá lett Ivkovics - végig uralva a találkozót, remekül játszva a vártnál jóval nagyobb különbségű győzelmet aratott.

Sztojan Ivkovics: - Alázatosan, tiszta szívvel küzdött a csapat, mindeki hozzátette a magáét a sikerhez, és most kijött a lépés. Remélem, a jövőben a játékosoknak magyar klubjaikban nem csak taktikai fault-ütögető szerepük lesz.

Statisztika:

http://www.fiba.com/eurobasket/2017/qualifiers/3108/Hungary-Great-Britain/#|tab=boxscore_statistics 

Folytatás szombaton Sopronban Luxemburg ellen. 

Fotó: fiba.com/Rébay Viktor


Vármegyei szövetségek