U16-os leány EB: hősies helytállás, 2 pontos vereség
10
Aug
2016
U16-os leány EB: hősies helytállás, 2 pontos vereség
2016. augusztus 10.  |  23:02
A második negyed közepétől remekül kosarazva szoros, kiélezett meccset játszott U16-is válogatottunk Udinében, az A-divíziós Európa-bajnokságon a litvánokkal. Sajnos a végjáték ellenfelünknek sikerült jobban, így az alsó ágon, a 9-16. helyért folytatják Mészárosné Kovács Andrea tanítványai.

Magyarország-Litvánia 72-74 (15-19, 22-22, 19-15, 18-16)

Magyarország: ANGYAL 12, DÚL 17/6, WENTZEL 6, Horváth F.6, Farkas L. 6. Cs.: MÁNYOKY 7/3, KOVÁCS K. 8., Varga, TÓTH O. 8, BALOGH J. 2.

Nyolcaddöntős ellenfelünk 2 győzelem mellett egy vereséggel zárta a B-csoportot. Az orosz és a török válogatottat legyőzték a baltiak, az olaszoktól viszont kikaptak, így másodikak lettek.

Nem látszott túl bíztatónak, hogy a mi csoportunkban a második spanyol együttes csupán 1 ponttal múlta felül a B-ben 3. helyen záró orosz együttest. Másfél percet kellett várni a tét miatt érthetően ideges csapatok összecsapásán az első kosárra. Ezt ellenfelünk szerezte egy tripla formájában, de Horváth Fruzsina duplával felelt, Angyal Barbara büntetői után pedig akár le is fújhatták volna a meccset - 4-3-ra vezettünk... Sajnos ekkor leült a játék,több labdát eladtak a lányok, a negyed közepén a litvánok egy 5-0-lal megléptek. Jó 3 perces kosárcsendünknek Mányoky Réka vetett véget a negyed közepén. Újabb eladott labdákból könnyű kosarakkal növelék előnyület a baltiak. Dúl Panka vette fel az "utazó sebességet". Bedobott két büntetőt, majd szerzett szép kosarat, de ellenfelünk mindenre felelni tudott. A negyed hajrájában Mányoky szép triplájával 2 pontra zárkóztak fel a lányok. A negyed szép betörés utáni leosztásból litván kosárral, s ellenfelünk 4 pontos előnyével zárult.

Nem indult jól a második szakasz, támadó pattanó után kosarat, majd labdát szereztek a litvánok, s Angyal ellen sportszerűtlen hibát ítéltek a játékvezetők. 9 pontos hátrányban Kovács Kitti szerezte első kosarunkat támadó pattanó után. Indításból Balogh Júlia volt eredményes, majd újra jött a balti letámadás, s az eladott labdák, a negyed közepén 8 ponttal megugrott Litvánia, Mészárosné Kovács Andrea időt kért. Talán a várakozáson felül is sikerült rendezni a sorokat. Remek ritmusban, lendületesen játszva, pontos középtávoli dobásokkal Tóth Orsolya és Wentzel Nóra vezérletével egy 10-1-es "száguldást" bemutatva sikerült átvenni a vezetést. Litván időkérés után Farkas szerzett támadó pattanót, majd duplát. A félidő végén Tóth és Farkas révén tartották szűk előnyüket a lányok, ám utóbbit a lepattanóért küzdve nem először látták szabálytalannak a játékvezetők, s ő ezt szóvá tette - technikait kapott. Ebből jól játszó csapatunk rosszul jött ki, a büntetőket jól dobó litvánok 4 pont előnyel várhatták a folytatást.

Tóth Orsi remek egyéni játék végén szerezte a második félidő első kosarát, megfelezve hátrányunkat, majd egy szép blokkal vétette észre magát. Horváth Fruzsina büntetőivel ledolgozták hátrányukat lányaink, sőt támadhattak a vezetésért. Dúl Panka bravúros, talán kicsit szerencsés, visszapörgetve szerzett kosarával, majd a bónusszal 3-mal megugrottunk - ám triplát kaptunk a következő litván akcióból. Többször is ügyesen játszották át a lányok a"pattogós" litván zónát, Wentzel és Kovács Kitti is villant, ám sajnos ismét be-becsúsztak eladott labdák - egy ilyenből 2+1-es akciót mutatott be az ellenfél. Színvonalas, élvezetes meccsen váltva vezettek a csapatok. Horváth a 27. perc végén megkapta a 4. hibáját. A negyed végén csapkodó lett a játék, jól védekeztek a lányok, de sietteték a támadások befejezését, több indításuk is pontatlan volt. Dúl Panka saját triplakísérlete után elsöprő lendülettel visszaszerezve a lepattanót, egyenlített, majd Farkas büntetőivel ismét a mieinkél volt az előny, a "szülői munkaközösség" jóvoltából zengett-zúgott a Ria-ria-Hungária. Az izgalmas negyed végén 56-56-ot mutatott az eredményjelző, az utolsó pillanatban Angyal hagyott ki ziccert.

Litván kosárral indult a záró 10 perc. Remekül tisztára játszott akció végén Dúl triplájával újra a mi lányainknál volt az előny. Ellenfelünk a centerjátékot próbálta erőltetni. Váltva vezettek a felek, nem egymást a két csapat. A negyed közepén támadásban "megálltunk", 5 ponttal megugrottak a litvánok, de Dúl triplájával 2-re feljöttek fiataljaink. Nem egészen 4 perccel a befejezés előtt sajnos a csapat elvesztette szellemi vezérét, Angyal kipontozódott, ám egy pazar Mányoky-Kovács akcióval tapadtunk ellenfelünkre, s egy Pasaréten megszokott Tóth O.-Dúl lerohanásból 109 másodperccel a befejezés előtt egyenlítettek fiataljaink. Pont egy támadásnyi idő volt hátra, amikor a litvánok újra megszerezték a vezetést. Időkérés után két rádobásuk is volt lányainknak, de sajnos mindkettő után lecsorgott a gyűrűről a labda, így az óriásit harcoló, s helyenként remekül is játszó csapatunk alulmaradt, így majd az alsó ágon, a 9-16. helyért folytathatja.

A legfontosabb most az lenne, hogy ezt a helyenként erőn felüli jó játékkal, erős lelki tartással végigjátszott, s a végén elveszített meccset pozitívan dolgozzák fel a lányok, és pénteken ne egy csalódott, hanem egy új kihívásra vágyó, s ilyen elszánt, sikeréhes csapat lépjen majd pályára.

Statisztika:

http://www.fiba.com/europe/u16women/2016/1008/Lithuania-Hungary#|tab=boxscore_statistics 

Fotó: fiba.com 

Vármegyei szövetségek